Výrobci bionafty hrozí konkurz

Společnost FAME, jedna z firem, které vznikly po rozpadu Setuzy, je v insolvenci vůči věřitelům. Návrh na konkurz na ni kvůli nezaplaceným dluhům ve výši bezmála 52 milionů korun podala firma BioVis.

Firmu Fame vlastní firmy Via Chem group a Chemoprojekt a na trhu působí od roku 2010. Zabývá se zpracováním bionafty a v areálu bývalé Setuzy vyrábí ročně až 100 000 tun tohoto paliva. Nyní se však dostala do problémů. Kvůli nezaplaceným dluhům několika věřitelům v celkové výši bezmála 52 milionů korun podala na firmu Fame návrh na konkurz firma BioVis s.r.o., jejímž společníkem je mimochodem firma Chemoprojekt a.s. Nejstarší pohledávka je nezplacena již více než rok, ostatní jsou po splatnosti od 30 do 90 dnů.
Setuza byla původně majetkem podnikatele Pitra, pak se stala součástí Via Chem group. V prosinci 2008 byla Setuza přerozdělena do menších následnických firem. Firma STZ zachovala výrobu stolních olejů, biopaliv a pracích prášků, zbytek výroby převzaly Spolpharma a Oleofin. Ve všech firmách si ponechal vliv Via Chem. Konkurz s podobným scénářem nastal již v roce 2010, kdy do něj spadla firma STZ.

Autor: jk, Zdroj: economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek