Unis podepsal kontrakt na výstavbu ropné rafinerie v Rusku za miliardy

Brněnská firma Unis by měla v Rusku modernizovat krasnodarskou rafinerii "Krasnodarekoneft" s roční kapacitou na zpracování 6 milionů tun ropy. První část by měla být zrealizována do roku 2016, celá stavba bude dokončena v roce 2020.

Unis smlouva

Slavnostního podpisu smlouvy se zúčastnil i předseda vlády ruské republiky Adygea Murata Kumpilov, ministr hospodářského rozvoje a obchodu Machmud Tlechas, generální ředitel společnosti JSC "Krasnodarekoneft" Valentin Danilec, zástupci hlavního investora firmy JSC a česká delegace v čele s Jiřím Kovářem - generálním ředitelem společnosti Unis.
"Závod po spuštění na plný výkon nabídne až dva tisíce pracovních míst a přinese regionu na daních více než půl miliardy rublů ročně" řekl při podpisu smlouvy Abukar Bekov, generální ředitel spllečnosti JSC. Prozatimní výše plánovaných investic se odhaduje na 1 milion eur.
Výstavba je plánována v několika etapách a bude se týkat provozu atmosferické destilace ropy, odsiření benzínu, kerosenu a nafty, výstavby provozů infrastruktury závodu nebo provozu vakuové destilace atmosférického zbytku včetně výroby benzenu a paraxylenu. Firma předpokládá, že se bude podílet i na dalších čtyřech etapách rekonstrukce rafinerie celkem za čtyři miliardy eur. Uvedl to obchodní ředitel firmy Unis Luboš Glozar. Unis je projektantem, dodavatelem závodu a zpracuje celé technologické řešení. "Pro nás je to jedna z největších zakázek, které jsme získali, a myslím, že i pro celou Českou republiku," uvedl Glozar.
Společnost Unis, která vznikla v roce 1990, se věnuje investiční výstavbě v oblasti petrochemie a rafinace ropy, a také se specializuje na technologii řídicích procesů. Většina jejich zakázek je v zahraničí. Aktivní je Unis i v oblasti letectví, kde se specializuje na vývoj i výrobu malých letadel a vrtulníků.
Pokud se Unisu podaří celou transakci v Krasnodaru dotáhnout do konce, půjde o zakázku srovnatelnou s rekonstrukcí ruských strojíren Uralvagonzavod, kterou v roce 2007 uzavřela jiná brněnská společnost Alta. Dosud největší investiční zakázkou české firmy v zahraničí je připravovaná výstavba jaderného zdroje elektrárny v Jaslovských Bohunicích na Slovensku za cca 3,3 miliardy eur.

Autor: jk, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek