Stát by mohl díky Bruselu omezit podvody s palivy

Berní správa v Česku dostane možná po dvou letech příležitost změnit daňový systém při obchodování s pohonnými hmotami a snížit podvody s daní z přidané hodnoty. Evropská komise totiž přišla s návrhem na zavedení Mechanismu rychlé reakce (QRM), který by umožnil státům ohroženým daňovou ztrátou zavést u konkrétního druhu zboží systém přenesené daňové povinnosti - takzvaný reverse charge.

Ten spočívá v tom, že povinnost platby DPH přechází z dodavatele na odběratele - tedy v celém řetězci obchodníků s palivy až na koncovou čerpací stanici.
V Česku jsou to pohonné hmoty, v jiných zemích jsou rizikem pro podvody s DPH třeba zemědělské produkty nebo mobilní telefony. "Režim QRM pomůže zachovat tolik potřebné veřejné příjmy a vytvořit spravedlivé podmínky pro poctivé podniky," říká evropský komisař pro daně, cla a boj proti podvodům Algirdas Šemeta.
Jde ale zatím jen o návrh, který musí nejprve schválit členské státy. A to může trvat dlouhé měsíce. Na zavedení reverse charge by pak ale stačil pouhý měsíc od podání žádosti a systém přenesení daňové povinnosti by v konkrétní zemi mohl platit až po dobu jednoho roku.
Česko už uplatňuje na svém vnitřním trhu tento "obrácený systém" výběru DPH u obchodů se zlatem, šrotem, odpady, emisními povolenkami a u stavebních prací. Od roku 2010 ale marně žádá Brusel o povolení reverse charge pro pohonné hmoty. Dosud totiž platí, že takovou výjimku z evropského daňového režimu musí žadateli schválit všech 27 členských států EU. A u všech česká žádost podporu nemá. Evropskou komisí navržený mechanismus QRM by tak Česku umožnil dostat se k reverse charge podstatně rychleji.
Ministerstvo financí, finanční správa i samotné petrolejářské firmy to považují za nejúčinnější způsob, jak zabránit bujícím podvodům s nezaplacenou daní. Černý trh je u nás rozsáhlejší než v jiných zemích - tvoří podle některých odhadů zhruba 15 procent všech prodejů benzinu a nafty. "Současný systém DPH je úspěšný, pokud všichni poplatníci plní své povinnosti. V Evropě se ale z DPH brutálně pumpují peníze podvodníkům," říká náměstek ministra financí Ladislav Minčič
K ošizení daně dochází nejčastěji v řetězci překupníků. Konkrétní litr paliva mění vlastníka před samotným dodáním na pumpu i několikrát za jediný den. Řada pochybných firem daň sice přizná, ale před jejím zaplacením z vykonstruovaných důvodů zkrachuje. Toto riziko v systému reverse charge odpadá - v řetězci přeprodejů se daň neplatí, ani není nárok na její odpočet. Stát by vybíral DPH až od pumpařů.
Změnu podporují i petrolejářské firmy. Pochybní obchodníci totiž dodávají nezdaněné zboží vybraným pumpám s velkou slevou a ty pak palivo nabízejí za tak nízké ceny, že jim poctiví prodejci v okolí nemohou konkurovat. Přicházejí tak o zákazníky a o miliony korun na tržbách. "Zavedení reverse charge podporujeme už roky. Snad se to nyní pohne kupředu," doufá předseda České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Ivan Ottis, zastupující společnosti, jako jsou Unipetrol, Benzina, Shell a OMV.
Změna systému účtování DPH je potřebná i podle šéfa Společenství čerpacích stanic v ČR Ivana Indráčka. Účinné opatření proti podvodům však paradoxně způsobí i zdražení benzinu u řady pump. "Logickým důsledkem zavedení reverse charge a omezení daňových úniků by byl růst cen u těch čerpacích stanic, které dnes nezdaněné zboží odebírají. Většinou jsou to ty nejlacinější pumpy," říká Indráček.


275,4 MILIARDY KORUN vybral stát loni celkem na dani z přidané hodnoty. Inkaso DPH se nerozlišuje podle jednotlivých druhů zboží a služeb. Podle hrubých odhadů činí ale podíl výběru daně z obchodů s palivy až 10 % celkových odvodů této daně.


O 7 MILIARD KORUN stát ročně přichází na DPH z pohonných hmot kvůli daňovým únikům podle odhadů a propočtů petrolejářů.


Co je reverse charge

Povinnost přiznat daň má odběratel, nikoli dodavatel zboží či služby. Výhodou je, že nedojde k situaci, kdy jeden plátce přizná daň, aniž by ji pak ale skutečně odvedl, a druhý uplatní nárok na odpočet, kdy mu stát musí vrátit peníze z DPH. Při reverse charge platí daň až koncový článek řetězce - například čerpací stanice. Systém se uplatňuje hlavně u přeshraničních obchodů.

Reverse charge v Česku

platí v současné době u obchodů s odpady, kovovým šrotem, zlatem, emisními povolenkami a u stavebních a montážních prací.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Petr P., 20. 8. 2012 14:37: Stejně to nebude, ono se to jaksi nehodí některým stranickým špičkám. Kdo by jim a z čeho financoval kampaně... ?
      Reagovat na komentář
    • Shell, 20. 8. 2012 18:26: A dokad se tak nestane tak pojedeme tyto ceny taktéž...
        Reagovat na komentář
      Přidat nový komentář

      Petrol Magazín

      Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
      Aktuální číslo

      Přihlašte se k odběru novinek