Unipetrol má zajištěné dodávky ropy do konce roku

Unipetrol vyřešil problém s nedostatkem ropy prostřednictvím ropovodu IKL z německého Ingolstadtu. Největší zpracovatel ropy v České republice má díky tomu zajištěné dodávky této strategické suroviny do konce roku, přestože se ještě před dvěma týdny spekulovala o tom, že výpadek bude mít delšího trvání. 

Unipetrol Kralupy

"Dodávky ropy máme po zbytek roku zajištěny," řekl mluvčí společnosti Mikuláš Duda a dodal: "Neočekáváme v nadcházejících týdnech další komplikace."
Unipetrol se kvůli nedostatku ropy rozhodl o 4 týdny urychlit plánované údržbářské práce na jednotce destilace surové ropy (CDU) v kralupské rafinérii. Odstávka začala 25. října 2012 a skončila 3. listopadu. Načasování údržbářských prací bylo přeloženo tak, aby vyhovovalo dočasnému 10dennímu omezení dodávek surové ropy oznámené zástupci ropovodu TAL z italského Terstu. V současné době pracuje rafinérie v Kralupech naprosto standardně.
Problém s nákupem ropy prostřednictvím IKL vznikl kvůli tomu, že Transalpinský ropovod (TAL) z Terstu, na nějž se IKL napojuje, už nemá volnou kapacitu a nemůže dodávat Unipetrolu víc suroviny, než si holding objednal. České rafinerie přitom letos využívaly možnost nákupu ropy nad rámec objednaného množství víc než v předchozích letech, původní objednávku překročily o milion tun. 
Ropovod IKL byl vybudován v 90. letech jako alternativa k ruské Družbě, kterou tekla do ČR většina potřebné ropy až do loňska. Letos se poprvé v historii poměr obrátil ve prospěch IKL. 
Rusko ale má v úmyslu posílat Družbou do České republiky víc ropy. Mluvčí společnosti Transněfť Igor Djomin minulý týden uvedl, že na listopad byl přes Družbu registrován do Česka vývoz 350 tisíc tun ropy a pokračuje registrace na dalších zhruba 60 tisíc tun. V říjnu se pak ropovodem Družba vyvezlo 237 tisíc tun suroviny.

Zdroj: Patria Online

Diskuse

  • kuby, 9. 11. 2012 14:37: a co bude potom když Česká rafinérská stále nemá smlouvu s MeRem?? že by poláci chtěli tlačit na MeRo (resp.stát),že fabriku zavřou, pokud jim MeRo neprodaj?? Hm...jsou na konci ropovodů, tak nevim,nevim....
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek