V Německu roste počet krádeží pohonných hmot

Zdá se, že i disciplinovaní Němci s postupující krizí ztrácejí zábrany více a více. Nedávná studie prokázala, že rok od roku stoupá počet německých motoristů, kteří ujíždí od čerpacích stanic bez placení.

Jen v roce 2011 nahlásili provozovatelé čerpacích stanic na 85 000 krádeží. Jak se zdá, Němci jsou ochotní utrácet velké sumy peněz za drahé automobily, ale pak už nemají na jejich provoz. Již v roce 2010 bylo u německé policie nahlášeno na 80 tisíc krádeží, o rok později toto číslo stouplo o dalších šest procent a také letos se očekává další nárůst. Díky průmyslovým kamerám je zřejmé, že z 80 procent jsou pachateli trestných činů muži, což potvrzuje i struktura 31 tisíc vyřešených případů.
Studie ovšem také ukázala, že zaznamenané případy zřejmě představují pouze 20 procent z celkového počtu krádeží, což znamená okolo 425 tisíc případů jen za loňský rok. Jestliže policie vyčíslila ztráty čerpacích stanic na 5,75 milionu Euro, teoreticky by tato částka mohla dosáhnout hodnoty až 30 milionů Euro.
Studie dále zjistila, že řidiči častěji kradou ve větších městech a podle průzkumu, bylo nejvíce "napadeno" touto nemocí průmyslové město Solingen. Průměrně byla každá čerpací stanice v tomto městě navštívena nepoctivými motoristy 22krát za rok, což je alarmující. O mnoho lépe na tom není ani Kolín nad Rýnem, kde připadá 244 krádeží pohonných hmot na 100 tisíc obyvatel stejně jako Wiesbaden (190/100 000) nebo Berlín (180/100 000). Mezi města s nejmenší kriminalitou tohoto druhu naopak patří Karlsruhe, Stuttgart, Bielefeld a především bohatý Mnichov.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PetrolPlaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek