V Británii chtějí zákazat mytí aut na ulici

Provozovatelé čerpacích stanic ve Spojeném království vedou kampaň za zákaz mytí automobilů na ulici. Brian Madderson, předseda Retail Motor Industry Federation (RMIF), což je britské sdružení majitelů nezávislých čerpacích stanic, vyzval vládu, aby následovaly příkladu části Německa, kde je podobný zákon již v platnosti.
Ruční mytí auta
Madderson vyzval vládu v dopise adresovaném Davidu Cameronovi hlavně k zákazu neregulovaných ručních myček, který nemají tak přísné ekologické předpisy jako automatizované linky u čerpacích stanicích. V rozhovoru pak Brian Madderson řekl, že chce, aby vláda zavedla omezení také pro majitele automobilů při mytí vlastního vozu. 
"Naše myčky musí projít přísnou kontrolou od ministerstva životního prostředí, musíme zajistit drahé metody zachytávání oleje, maziva, aby tyto látky nepronikly do odpadních vod, a je to docela nákladné. Většina našich členů nyní bojuje o holou existenci kvůli snižujícím se ziskům z klesajícího prodeje paliv. K tomu navíc přicházejí o další zisky z myček, neboť mnoho řidičů nyní využívá levnější ruční mytí nebo v rámci ještě většího šetření čistí své automobily sami," tvrdí Brian Madderson a dodává: "Akceptujeme, že by bylo pro politiky obtížné prosadit takový zákon před svými voliči, ale mělo by se o tom alespoň uvažovat,"
Tento nápad se vůbec nelíbí britské automobilové asociaci (AA). Její předseda Edmund King pak tvrdí: "Mytí auta představuje pro některé řidiče rituál, 63 procent našich členů si myje svůj vůz na ulici a baví je to. Také ruční mycí linky nabízejí v mnoha případech kvalitnější a šetrnější mytí než automatické. Myslím si také, že v době rekordních cen pohonných hmot nenajde tato vyhláška pochopení u našich členů a pokud o to budou usilovat provozovatelé čerpacích stanic, řidiče tím na svou stranu rozhodně nezískají."
Zákaz mytí aut na ulici je v platnosti v řadě německých měst, jako příklad můžeme uvést Drážďany, jinde se nesmí tato činnost vykonávat v neděli apod. Podobné zákazy platí také v Clark County ve americkém státě Washington z důvodu ochrany životního prostředí.

Autor: jk, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek