(Vý)hodně drahý benzin

V čase, kdy jsou pohonné hmoty na historicky vůbec nejvyšších hodnotách, převládá názor, že příliš vysoká spotřební daň by se měla snížit, protože podvazuje ekonomické oživení. Kritiku si tato fixní daň nesporně zaslouží. Možný je ovšem i jiný pohled, totiž že tato výše by mohla do budoucna znamenat i výhodu. Musela by se ovšem učinit jedna drobná, ovšem důležitá změna.

Podle zprávy Citigroup se Saúdská Arábie může v průběhu následujících 18 let proměnit z dnešního hlavního světového vývozce ropy na dovozce. Ano, čtete dobře. Jen pro úplnost, Saúdská Arábie je společně s Ruskem největší producent ropy na světě, dohromady na oba státy připadá přibližně 1/4 světové produkce. Nutno podotknout, že pro tuto předpověď platí předpoklad, že se výrazněji nezmění základní trendy ve spotřebě energií jak ve světě, tak uvnitř království.
A jakou tedy lze spatřovat v současném nastavení české daně ze spotřebních hmot výhodu? A jakou chybu? Výhoda je nasnadě: už teď je české hospodářství uměle pobízeno k tomu, aby se vyrovnávalo s relativně vysokou cenou pohonných hmot, je ponoukáno k optimalizaci například úsporami či hledáním technologických substitutů. Zajisté, krátkodobě to s sebou nese vícenáklady. Tato strategie ovšem může být výhodná do budoucna, kdy ceny nesporně v dlouhodobém - ale nikoliv nutně krátkodobém - horizontu ještě výrazněji porostou. Současná konstrukce daně je však z tohoto hlediska nedostačující v tom směru, že určité procento z těchto peněz by mělo putovat do speciálního fondu určeného na přípravu dopadů ropného zlomu. Prostředky z něj by byly určeny na podporu základního i aplikovaného výzkumu v oblasti OZE a nových technologií, na podporu výstavby dlouhodobě udržitelné MHD a podobná opatření, vše ve spolupráci s akademickou sférou a soukromým sektorem. Jinými slovy, současná daň na poho nné hmoty v sobě postrádá uhlíkovou daň, poplatek za to, že vlivem spalování fosilních paliv vznikají negativní externality. Řešení problémů způsobených spalováním pohonných hmot stojí peníze jak stát, tak občany (např. náklady na léčbu nemocí cest dýchacích), kteří se na spalování pohonných hmot nepodílejí tolik jako jiní (týká se zejména dětí, důchodců, lidí na vozíčku či obyvatel rozvojových zemí postižených změnami klimatu).
Důvod pro zmíněnou změnu spotřební daně na pohonné hmoty netkví zdaleka jen v Saúdské Arábii. Ruské exporty pravděpodobně vyhasnou ještě o něco dříve, i když se o tom ještě dostatečně nemluví. A spoléhat pro tyto scénáře pouze na síly trhu by se jevilo nemístným hazardem. Ale psst, hlavně o tom neříkejte nejlepšímu ministrovi na světě!

Autor je členem Energetické sekce Strany zelených.

Autor: František Marčík, Zdroj: Economia

Diskuse

  • jiří, 22. 9. 2012 10:28: Tak takhle nepodařený článek jsem dlouho nečetl. Ta zelená barva zatemnila autorovi mysl. Saudové a Rusko budou těžit ropu celé další století, nehledě na další mohutné zdroje z ropných břidlic
    • František Marčík, 24. 9. 2012 01:52: V článku jsem nepsal o tom, jak dlouho budou Saudové a Rusové ropu těžit. Psal jsem o tom, kdy se - za předpokladu, že budou pokračovat současné trendy domácí i světové spotřeby - stanovou dovozci. Možná, že mi zeená zatemnila mysl, či co. Soudím ovšem podle mě dostupných informací. http://www.theoildrum.com/node/8906 http://www.theoildrum.com/node/8886 http://www.crudeoilpeak.com/?p=1912 http://www.theoildrum.com/node/8964 Rád se budu mýlit.
    Reagovat na komentář
  • Petr, 22. 9. 2012 19:08: Další zelený blábol, stejně nesmyslný, jako blokování výstavby dálnice pro brouků, kdy zelené nezajímají ztráty na životek. Je to banda dementů, nakopat je do řití...
    • František Marčík, 24. 9. 2012 01:53: Děkuji za zcela věcnou reakci plnou argumentů. Škoda, že takových diskutérů není na českých internetech víc. Člověk by si hned připadal jako ve 4. cenové.
    • František Marčík, 24. 9. 2012 02:01: A jen tak pro Vaši informaci. Strana zelených je jedinou českou stranou, která bere ropný zlom na zřetel a vážně. Ropný zlom je prostá skutečnost toho, že ropa je fosilní neobnovitelný zdroj a jako taková je též vyčerpatelná. Tuto skutečnost, tedy že se nacházíme na tzv. vrcholatém plató světové těžby, nedávno připustila například Mezinárodní energetická agentura (IEA), psalo se o ní v Nature, Science, The Economist, Daily Telegraph, New York Times, hovořilo se o tom v australské státní televizi a rozhlase, hovořil o tom rakouský ministr průmyslu a obchodu, jsou si jí vědomi mnozí britští podnikatelé a tak dál a podobně. Ale možná, že to jsou všechno zelení bloudové, kteří nemají ponětí o realitě.
    • Jan, 24. 9. 2012 12:48: souhlasím s tím, že oil peak musí zákonitě přijít.....otázkou je jen kdy. Již tu bylo v minulosti několik předpovědí, které se nepotvrdily vzhledem k rozvoji alternativních druhů těžby ropy......a až jednou opravdu dojde ???? nevadí, ropná loby se přesměruje na těžbu metanhydrátu, kterého jehož zásoby jsou mnohem vyšší než zásoby ropy a dalších fosilních paliv dohromady ( včetně již vytěžených) a budeme všichni jezdit na plyn....
    • František Marčík, 24. 9. 2012 13:35: Předně je důležité si učinit jasno v pojmech. Peak oilem se povětšinou označuje vyvrcholení těžby konvenční surové ropy (crude oil), zatímco ti, kdo s různých důvodů tuto tezi nepřijímají, počítají povětšinou s tzv. all liquids, takže i s biopalivy, zkapalňovaným zemním plynem a syntetickou ropou z uhlí, roponosnými písky apod. Když se podíváte na graf těžby surové ropy, tak zjistíte, že od r. 2005 jdeme mírně dolů. Pointa ropného zlomu je přibližně ve dvojím: 1) náhradní, sekundární, druhořadé fosilní zdroje jsou výrazně dražší na těžbu (hlubokomořská ropa, roponosné písky apod.) a tato výrazně dražší ropa zejména od určité ceny podvazuje světové ekonomiky; 2) tempo nahrazování poklesů těžby z konvenčních velkých polí v určitém bodě začne zaostávat. A k těm predikcím, ano, ty byly, to nepopírám. Ale to, že se různí lidé v minulosti mýlili, ještě neznamená, že se jednou mýlit nebudeme. A teď panuje poměrně široká shoda na tom, že světová těžba konvenční ropy vrcholí, viz mnou uváděné zdroje.
    • Jan, 25. 9. 2012 12:52: Váš názor nerozporuji, čas levné ropy je dávno za námi a tím jak se cena bude šroubovat nahoru, budou se objevovat nové druhy těžby této suroviny. Také doufám, že jednou dojde k útlumu využití ropy jako zdroje energie a přestane se jí mrhat pro spalování. Právě v tom vidím potenciál v metanhydrátu...jak jsem již jednou na tomto foru zmiňoval......je ho hodně , technologie těžby se ověřují...tzn umíme jej těžit a hlavně ložiska nejsou v politicky nestabilních oblastech, závislá na momentální náladě mistního samovládce......
    • František Marčík, 25. 9. 2012 20:37: Děkuji za upřesnění a doplnění. Přiznám se, že o metanhydrátech vím příliš málo na to, abych si byl s to učinit dostatečný závěr. Co mi však přijde zvláštní, že by se jejich těžba nezačala již nyní, kdy jsou ceny ropy vysoké a kdy se těží například kanadské ropné písky při výrobních nákladech cca 80-100 dolarů. A nadto jsem v článku psal o potřebě nalézt udržitelné alternativy, další fosilní paliva by akorát zhoršily již tak dost možná nezastavitelné klimatické změny, vývoj v Arktidě žel v tomto směru nedává příliš optimismu (fyzikou, která je základem klimatologie, se zde nezabývám).
    • Jan, 26. 9. 2012 12:39: obnovitelné zdroje je možná hudba vzdálené budoucnosti..... dost se mi líbí projekt Desertec, který má zajímavý potenciál ale je zase lokalizován hlavně v politicky nestabilních regionech. Bohužel, ekonomika je natolik závislá na fosilních palivech, že není možné od nich odstoupit bez jejího kolapsu. Proto vidím jako menthydrát vhodný kompromis, přeci jenom spalování plynu je ekologičtější než spalování uhlí nebo ropných produktů. Co jsem se dočetl, nejdále jsou s výzkumem technologie těžby v Japonsku a snad se už provádí ověření těžby někdy v Kanadě v permafrostu...jinak hlavní zásoby metanhydrátu jsou po mořským dnem.
    Reagovat na komentář
Přidat nový komentář

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek