Vyjádření SČS k navrhované novele zákona o udělování licence na distribuci pohonných hmot

K výsledku středečního jednání vlády o návrhu zákona na zpřísnění podmínek při udělování licence na distribuci pohonných hmot se vyjádřilo prostřednictvím předsedy Ivana Indráčka také Společenství čerpacích stanic (SČS), které přetiskujeme v plném znění.

Indráček Ivan

Předseda SČS Ivan Indráček

"SČS vítá, že vláda vyslovila návrhu zákona podporu - situace na trhu je kritická a na efektivní pomoc státu se čeká již několik let.
SČS je ale zároveň zklamáno tím, že vláda nevyslyšela jeho požadavky a nedoporučila v návrhu provést úpravy, které by zmenšily zásadně negativní dopad  kaucí na drobné distributory a opravily chyby, které se v textu novely vyskytují.
Navrhovaná celoplošná kauce ve výši 20 milionů nemá na evropském trhu obdoby - a to ani v zemích, které jsou v návrhu zákona uvedeny jako inspirující (Maďarsko, Estonsko, Francie). V uvedených zemích jsou zavedeny buď kauce cílené (jak SČS dlouhodobě navrhuje), výrazně nižší nebo dokonce žádné.
Přijetí kauce bude znamenat zánik mnoha malých a středních distributorů pohonných hmot. Půjde zejména o ty společnosti, které dosud nepodlehly nabídkám nelegálně prodávaného zboží, zachovali si poctivý přístup a očekávaly, že stát zjedná na trhu pořádek. Stát místo toho, aby postihl podvodníky, podpoří takto vysokou kaucí likvidaci právě těchto malých a poctivých prodejců. Ti pak své místo na trhu přepustí buď velkým firmám nebo firmám, které právě zbohatly na obchodování s nezdaněným zbožím a kauce jim nebude činit problém. SČS je připraveno akceptovat kauci na maximální hodnotě 10 milionů Kč. Proti kaucím ve výši 20 milionů se vyslovily i další subjekty - Úřad pro hospodářskou soutěž, Hospodářská komora ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.
Předložený návrh umožňuje složit kauci formou bankovní garance, což je pro řadu distributorů jediná možnost, jak kauční povinnosti vyhovět. Text je ovšem napsán tak, že skutečné poskytnutí bankovní garance je v podstatě nemožné. S návrhem na úpravy textu novely tak, aby byly bankovní garance poskytnutelné, vystoupila například Bankovní asociace.
Novela zavádí novou koncesi, jedinou podmínkou pro její získání je doložení vzdělání a praxe. Pokud není dostatečně vzdělán jednatel společnosti, může ho zastoupit "odpovědný zástupce". Cílem požadavku na vzdělání však bylo omezit množství osob, které budou najímány jako jednatelé do podvodných společností (protože jednatel takové společnosti je i trestně odpovědný a předpokladem bylo, že s vyšším vzděláním roste i právní vědomí - a vědomí si důsledků vlastního konání). Pokud by byl požadavek na vzdělání součástí zápisu do registru distributorů, byl by smysl tohoto požadavku naplněn. Prostřednictvím nově zavedené koncese a institutu "odpovědného zástupce" se však celý efekt ztrácí."

Autor: red, Zdroj: SČS

Diskuse

  • Radim, 18. 1. 2013 13:19: Nelze než souhlasit. Velice si vážím toho co pan Indráček dělá. Bohužel média resp. ČT dají v každé reportáži 90-100% času zástupcům státu resp. ČAPPO a ostatní vynechají vůbec nebo uvedou jednu větu... Pro laika to pak černobíle vypadá, že kdo není čepro a spol je podvodník a kauce vše zázračně vyřeší bez vedlejších negativních účinků...
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek