V novém areálu, s novým elánem

Rodinná firma DF Partner působí na trhu přes 20 let. Podnik se postupně rozrůstal z malé kůlny za rodinným domkem v Zádveřicích poblíž Vizovicaž po současný komplex výrobních provozů, skladů a kancelářských prostor. Letos v září byl otevřen nový logistický areál v obci Neubuz vzdálený 10 km od původního sídla společnosti.

DF PARTNER P8240416
Nový areál firmy DF Partner se nachází v obci Neubuz v bezprostřední blízkosti Slušovic. Vyrostl zde na pozemku jednoho z provozů bývalého zemědělského agrokombinátu Slušovice na rozloze 4,2 ha. Celý projekt stál 240 milionů korun, přičemž náklady stavebního typu činily zhruba 200 milionů korun. "Pokud splníme podmínky dotačního titulu Nemovitosti, tak můžeme usilovat o dotaci z Evropské unie v částce 100 milionů korun," říká jeden ze spolumajitelů firmy Luděk Drha.
Projekt se začal rodit v roce 2010, dalších 10 měsíců trvala příprava a celý areál byl poté postaven za 14 měsíců od poloviny loňského roku do letošního srpna. V mnohém je unikátní. "Určitě je třeba vyzdvihnout, že veškeré skladové, manipulační a jiné systémy a prostory jsou postaveny jako sklad hořlavých kapalin první a druhé třídy. Tyto sklady se vyznačují vysokými požadavky na bezpečnost. Mají proto aktivní i pasivní prvky požární ochrany," říká Luděk Drha a dodává: "Postavit sklad hořlavin na 14 000 palet v podmínkách české legislativy je extrémní výkon. Proto také významná část investice, přes 30 milionů korun, byla určena právě na systém požární ochrany, kde každé paletové místo v celém areálu je monitorováno a má i vlastní hasicí prostředky, kdyby došlo náhodou k nějaké nepředvídatelné události. Celý hasební systém zajišťuje zásobník na 1 250 000 litrů hasicím médiem - vody a směsi s pěnou."

Provoz bez výpadku

DF PARTNER P8240393
Kromě bezpečnosti však moderní sklad musí splňovat i jiná kritéria. "Náš sortiment podléhá sezónnosti, a proto jsme nuceni našim partnerům poskytovat velmi krátké dodací lhůty. Běžné jsou 12 nebo 24hodinové dodací lhůty. Právě proto bylo třeba sklady optimalizovat tak, aby dokázaly v rekordně krátkém čase odbavit řádově tisíce zakázek ve špičce sezóny. K tomu je určen velkokapacitní regálový systém s unikátními válečkovými dopravníky, který umožňuje expedici několika set palet denně," vysvětluje Luděk Drha. Areál je vybudován tak, aby byla zabezpečena jeho plná funkčnost i v případě nepředvídatelných událostí. Je zde k dispozici naftový agregát, který dokáže do 10 s po výpadku elektrické energie obnovit dodávku do všech důležitých systémů. Nejdůležitější pro provoz logistického centra je jeho počítačový systém, jehož pomyslným mozkovým centrem jsou centrální servery. Ty jsou zdvojené, aby umožňovaly  bezpečné zálohování dat a při výpadku jednoho z nich nedošlo ke kolapsu celé sítě. Druhý tzv. spící server naskočí po výpadku prvního automaticky, aniž by uživatelé nebo zákazníci, kteří po internetu objednávají zboží, něco poznali.
Poslední důležitou součástí areálu je obrovský zásobník na etanol. Právě tato látka je významnou složkou náplně do ostřikovačů, které patří mezi nejdůležitější sezónní zboží. "Na evropském trhu minimálně jednou za dva roky dochází ke krizím s dodávkami této suroviny. Naše zásobníky by měly pokrýt až měsíc produkce, i kdyby se na celém evropském trhu úplně zastavily dodávky etanolu," říká k tomu Luděk Drha a dodává: "Areál je tak schopný autonomního fungování i v případě, že dojde k mimořádným událostem v dodávkách elektrické energie či surovin."

Malí i velcí zákazníci bez rozdílu

DF PARTNER P8240397  DF PARTNER P8240380

Autochemii, autokosmetice a autopříslušenství se firma DF Partner věnuje od roku 1994 a v posledním desetiletí je pro ni prioritou. "Každý rok nám přibývá několik produktových řad a několik desítek nových druhů zboží pro výrobu či obchod," říká Luděk Drha. "Významnou část naší produkce tvoří privátní značky. Je jich přibližně padesát a jsou to většinou naši nejvýznamnější obchodní partneři."
Zákazník je jen jeden, a proto se zde snaží nerozlišovat mezi malými a velkými zakázkami, i když jisté komplikaci to pochopitelně přináší. "Je jasné, že z malých zakázek velkou radost nemáme, protože cena je podobná, ať vezeme pět nebo 100 kilogramů. Ze všech sil se ovšem snažíme o to, abychom se s našimi zákazníky dohodli na rozumném rozsahu spolupráce, který nezpůsobuje druhé straně zbytečné vícenáklady. Platí to pochopitelně i tak, že nechceme nutit své zákazníky, aby odebírali množství, které neodpovídá jejich obratu," vysvětluje Luděk Drha.

Kvalitní zboží a špičkový servis

DF PARTNER P8240369

Úspěch celého projektu pochopitelně úzce souvisí i se zlepšením ekonomické situace. Trh v Česku i na Slovensku je za poslední dva až tři roky v relativně významném útlumu a vidět je to pěkně i na výtočích čerpacích stanic. O to více se to promítá v prodejích jejich doplňkového sortimentu. "Když řidič při načerpání paliva zjistí, že z měsíce na měsíc zaplatí o 80 až 100 korun více, tak jeho chuť vybírat v regálech shopu další zboží je významně omezena. Nemáme pochopitelně nějakou slepou víru v to, že v nejbližších měsících dojde k  prudkému zlepšení, ale zároveň nechceme ztrácet naše zákazníky. Snažíme se jim proto pomoci v jejich obchodním modelu dodávkou kvalitního zboží a špičkovým servisem. Až se dá trh zase dohromady, věříme, že se to promítne i do ekonomiky naší firmy," říká Luděk Drha a závěrem dodává: "Mimochodem, stěžejní výrobní program, a to ostřikovače SHERON, nepoužívá jako surovinový vstup metanol. Tuto toxickou látku nenaleznete v žádném z našich výrobků, nikdy jsme ji - i přes její cenovou výhodnost - nepoužívali. Využití metanolu jsme se od samotného počátku dobrovolně vzdali."


DF PARTNER P8240375
Společnost DF Partner v současné době vyrábí více než 250 artiklů složených z více než 500 surovin. Mimo to obchoduje s téměř tisícovkou dalších artiklů a své výrobky dodává více než 2000 zákazníků v ČR, SR  a dalších 15 evropských zemí.

 

Autor: Tomáš Mikšovský, Jiří Kaloč, Zdroj: PR

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek