Soud zastavil stíhání v kauze Beny a Tukového průmyslu

Prezidentská amnestie osvobodila i trojici obžalovaných z případu krácení daní v souvislosti s dovozem PHM. Jedná se o bývalé jednatele firem Tukový průmysl Martina Pechana a Venturon Investment Leopolda Klimuse a rovněž o bývalého člena představenstva firmy Bena Milana Vomelu.

Soud

Česká republika v rámci této kauzy přišla na daních mezi roky 1997-2002 o více jak 2 600 000 000 korun. Obžalovaní dováželi prostřednictvím produktovodu společnosti Čepro ze Slovenska pohonné hmoty a prodávali je, aniž by o tom věděla celní zpráva a navíc na základě fiktivních dokladů žádali finanční úřad o vrácení DPH ve výši 327,5 milionu korun při obchodování mezi Benou a Tukovým průmyslem (z této částky jim bylo vyplaceno asi 17 milionů korun).
Klimus je vyšetřován od roku 2002, Pechan a Vomela od roku 2003, soud pak začal v únou 2012. Nyní jej ale přerušila prezidentská amnestie, která se týká trestných činů trvajících déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení. Žalobce okamžitě podal proti rozhodnutí městského soudu v Praze, který o amnestii rozhodl, stížnost a případ se zřejmě bude dále řešit.

Autor: jk

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek