Tesla Motors uvádí na trh revoluční nabíječku pro své elektromobily

Tesla Motors otevřela v USA první solární nabíjecí stanice, které umožní modelům Tesla S a Roadster cestovat na dlouhé vzdálenosti s rychlým dobíjením napříč Kalifornií, Nevadu a Arizonu.

tesla charger

Nové stanice, které již byly instalovány na šesti odpočívadlech v Kalifornii, umožní plné nabití akumulátoru nového elektromobilu Tesla S zhruba za hodinu a automobil je pak schopný ujet 240 km. Na tři hodiny jízdy rychlostí 60 mil/h pak trvá dobití o polovinu méně. Nové dobíjecí stanice jsou údajně nejrychlejší na světě. Zatím byly k dispozici zaměstnancům firmy, od října však budou otevřené i pro veřejnost. Tesla chce ještě do konce otevřít další stanice v Kalifornii, Nevadě a Oregonu, do dvou let pak mají být rozmístěny po celých Spojených státech, aby se dalo cestovat elektricky třeba z Vancouveru do San Diega, z Miami do Montrealu nebo z Los Angeles do New Yorku. V druhé polovině roku 2013 plánule Tesla otevření prvních stanic také v Evropě a Asii.
Za dobíjení majitelé modelu Tesla S nic platit nebudou, sportovní sedan s elektromotorem však přijde v základu na 49 900 tisíc dolarů, což je v přepočtu necelý milion korun.

Autor: jk, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek