Trend: dětské hřiště u čerpací stanice

O prázdninách a víkendech tráví děti v autech i autobusech spoustu času. Aby cestu lépe zvládaly, jsou nutné častější a programově plánované zastávky. Protáhnutí těla a odreagování od strnulého sezení v sedačkách i s nezbytným osvěžením může proběhnout právě na pumpách. Dětské hřiště zvyšuje marketingový potenciál čerpací stanice.

TEM Děti Hřiětě 2

Děti rozhodují o nákupu

Vstřícnost k dětským návštěvníkům na pumpě je důležitou podmínkou k tržnímu úspěchu. Rodiče (zejména pak prarodiče) svým dětem jen málokdy něco odepřou a obsluha shopu vhodným přístupem může nákupní rozhodnutí jejich doprovodu téměř vždy kladně ovlivnit. Je to především výběr dětských sladkostí, snacků a aktuálních drobností v pokladní zóně, dětských nápojů a zmrzlin v chladicích a mrazicích boxech, dětského menu v rychlém občerstvení či restauraci i dětského sezónního sortimentu a hraček na regálech.
Samozřejmě neměly by chybět zvýšené dětské židle v restauraci a naopak snížené mušle či umyvadla na toaletách. Stejně tak je nutné dbát i na komfort matek s malými dětmi např. vybavením přebalovacích pultů u toalet.
Inspirativní jsou některé komerční prázdninové nápady z V. Británie, Rakouska a Německa: Letní výtvarná soutěž pro děti pod širým nebem o nejlepší návrh některých piktogramů: dětské hřiště, toalety, občerstvení, stojany pro osobní či nákladní auta. Účastníci soutěže mají za úkol nakreslit například portrét či postavu kluka nebo holky, kdy vítězný "portrét" bude umístěn na dveře toalet a navíc je vítěz oceněn občerstvením i pro rodiče. Jiný nápad je o "bezplatných víkendových snídaních pro děti" i s pozvánkou, ať s sebou vezmou kamaráda! Podobně jsou organizovaná dětská sezónní menu nebo dětské speciální sendviče v Rakousku, jsou již ale známy pumpy i u nás s krajovými či sezónními bezmasými jídly, jako např. ovocné knedlíky (jahody, meruňky, borůvky, švestky…) s tvarohem a smetanou, s oblíbenou rajskou s těstovinami, ale i nabídkou drobných dárků pro dětské pasažéry atd. Na mnoha jiných místech je v sousedství zejména dálničních ČS například McDonald's, kde zastavují i autobusy jedoucí z dětských táborů či od moře - stojí za to se k nim vydat na výzvědy, co všechno mají v nabídce pro děti! S dětmi se to prostě musí umět, a pokud je na pumpě dokáží pochopit, i něčím zaujmout, získají si nejen jejich rodiče, ale i budoucí zákazníky.

TEM Děti Hřiště 1

Využít okolní prostory

Je až s podivem, kolik volného prostoru u mnoha čerpacích stanic "leží ladem". Tak jako se snažíme využít každý decimetr prodejní a regálové plochy v shopech, nedá se to samé říci o odpočívadlech, předzahrádkách, parkovištích či zelených ochranných zónách již z dosahu tankování a motoristického provozu. Je samozřejmě na úvaze a zkušenostech majitele pumpy, zda se v jeho případě provoz nějaké sezónní atrakce, stánku či dětského hřiště vyplatí. Může trvat poměrně dlouhou dobu, než si zákazníci s dětmi na něco podobného zvyknou, pak ale jsou takto vybavené ČS preferovány před ostatními a je celkem logické, že tímto způsobem přibývají ti nejcennější, stálí klienti.

TEM Děti Hřiště 4

Bezpečnost na prvním místě

S dětmi je vždy víc starostí a práce, čerpací stanice nevyjímaje. Každá pumpa má ve svých pravidlech provozu nařízení o tom, jakým způsobem má probíhat tankování vozů za přítomnosti dětí. Pokud padne rozhodnutí o výstavbě exteriérového hřiště pro děti či nějakého herního interiérového koutku, je třeba začít opět u závazných bezpečnostních norem. Provozovatelé ČS jsou povinni seznámit se s jejich smyslem i obsahem. Stejně tak se systémem kontrol a prohlídek dětských hřišť, vedením dokumentace o jejich provozu, samozřejmě i o eventuálních protokolech zjištěných závad a jejich odstranění a o konkrétní zodpovědnosti za bezpečnost a rizika spojená s jejich provozem. Ne vše vyřeší sebelepší pojistka čerpací stanice a to jsou vážné důvody, proč jsou provozovatelé ČS s jejich výstavbou zdrženliví.
V prvé řadě je nutné vzít na vědomí, že bezpečnostní normy mají za cíl vyvinout co nejbezpečnější hrací zařízení, aniž by se snížila jeho hodnota a atraktivnost pro hrající se děti. Normy mají za úkol eliminovat pro děti nepředvídatelná rizika. V současné době platí v ČR pro bezpečnost dětských hřišť dvě normy: ČSN EN 1176/2009 a ČSN EN 1177. Při výběru místa je důležité dodržení bezpečné vzdálenosti od vlastního provozu ČS a stojanů (výpary paliv a provoz aut), což je obsahem dalších zákonných norem, zajímajících se o hygienu a ochranu veřejného zdraví: zákon č. 258/2000 Sb. "Ochrana veřejného zdraví" a vyhláška č. 135/2004 Sb. Hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity venkovních hracích ploch. Nařízením je rovněž stanovena četnost a druhy kontrol dětských hřišť a jejich dalších součástí.

TEM Děti Hřiště 3

Evropská unie zpřísnila pravidla

V současnosti se má cenu zabývat pouze dětskými hřišti a jejich zařízením jako prolézačky, skluzavky, kolotoče, pískoviště atp., budovanými od druhé poloviny roku 1997, protože pouze ta mohou a musí vyhovět výše uvedeným předpisům a jejich konkrétní provozovatelé odpovídají za jejich dodržování.
Za provoz dětského hřiště a souvisejícího vybavení odpovídá konkrétní majitel, většinou provozovatel ČS. Aby se snížila úrazovost, musí majitel či provozovatel zajistit vypracování, zavedení a dodržování odpovídajícího rozvrhu běžné údržby. Měl by brát v úvahu místní podmínky a návod výrobce, které mohou ovlivnit nezbytnou četnost kontrol. Rozvrh musí obsahovat části podléhající údržbě a musí rovněž poskytovat návod, jak postupovat v případě stížnosti a havárií. Běžná údržba zařízení hřišť a ploch musí sestávat z preventivních opatření, aby byla zachována jejich bezpečnost a funkčnost. V každém případě je dobré výrazně a viditelně umístit u vchodu na dětské hřiště, že za pobyt a bezpečnost dětí ručí rodiče či jiná doprovázející odpovědná osoba. Dětem mladším šesti let je vstup a užívání herních prvků povoleno jen v jejich doprovodu.
Nejlepší způsob, jak zabránit úrazům dětí na ČS, je prevence. Není divu, že se tomuto tématu podrobně věnují i velké petrolejářské řetězce. Například hlavní doporučení Shellu pro rodiče s dětmi zní: "Využijte zkušeného personálu čerpací stanice, nechte si jimi dotankovat váš vůz a využijte zázemí našich prodejen Select a dalších prostorů k odpočinku nebo koupi občerstvení. Naším cílem je předcházet nehodám na čerpacích stanicích, zejména pak těm, jejichž účastníky mohou být děti," uvádí na internetových stránkách firmy Dušan Nedorost, ředitel čerpacích stanic Shell pro Českou republiku a Slovensko. "Proto řidiče nabádáme, aby si možná rizika uvědomili, a zároveň je informujeme o možnostech, jak se jim vyhnout. Je důležité, aby se doprovod dětí v předstihu dovídal o možnostech, jaké na ČS pro děti existují."

TEM Děti Hřiště 5

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek