Stát odhalil velké daňové úniky, podvodů ale přibývá

Úředníci zabavili skupině obchodníků s palivy skoro 200 milionů korun. Stát ale přichází o miliardy.

V historii Česka zřejmě nejúspěšnější zátah proti daňovým podvodům s pohonnými hmotami provedla v minulých dnech daňová správa společně s celníky. V exekuci se úřadům podařilo v rámci dlouho připravované akce zajistit ve skladech skupiny firem 1,5 milionu litrů příměsi do bionafty a téměř 200 milionů korun na bankovních účtech.
Takovou sumu stát ještě od podvodných obchodníků s palivy nikdy nezískal. Případy stamilionových daňových úniků a daňových doměrků už tady v minulosti byly, ale berní správa dosud dokázala v jednotlivých případech získat jen zlomek z dlužné částky. "Jedná se o historicky největší množství zajištěného zboží a peněz v rámci jedné akce. Máme hotové peníze, které budou mít přímý dopad na státní rozpočet," komentoval včera nejnovější akci proti nejmenovaným firmám z Moravy generální ředitel daňové správy Jan Knížek.
V poslední době nejde o jediný případ úspěšného zákroku úřadů. V úterý byla zadržena skupina devíti lidí včetně tří policistů, podezřelých z krácení spotřební daně při nelegálním dovozu paliv do Česka. Jeden z největších zátahů na neplatiče daní uskutečnila berní správa počátkem roku - v Pardubicích zadržela celý vlak s 20 vagony a 1,4 milionu litrů nafty.
Ve všech těchto případech jde ale jen o zlomek celkové částky, o kterou stát vlivem daňových podvodů s palivy ročně přichází. Ministerstvo financí hovoří o pěti a více miliardách korun. Černý trh, který dosahuje podle odhadů kolem 15 procent reálné tuzemské spotřeby pohonných hmot, poškozuje kromě státní kasy i řádně obchodující společnosti. Paliva bez zaplacené daně se dostávají k pumpám za výrazně nižší ceny, kterým lze jen obtížně konkurovat.
Podle zjištění petrolejářských firem podvodů neubývá. Spíše naopak. Prodejcům chodí stále více nabídek extrémně laciných pohonných hmot od dodavatelů, kteří sami ani nemusí vědět, že v řetězci překupníků některý neodvedl daně.
"Pohonné hmoty nám už nabízejí i lidé, kteří o nich sami nic nevědí. Dostali se k lacinému nezdaněnému palivu a přeprodávají ho dál. To už připomíná nějaký šílený multilevel," říká šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček.
"Stát už umí podvody poměrně dobře odhalovat. Jenže daňové úniky se nezmenšují. Chybí účinná legislativa, která by je omezila," připomíná Jiří Borovec, generální ředitel jedné z největších petrolejářských firem - státního Čepra.
Firmy sdružené v České asociaci petrolejářského průmyslu už navrhly ministerstvům a poslancům některé změny zákonů. Požadují například, aby prodej paliv nebyl volnou živností, ale aby každý obchodník musel splnit několik předpokladů, například určitou délku praxe v oboru. A také by měly být pro obchodníky zavedeny vysoké mnohamilionové kauce, z nichž by se případně hradily způsobené škody včetně nezaplacených daní.

Daňové podvody s pohonnými hmotami
Stát přichází ročně o 5 mld. korun podle odhadu ministerstva financí kvůli daňovým podvodům s pohonnými hmotami, podle kvalifikovaného odhadu petrolejářských firem je to dokonce 8 mld. korun. Největší část připadá na podvody s DPH.
Finty, jak ošidit stát na DPH, přebírají i podvodníci při prodeji komodit, jako jsou železný šrot, ocel nebo textil. Celkem stát přichází daňovými úniky odhadem o 30 miliard korun ročně, nejvíce právě při obchodech s palivy.

Mechanismus podvodů
V řetězci obchodníků (palivo mění majitele i několikrát během jediného dne) jeden z nich před zaplacením daně z vykonstruovaných důvodů zkrachuje. Stejní lidé pak založí novou firmu a vše se opakuje.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: ecomomia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek