Tažení proti daňovým únikům zdraží benzin

Benzin mírně zdraží a bude ho prodávat méně distributorů. Zřejmě skončí i některé menší čerpací stanice. Taková situace nastane - zřejmě už příští rok - na českém trhu s pohonnými hmotami. Vláda totiž chystá další zákon, jímž hodlá omezit černý trh.

Obchodníci, kteří dodávají do čerpacích stanic naftu a benzin, mají mít podle připravované normy povinnost skládat minimálně desetimilionovou kauci. A někteří distributoři budou mít s výší kauce potíže. Chystané opatření, na němž už mezi příslušnými ministerstvy a prodejci panuje shoda, má zabránit zakládání firem jen naoko a daňovým únikům. Ty podle odhadů činí ročně osm miliard korun.
"Pro některé menší nezávislé firmy může kauce znamenat zásadní problém," tvrdí Ivan Indráček, šéf Společenství čerpacích stanic v ČR. Kolik ze stávajících 1500 prodejců bude muset po zavedení kaucí skončit, si ale netroufá odhadnout.
Malí petrolejáři se novému opatření dlouho bránili. Nakonec ale ustoupili. "Dopad na menší obchodníky bude nepříjemný, ale daňové podvody a celý černý trh jsou větší zlo i pro nás. Zásadně deformují naše podnikání i ceny," připouští Indráček.
Důsledkem bude mírný růst cen benzinu a nafty, minimálně u těch nejlevnějších pump. Prodejci odhadují, že v průměru o několik desetníků na litr. Česko totiž přijde o nejlacinější - nezdaněné - palivo, dodávané podvodníky. A toho není málo. Petrolejáři odhadují, že jde o 15 procent z celkově prodaného množství a že nastrčení bílí koně figurují až ve třetině z registrovaného počtu 1500 obchodníků. Ti dodávají pohonné hmoty až o dvě koruny laciněji, než je běžná cena u poctivých plátců daně. Lacinější benzin se prodává hlavně u malých pump. Z 3700 čerpacích stanic v Česku patří k těm malým 2340. Řada z nich se proto zřejmě bude také potýkat s existenčními problémy.
"Kauce zásadním způsobem ztíží fungování bílých koní, na kterých jsou podvody z velké části postaveny," říká obchodní ředitel státního distributora Čepro Jan Duspěva. A Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu tvrdí: "Eliminací černého trhu vznikne prostor, o který se utkají seriózní firmy."
Povinné kauce, které dojednaly petrolejářské firmy s ministerstvy financí a průmyslu a obchodu, budou zakotveny v novele zákona o pohonných hmotách. Měly by se začít platit někdy v příštím roce. Kdo z prodejců peníze nesloží, nebude zapsán do registru obchodníků vedeného celní správou a nebude smět palivo prodávat.


Na 1500 DISTRIBUTORŮ s pohonnými hmotami se bude vztahovat povinnost platit desetimilionovou kauci. Benzin a naftu od nich bere 3700 ČERPACÍCH STANIC, které jsou v ČR.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

  • obchodník, 19. 10. 2012 09:11: Tak to je paráda. Kauci zaplatí v pohodě co si nakradli na na nezdaněném zboží a velké firmy jako je Čepro,atd.... Elegantní způsob jak se zbavit konkurence. Pořád nechápu proč se nezavedou ,tak jako SD, kauce na DPH pro dovozce ...
    • Petr, 19. 10. 2012 09:52: Omyl, dovozce skládá kauci i na DPH, ale problém je v tom, že nikdo nezkontroluje, kolikrát cisterna přejela přes čáru. V noci totiž celníci nedělají, alespoň na silnicích. Tedy cisterna jede do Německa, nabere, platba jde ze zahraniční banky do zahraniční banky, bez daní a cisterna přes noc přiveze do čecháčkovic skladů třeba 33000 litrů , které nejsou v evidenci. Tedy stály v nákupu cca polovinu ceny. To se to pak dodává na čerpačky s velkou výtočí za ceny o 2 koruny menší. A že to nejsou drahé pumpy, to asi nemusím psát. Jo někteří to mají lehké. A i kdyby dodavatel , co to vozí na čs neměl zaplaceno, tak na faktuře žádá cenu s DPH a vyčíslí SPD, odběratel zaplatí bankou a je z toho venku. Podvodu zdar a levné ceny více !
    • Jarek, 19. 10. 2012 14:33: Asi jsem něco zaspal, od kdy se při dovozu PHM skládá kauce na DPH? Něco k tématu, chystané opatření prospěje pouze barevným odstraněním distributorské konkurence, která se doposud snažila udržet poctivý obchod a Čepro se konečně bude moci naplno pustit do konečného zákazníka. Nepoctiví distributoři budou nepoctiví dál, někteří kauci zaplatí a budou to nějak fackovat dál, ti co ji nezaplatí přejdou komplet do šedé ekonomiky. Účel přesně vystihuje pan Loula, jde o to, aby se bylo o co utkat, aby šeď ekonomiky nepohltila i zmiňovaný černý trh.
    • Jarek, 19. 10. 2012 14:53: Asi jsem něco zaspal, od kdy se při dovozu PHM skládá kauce na DPH? Něco k tématu, chystané opatření prospěje pouze barevným odstraněním distributorské konkurence, která se doposud snažila udržet poctivý obchod a Čepro se konečně bude moci naplno pustit do konečného zákazníka. Nepoctiví distributoři budou nepoctiví dál, někteří kauci zaplatí a budou to nějak fackovat dál, ti co ji nezaplatí přejdou komplet do šedé ekonomiky. Účel přesně vystihuje pan Loula, jde o to, aby se bylo o co utkat, aby šeď ekonomiky nepohltila i zmiňovaný černý trh.
    • Jarek, 22. 10. 2012 11:34: Ještě podotek. Výborný státem zajištěný byznys, pokud zůstane byť jen 100 distributorů, stát dostane 1 miliardu jenom tak do rozpočtu, pokud všichni zbylí budou řešit zárukou, tak je to pro banky minimálně 15 milionů do kasičky
    Reagovat na komentář
  • Stříbrský, 19. 10. 2012 11:01: Vážení, pan Petr z Hospodářských novin, ač ho mám rád, by měl raději psát do Blesku! Tímto headline, který huláká z titulky dnešních HN, kálí na hlavu všem, kdo v této nebohé zemi bojují proti daňovým únikům. Zpráva pro vítězný lid totiž zní asi takto: "ti oškliví pumpaři od velkých značek vám chudákům zase zdražují!!" Nebo že by se HN již připravovaly na převzetí moci ústavní většinou levice?? Zkrátka prodej nezdaněných pohonných hmot je pravděpodobně forma sociálního smíru, který je třeba do budoucnosti (pro jistotu zatím jen v nadpisech titulních stran) obhájit. Na věčné časy a nikdy jinak!
      Reagovat na komentář
    • Stříbrský, 19. 10. 2012 11:16: Vážení, pan Petr z Hospodářských novin, ač ho mám rád, by měl raději psát do Blesku! Tímto headline, který huláká z titulky dnešních HN, kálí na hlavu všem, kdo v této nebohé zemi bojují proti daňovým únikům. Zpráva pro vítězný lid totiž zní asi takto: "ti oškliví pumpaři od velkých značek vám chudákům zase zdražují!!" Nebo že by se HN již připravovaly na převzetí moci ústavní většinou levice?? Zkrátka prodej nezdaněných pohonných hmot je pravděpodobně forma sociálního smíru, který je třeba do budoucnosti (pro jistotu zatím jen v nadpisech titulních stran) obhájit. Na věčné časy a nikdy jinak!
        Reagovat na komentář
      Přidat nový komentář

      Petrol Magazín

      Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
      Aktuální číslo

      Přihlašte se k odběru novinek