Spor o nového šéfa OPEC může oslabit pozici kartelu na trhu

Dvanáctičlenný ropný kartel OPEC na svém posledním rokování se nebude přít o to, kolik těžit během prvního pololetí příštího roku. Jeho souhrnná kvóta 30 milionů barelů denně zůstane beze změny. Vášnivá debata a půtky ale určitě propuknou kolem volby nového generálního tajemníka této organizace. Na post, který by měl uvolnit Libyjec Abdulláh al-Badrí (72 let, ve funkci od ledna 2007), se derou tři kandidáti. Ze Saúdské Arábie, Íránu a Iráku. Volba musí být podle statutu OPEC jednomyslná.

Abdulláh al-Badrí

Zůstane Abdulláh al-Badrí v čele OPEC i nadále? Kandidát, který by vyhovoval všem se zatím nerýsuje

Volba šéfa: neústupní rivalové

To je problém. Saúdská Arábie, podílející se na celkové produkci kartelu zhruba třetinou, nemíní vrcholný post přenechat jen tak kandidátům, které nominovaly Irák a Írán. Jejich postoj je stejně neústupný jako saúdský.
Žádný kompromisní kandidát, který by vyhovoval všem, se zatím nerýsuje. Dnes to tedy může skončit tak, že členové kartelu požádají al-Badrího, aby ve funkci setrval dalšího půl roku. "Je to obtížná situace, jež dokonce může ohrozit postavení OPEC na trhu. Chci, aby si všichni členové toto nebezpečí uvědomili," varuje podle agentury Reuters irácký ministr ropného průmyslu Abdul Karím Luáibí.

Těžba se zatím omezovat nebude

Experti sledující světový trh s ropou předpokládají, že Organizace zemí vyvážejících ropu ponechá svoji souhrnnou těžební kvótu 30 milionů barelů denně beze změny. Bude platit až do konce června příštího roku. "Pokud se světová poptávka udrží, nejsou nutné žádné změny," vyjádřil se pro agenturu Reuters ministr ropného průmyslu Spojených arabských emirátů Muhammad al-Hamlí.
Nicméně, Saúdská Arábie před dnešním zasedáním upozornila, že tempo, jímž stoupá světová poptávka po ropě, ochabuje. Saúdští Arabové proto minulý měsíc snížili denní těžbu na 9,5 milionu barelů, když předtím dosahovala rekordních více než 10 milionů barelů. Celý OPEC pak v listopadu těžil necelých 31 milionů barelů ropy denně, skoro dvě pětiny globální produkce.

Kartel je s cenou spokojen

Producenti si letos na cenu ropy nestěžují. Barel severomořského Brentu letos v průměru vychází na 111,78 dolaru ve srovnání se 110,91 dolaru loni, vyplývá ze statistik agentury Bloomberg.
S tím, za kolik ropu prodávají, jsou nyní spokojeni i "cenoví jestřábi" kartelu - Írán, Venezuela a Alžírsko. "Poměr mezi nabídkou a poptávkou je poměrně vyvážený, cena není zase tak vysoko," prohlašuje íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí.
Jeho země nyní v důsledku embarga, které na jeho ropný vývoz uvalily USA a Evropská unie, v zahraničí prodává méně než milion barelů denně ve srovnání s více než dvěma miliony barelů loni.

Vyspělý svět má značné zásoby

Čtyřiatřicet zemí, jež jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, včetně Česka, nyní má komerční zásoby ropy v průměru na skoro 60 dnů. Podle Mezinárodní agentury pro energii jsou tak hodně vysoko nad pětiletým průměrem.
To může stlačit - spolu s ochabující světovou poptávkou - cenu barelu pod 100 dolarů. Něco takového ale "cenoví jestřábi" nemíní připustit, a proto nelze vyloučit, že budou v následujících týdnech naléhat na Saúdskou Arábii, aby těžbu omezila. Se stejným požadavkem se mohou obrátit i na Irák, jenž se po vyhlášení protiíránských sankcí stal těžební dvojkou OPEC. Ale vláda v Bagdádu nedávno prohlásila, že příští rok hodlá zvýšit produkci ze současných tří milionů na 3,8 milionu barelů denně.

Zůstane v křesle?

Libyjec Abdulláh al Badrí, který trvale žije ve Vídni, stojí v čele OPEC od ledna roku 2007. Druhý tříletý mandát mu vyprší 31. prosince. Ale pokud se OPEC dnes nedohodne na jeho nástupci, setrvá v úřadu dalšího půl roku.


Poptávka po ropě (denní průměr v milionech barelů)

Region (země)                       2012                2013
Severní Amerika                    23,5                 23,5
Západní Evropa                      13,8                 13,6
Bývalé státy SSSR                   4,4                   4,5
Čína                                       9,7                  10,1
Svět                                      88,8 (odhad)      89,6 (prognóza)

Zdroj: OPEC (prosincová zpráva)

Autor: Václav Lavička, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek