V Česku je již 45 plnicích stanic na CNG

11. prosince společnost E.ON otevřela další plnicí stanici na zemní plyn v Brně, o dva dny později pak byla uvedena do zkušebního provozu v Písku již 45. veřejná plnicí CNG v ČR. Z průzkumu agentury PPM Factum Research z listopadu 2012 nicméně vyplynulo, že jen 33 procent obyvatel ví, že v každém kraji najde nejméně jednu plnicí stanici na CNG.

CNG plnicí stanice

Palivo CNG je nejen u nás, ale i ve světě stále populárnější. Na světě jezdí již více než 16,4 milionu vozidel a v provozu je téměř 21 tisíc CNG stanic. Jen Čína má už dnes více než jeden milion automobilů na CNG a asi 100 tisíc jich  přibývá každým rokem. Odhaduje se, že během tří let se počet CNG vozidel v Číně zvýší o více než půl milionu.
V Česku je v současné době 45 veřejných plnicích stanic na zemní plyn, v každém kraji a ve velkých městech tak stojí minimálně jedna. Společnost E.ON plánuje v nejbližší době otevřít další stanici v Humpolci. Také další společnosti jako Vítkovice, Vemex a RWE plánují nové CNG stanice v rámci celé ČR. Očekává se, že do roku 2020 by jich mohlo být u nás až 300.
Podporu na výstavbu CNG stanic lze mimochodem žádat i z Evropského programu TEN-T, který je zaměřený na dekarbonizaci dopravy. Žadatelé mohou na své záměry získat podporu až ve výši 50 %. Podmínkou bude pravděpodobně minimální výše investice 1 milion eur, uzávěrka výzvy se plánuje na konec února 2013. V nejbližší době by mělo dojít ke schválení tohoto dotačního programu Evropským parlamentem a první projekty mohou fyzicky startovat již v září 2013.
Z průzkumu agentury PPM Factum Research z listopadu 2012 vyplynulo, že téměř 83 procent dotazovaných u nás CNG vozy zná respektive ví, že automobily na stlačený zemní plyn existují. 20 procent dotazovaných (celkem 986 osob) dokonce uvedlo, že v jejich okolí již auto na CNG někdo vlastní.
Vozidla na CNG nelze dodatečně přestavět jako je to u LPG. Nicméně existuje celkem ucelená nabídka sériově vyráběných modelů. Cena ujetého kilometru se v současné době u těchto vozidel pohybuje ve výši 70 až 80 haléřů.
Nově se na trh dostává mimo Škoda Citigo za základní cenu 179 900 Kč. K němu automobilka Škoda společně s plynárenskou firmou E.ON dále nabízí výhodný balíček obsahující automobil Citigo, domácí plničku a levný zemní plyn.

Autor: jk, Zdroj: Hybrid.cz

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek