Stát doměřil obchodníkům s palivy čtyři miliardy za DPH

Daňové kontroly při obchodování s benzinem a naftou nabývají na intenzitě. Jen za loňský rok doměřila berní správa obchodníkům s palivy na nezaplacené DPH čtyři miliardy korun. Částka, kterou pak úřady od neplatičů skutečně vymohly, je však jen v řádu několika set milionů.

Potvrzuje se, že finanční úřady společně s celníky dokážou odhalovat víc podvodů a daňových nedoplatků. Ale vymáhat pak dlužné částky se státu daří méně. Peníze na účtech nebo v hotovosti od neplatičů doplňují úřady zabaveným zbožím. Ve skladech, které si berní správa pronajímá, tak už leží pohonné hmoty za 80 milionů korun.
"V případě, že majitel nedoplatí dlužné DPH, prodá stát takto zajištěný benzin a naftu v dražbě. V důsledných kontrolách budeme samozřejmě pokračovat i letos," uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.
Posledním úspěšným zátahem daňové a celní správy byla čtvrteční kontrola desítek cisteren distributorů, dovážejících pohonné hmoty do Česka. Především ze slovinského Mariboru, odkud dovozci v některých případech kvůli utajení dopravují palivo do Česka oklikou přes Slovensko. Dvanáct kamionů s naftou úřady zabavily s podezřením na neodvedenou daň.
Loni v dosud nejúspěšnějším zákroku berní správy bylo zajištěno při zátahu na propojenou skupinu deseti firem ze severní a jižní Moravy 1,5 milionu litrů biopaliva a úřady zadržely téměř 200 milionů korun. Před rokem daňová správa spolu s celníky zasahovala vůbec poprvé i na železnici. V exekuci úřady zabavily dlužníkům DPH celý vlak se 20 vagony s naftou, mířící z Běloruska přes Polsko do Česka.
Stát podle odhadu ministerstva financí přichází na podvodech s DPH v rámci obchodů s palivy ročně zhruba o osm miliard korun. Česko je už roky rájem podvodníků, kteří využívají účelově založené firmy s životností několika měsíců, přes které s benzinem obchodují, ale před platbou daně z vykonstruovaných důvodů oznámí úpadek.
Stát chce omezit takové podvody přísnější legislativou. Od ledna platí novela zákona o DPH s přísnějšími pravidly pro obchodníky, chystá se zavedení kaucí 20 milionů pro všechny distributory paliv, kterých je u nás evidováno na 1700. "Je dobře, že stát dělá intenzivní a účinné kontroly, ale podvodům může účinně bránit jen zásadní změna zákonů, jako třeba ten o DPH," míní šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • Pavel Semerád, 28. 1. 2013 10:00: Daňové úniky byly, jsou a budou. Prostituce a špionáž, jsou nejstaršími řemesly.. Pokud má Kalousek pocit, že kaucí 20 mil.Kč pro distributory PHM něco vyřeší, tak je na velkém omylu. Dojde k omezení ve formě řetězových podvodů, ale ti, kdož se na nich podílejí a je třeba konstatovat, že to opravdu umí, to nejsou diletanti, tak svoji působnost přesunou do jiných komodit..Jedním z mála účinných nástrojů je opětovné postavení celníků na hranice a zavedení platby DPH před dovozem do ČR a to bez ohledu na směrnice EU. Jak víme, stupidnosti EU nás jen likvidují a to ve všech oblastech..Je však otázkou, zda ti, kdož mají v parlamentu a vládě přemýšlet mají zájem, zatím zřejmě převládá jejich osobní zájem.
    • Dušan Šimek, 28. 1. 2013 12:03: S tímto komentářem lze jen souhlasit,jinak se nedá podvodům vůbec zabránit.To by ale muselo někomu dojít až do hlavy.
    Reagovat na komentář
  • Tomáš Srb, 28. 1. 2013 17:15: Nevím, ale kauce nic nevyřeší. Spousta malých poctivých firem co nakupovali a platili všechny daně v Čechách zkrachuje. A ti podvodníci ti už to mají připravené. Bude je to stát víc, ale oni si určitě poradí. A stát občas zabaví nějaké zboží, to prodá za zlomek ceny a bije se v prsa jak bojuje. Pokud by chtěl bojovat tak zavede zálohu na spotřební daň a DPH již před dovozem a bylo by vyřešeno. Každý selsky uvažující člověk na to přijde, divil bych se kdyby to zákonodárci nevěděli taky. Ale asi kape.
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek