Švýcarsko uvolnilo omezení při nakupování u čerpací stanice v noci

Švýcarská Národní rada dala souhlas k tomu, aby byly během nočních hodin otevřeny obchody, bistra a kavárny na čerpacích stanicích. Dosud platil pro prodej zboží v nočních hodinách všude a bez výjimky striktní zákaz.

CS BP v noci

Švýcarské čerpací stanice BP vyvolaly spor mezi odbory a provozovateli a zatím v něm zvítězili

Pokud jste někdy projížděli v noci Švýcarském, asi dobře víte, že na čerpacích stanicích u dálnic ale i ve městech jste si mohli koupit palivo (u automatu) a maximálně chvíli pohovět v automobilu. Kávu nebo nějaké jiné občerstvení nepřipadalo v úvahu. Všechny podniky s obsluhou byly totiž mezi jednou a pátou hodinou ranní zavřené. Tohle už by ale platit nemělo. V červenci totiž Federální soud zrušil obecný zákaz otevření prodejen na čerpacích stanicích v nočních hodinách, který byl zaveden v roce 2008. Ve Švýcarsku totiž podle pracovního práva platí, že práce v noci a v neděli je možná pouze v případě, že je "nezbytná". Jenže čerpací stanice BP na švýcarský zákon podaly stížnost a federální soud jim nakonec po bezmála čtyřech letech vyhověl.
Zatímco v normálních obchodech stále platí, že budou v noci zavřené, protože produkty v nich prodávané nejsou "nezbytností" pro většinu obyvatel, obchody na čerpacích stanicích dostaly výjimku a mohou zůstat otevřené celou noc, což umožní motoristům, aby si mohli nejen natankovat, ale také občerstvit a posilnit na svých cestách. Nový zákon přesně stanoví, že čerpací stanice "podél hlavních dopravních tepen" budou moci prodávat všechny své výrobky nonstop 24 hodin. Zastánci změny si myslí, že by cestovatelé neměli být nijak omezováni a že by měly být jejich potřeby uspokojeny kdykoliv. Očekává se ale, že odbory budou chtít vyhlásit referendum proti této změně.
Diskuze okolo povolení práce v nočních hodinách ve Švýcarsku rozvířila i diskuzi na toto téma v zemích evropské unie. Ve Francii byla dokonce vypracována studie, která ukazuje na negativní zdravotní dopady na lidský organismus při dlouhodobém vykonávání noční práce. Přesto v mnoha evropských zemích počet lidí, kteří pracují v noci roste a to zejména v Německu a ve Francii, kde je zákon upravující noční práci mnohem méně omezující než ve Švýcarsku.
Podle průzkumu z roku 2007 v 31 evropských zemích pracuje 18-24 procent všech zaměstnanců v nočních hodinách. V Rakousku, České republice, Polsku, Slovensku a Velké Británii dokonce jeden z pěti lidí dělal někdy nějakou noční směnu.
Jenže zatímco některé obory, jako například zdravotnictví, hasiči nebo policie musí fungovat ve dne i v noci, nonstop obchody zase tak nepostradatelné nejsou. Následná debata by měla brát v úvahu měnící se tempo společnosti a měnící se spotřebitelské návyky v návaznosti na zachování zdraví a společenského života zaměstnanců.

 

 

 

 

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek