Snížit spotřební daň na naftu?

Závěry materiálu aktualizované studie autorů Ševčík-Rod z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze vyznívají jednoznačně ve prospěch snížení spotřební daně u motorové nafty. "Daňové úniky se v oblasti obchodu s pohonnými hmotami (PHM) odhadují na 8 mld. Kč ročně. Z praxe víme, že odhady černého trhu jsou téměř vždy podhodnocené," říká David Šeich, předseda Unie malých a středních podniků ČR.

"Příliš vysoká daň negativně ovlivňuje konkurenceschopnost naší republiky. Je zřejmé, že její snížení nejen zlepší postavení našich dopravců na evropském trhu, ale povede také ke stabilizaci či dokonce zvýšení výběru daní," uvádí prezident Sdružení Česmad Bohemia Vladimír Starosta. Výběr daní od roku 2008 trvale klesá přesto, že je Česko významnou tranzitní oblastí sjednocené Evropy. Projíždějící kamiony ale v posledních letech tankují naftu mimo naše území.
"Snížení daně veřejným rozpočtům pomůže, rozhodně je neohrozí. Důvodem je mj. vysoce konkurenční prostředí s velkým počtem vlastníků čerpacích stanic. Konečně i tvrdá data potvrzují, že spotřebitelské ceny PHM kopírují ceny ropy i velkoobchodní ceny paliv. Tvrzení, že snížení spotřební daně se v koncových cenách neprojeví, je pro mě nepodložená spekulace," uvádí Aleš Rod, spoluautor studie z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze.
"Snížení spotřební daně z nafty a případně i z benzínu je nejlepším přirozeným prorůstovým opatřením ze strany exekutivy, případně zákonodárců. Pomůže především domácím dopravcům, prodejcům, domácnostem, ale i veřejným rozpočtům, protože se sníží náklady na pohonné hmoty státních institucí. Navíc to státní rozpočet nemusí stát ani korunu," komentuje děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.
Jeho slova potvrzuje i Václav Loula, ředitel pro jakost společnosti Benzina: "Český trh je v oblasti cenotvorby motorové nafty i konkurenčního prostředí skutečně flexibilní. Mohu potvrdit, že na změnu spotřební daně budeme v okamžiku účinnosti rozhodně reagovat promítnutím snížení do konečné ceny."
"Sazba spotřební daně je sekundární, klíčové jsou její synergie a konstrukce. Snížení spotřební daně automaticky znamená likvidaci 50 % daňových úniků, ale hlavně znamená nárůst spotřeby minimálně o 20 %," uzavírá Jiří Zoubek, generální ředitel RobinOil.

Autor: lg, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek