V Německu podporují vznik infrastruktury pro vodíkové automobily

7. září byla v německém Düsseldorfu oficiálně otevřena první veřejná vodíková čerpací stanici pro osobní automobily. Po ní bude následovat ještě 10 dalších vodíkových pump, které postaví firma Air Liquide pod záštitou německé vlády.

Vodíková čerpací stanice Düsseldorf

Němečtí politici i zástupci firmy Air Liquide doufají, že až se zvýší počet čerpacích stanic na vodík, zvýší se i popularita těchto vozidel mezi spotřebiteli. Určitá komercionalizace těchto vozidel se očekává již v letech 2013-2015 a k tomu je pochopitelně potřeba vybudovat infrastrukturu. Zástupci firmy Air Liquide věří, že do roku 2015 bude v Německu velká flotila vozidel na vodíkový pohon a tou dobu by zde již mělo fungovat nejméně 50 čerpacích stanic na vodík.
Německo není jedinou zemí, kde se projevuje zvýšený zájem o toto další alternativní palivo pro automobily. Podobné kroky se očekávají po celé západní Evropě, dvě další stanice již ostatně byly postaveny v Oslu a ve švýcarském městě Brugg.
Podobným způsobem roste počet vodíkových pump také ve Velké Británii, USA a Japonsku. V zemi vycházejícího slunce vláda vidí vodík jako slibný hlavní zdroj energie pro automobily a plánuje instalaci asi 100 vodíkových stanic do  roku 2015. Air Liquide Japonsko hodlá vybudovat značný počet z nich, a na podporu tohoto cíle nedávno zřídila specializovaný tým. Doposud byly instalovány 3 stanice v Tokiu, Kawasaki, a v městě Saga.

Autor: jk, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek