Strážník zastřelil na čerpací stanici lupiče s nožem

V Karviné zastřelil městský strážník při nočním zásahu nožem ozbrojeného nemaskovaného lupiče, který přepadl místní čerpací stanici.

Událost vyšetřuje policie a její mluvčí pouze uvedla, že se prověřuje úmrtí muže související se zákrokem strážníků. Ozbrojený muž se pokusil přepadnout čerpací stanici nedaleko supermarketu Tesco 15. ledna po 22:00. Při činu jej vyrušili strážníci, kteří nožem ozbrojeného lupiče dvakrát vyzvali, aby jej odložil. Muž však údajně na výzvy nereagoval a strážník ho pak zasáhl dvěma výstřely.
"Dvaatřicetiletý muž v okamžiku příjezdu záchranářů nejevil žádné známky života. Střelná poranění, která utrpěl, byla smrtelná a postižený jim na místě podlehl ještě před příjezdem záchranné služby. Zasahující lékař již mohl jen konstatovat smrt muže," popsal mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl.
Událost vyšetřují policisté, protože strážníci karvinského magistrátu nepodléhají Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta se zabývá podobnými událostmi, pokud v nich sehráli nějakou roli policisté. Magistrát zatím tvrdí, že zásah byl oprávněný: "Vše je v kompetenci policie. Té jsme vše předali a nyní čekáme na výsledek," řekla mluvčí karvinské radnice, čímž naznačila, že stojí za strážníkem, který střílel.
V té souvislosti se vyjádřil i mluvčí karvinských strážníků Václav Ožana. "I nadále kolega, který střílel, ale i další přítomní, zůstávají v zaměstnaneckém poměru. V tom se nic nemění," dodal.
Zasahující strážníci byli vybaveni kamerovým systémem, který celý incident zaznamenal. Záběry si už vyžádala policie, která je bude vyhodnocovat společně se záznamy z kamer, které jsou nainstalované v areálu čerpací stanice.
Čerpací stanice, kde se střelba v úterý odehrála, přitom podobnou událost už pamatuje. V roce 2001 ji přepadl se zbraní v ruce státní policista - sedmadvacetiletý komisař karvinského obvodního oddělení. Toho při zákroku zastřelil kolega, který byl náhodou uvnitř. Vystřelil celkem čtyřikrát. Krátce před tím policista přepadl prodejnu tabáku v Petřvaldě. Zastřelený policista byl na nemocenské kvůli zraněnému kolenu. Osobně se s členy hlídky a čerpadlářem neznal. Při vyšetřování se zjistilo, že neodevzdal asi 4 tisíce korun, které vybral na pokutách.

Zdroj: Mediafax

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek