Slovnaftu v prvním pololetí klesl prodej paliv

Slovnaftu Česká republika klesl v prvním pololetí 2012 prodej automobilových benzínů o 22 procent, odbyt motorové nafty se snížil o 18 procent.

ČS Slovnaft

Prvních šest měsíců letošního roku byla v České republice nízká poptávka po motorových palivech, což negativně ovlivnilo také obchodní výsledky společnosti Slovnaft Česká republika. Dalším nepříznivým faktorem bylo krácení dodávek z bratislavské rafinérie Slovnaft, která v měsících duben a květen realizovala rozsáhlé generální revize.
"Podobně jako v jiných státech, i v České republice v prvním pololetí tohoto roku měly na spotřebu paliv negativní vliv jejich vysoké ceny a slabý výkon ekonomiky. Problémem domácího trhu jsou přetrvávající rozsáhlé daňové podvody s pohonnými hmotami, na které doplácejí především poctiví prodejci. Navzdory tomu se nám podařilo udržet pozici jednoho z největších velkoobchodních prodejců v České republice s odhadovaným podílem kolem 18 procent," uvedl jednatel firmy Igor Adamec.
Slovnaft Česká republika je součástí rafinérsko-petrochemické skupiny Slovnaft a patří do mezinárodní skupiny MOL. Její součástí je 5 rafinérií na Slovensku, Maďarsku, Itálii a Chorvatsku, jako i síť přesahující 1600 čerpacích stanic ve střední a jižní Evropě. Slovnaft Česká republika provozovala na konci června síť 25 čerpacích stanic, ale začátkem července MOL podepsal sérii dohod o odkoupení 124 čerpacích stanice sítě Pap Oil v České republice. Řídit by je měl právě Slovnaft. Transakce zatím podléhá schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Po jeho souhlasu se Slovnaft stane pátým největším prodejcem na maloobchodním trhu České republiky.

Autor: TK, Zdroj: Slovnaft

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek