Velké benzinové tažení

Dvacetimilionová kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami má zabránit daňovým podvodům. Pravděpodobnost, že jim skutečně zabrání, je zhruba stejná, jako že se pandy pustí s chutí i do něčeho jiného než do bambusu. Pokud kauce k něčemu povede, pak hlavně k tomu, že se trh "pročistí" a těch, kteří kradou ve velkém, se to příliš nedotkne. Pro podvodníky, kteří zisky počítají ve stovkách milionů, dvacet na stole v kauci znamená jen o něco větší námahu.

To neznamená, že by se stát neměl pokusit daňové podvody s benzinem a naftou omezit, Kauce je dokonce jedním z ne úplně špatných způsobů, jak začít - byť proti tomu protestují malí (a někdy i poctiví) prodejci.
Podle předkladatele nového zákona, který zahrnuje onu kauci, Jiřího Rusnoka z LIDEM, stát na podvodech s pohonnými hmotami přichází až o osm miliard korun ročně. Generální ředitelství cel odhaduje velikost nezaplacené DPH na osm miliard korun, přičemž aktuálně trh distributorů čítá na šestnáct set firem a celkový počet čerpacích stanic se pohybuje kolem sedmi tisíc.
Jenže když se o daňových únicích hovořilo na podzim 2010, Česká daňová správa spočítala pětadvacet potenciálně "ulitých" miliard, přičemž jen část z nich tvořily podvody na DPH. Další ztráty vznikly pančování benzinu a nafty, a neoprávněným snižováním nákladů, které dosáhlo leckdy až absurdních rozměrů.
To ostatně pokračuje dodnes, jak mohou potvrdit všichni, kterým se po načerpání pohonných hmot a ušetření celých padesáti korun na nádrži zadřel motor. Tehdy daňová správa ve svých odhadech vycházela z interní černé listiny daňových podvodníků s pohonnými hmotami, který obsahoval kolem pěti stovek podvodníků, především z řad menších firem a podnikatelů. A právě zde by mohla kauce pomoci ještě víc než u podvodů s DPH.
Navrhovaných 20 milionů kauce znamená, že pokud někdo bude chtít obcházet daňovou povinnost (tedy česky krást), bude muset krást ve velkém, aby se to vyplatilo. Podvody založené na řetězení firem proto nezmizí, stejně jako stále existují v Maďarsku, Rakousku a dalších zemích, kde působí nadnárodní podvodnické sítě, jejichž vůdci využívají bílých koní z Východu a vysokého zdanění Západu, aby posléze mohli nelegální zisky vyprat v zemích jihovýchodní Asie.
Získat oněch osm miliard, o něž rozpočet přichází kvůli podvodům s daní z přidané hodnoty, bude proto i s nově zvažovanou kaucí minimálně problematické. Kauce ale může změnit byznys ve prospěch spotřebitele.
Právě proto, že omezí drobné podnikatele, kteří se spíš než sofistikovanějším podvodům s DPH věnují jednoduchému pančování. Spotřebitelé ovšem toto opatření tak úplně nenadchne. Pančovaný, ale levnější benzín a nafta možná nedělá motoru jejich "miláčka" nejlíp, dokud ale jezdí, jsou ochotni přivřít oko. Stejně jako dodnes dávají přednost stavebním pracím bez faktury a přes metanolovou aféru i "zaručeně" čisté a hlavně levné pálence.

Autor: Julie Hrstková, Zdroj: Economia

Diskuse

  • PetrP, 17. 1. 2013 19:59: Je vidět, jakou kvalitu mají příspěvky na tomto serveru . Takovou slátaninu už jsem dlouho nečetl. Je to zářný příklad o tom, jak napsat článek a nevědět nic o tom, čeho se týká. Chybí tam, proč se to děje a co navrhovali pumpaři na jednání , za účasti odpovědných z MF, FÚ a Celní správy.
    • EduardP, 18. 1. 2013 19:50: Je potřeba vidět, že toto je přepis článku paní Hrstkové ze zdroje Economia
    • PetrP, 20. 1. 2013 16:38: To nic nemění na tom, že píše o věcech, o kterých ví jen doslechu a ještě jen část pravdy. Pokud se totiž bude kauce týkat jen nových firem, tak z těch 1500 je nyní bez činnosti cca 200-300, čili zásoba je na dlouho a zatím malí , poctiví buď zkrachují, nebo prodají ONO. Čili zase lotrovina ve prospěch velkých firem.... . FUJ !
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek