Zimní nafta je k dispozici na všech čerpacích stanicích Benzina

Od konce minulého týdne společnost Benzina na všech svých 338 čerpacích stanicích nabízí řidičům zimní naftu Top Q s parametrem filtrovatelnosti do -20°C. Od 6. prosince navíc společnost začne s postupným rozšiřováním nabídky upravené zimní kvality u prémiové nafty Verva Diesel se speciální aditivací a zlepšení filtrovatelnosti do -26°C.

Benzina a Loula
"S obměnou paliv jsme začali zhruba s dvoutýdenním předstihem tak, aby byly všechny čerpací stanice Benzina vybaveny zimní naftou v požadovaném termínu 1. prosince," uvedl Václav Loula, uvedl ředitel jakosti společnosti Benzinaa dodal: "Prémiovou naftu Verva Diesel nadstandardně aditivujeme, čímž vylepšujeme řadu dalších užitných vlastností. Jde například o mazivost, ochranu proti korozi či snadnější studené starty. V současné době aditivací posilujeme i filtrovatelnost prémiové nafty na minus 26°C."
Poptávka po prémiové naftě přitom během zimního období výrazně roste a to právě z důvodu jejích nízkoteplotních vlastností. I při doplňkové zimní aditivaci je standardně cetanové číslo prémiové nafty Verva Diesel na vysoké hodnotě 60 jednotek a také pozitivně ovlivňuje zimní provoz. Prémiovou naftu má Benzina v současnosti v prodeji na 214 čerpacích stanicích.
V případě extrémních mrazů je Benzina ve vybraných lokalitách připravena nasadit arktickou naftu třídy 2, která má filtrovatelnost nastavenu až na -32°C. Tento typ nafty má Benzina zpravidla v prodeji při velkých mrazech na lokalitách s náročnými terény a v horských oblastech, jedná se o zhruba 50 čerpacích stanic.

Přehled vhodné jakosti nafty pro konkrétní období předepsaných normami


Období                                                   Třída                                 Filtrovatelnost do


15. duben až 30. září                                  "B"                                                          0°C


1.10 - 15.11. a 1.3 - 14.4.                           "D"                                                        -10°C


1. prosince - 28. února*)                             "F"                                                         -20°C


dle potřeby                                    Arktická nafta třídy 2                                           -32°C


*) povinné  pro čerpací stanice

Autor: jk, Zdroj: Benzina

Diskuse

  • Petr, 5. 12. 2012 18:17: Co je to za hovadinu, kdyby autor znal normu EN 590, tak by věděl, že nafta třídy "F " je povinná od 16.11., jaký 1. prosinec ? I podle katalogu výbobků České rafinerské a.s. je F -ková nafta povině k dispozici nejpozději k 16.11., ale zpravidla i o víc, než týden dříve už bývá. Bohužel ani autoři, ani tento magazín nemají úroveň a když se zde něco napíše, tak jsou to zpravidla žvásty, bez kouska smyslu. Čili Benzina potřebovala sama sebe poplácat po zádech, že ?
      Reagovat na komentář
    • Pavel, 6. 12. 2012 15:09: Ten Loula si nevidí do úst. Česká rafinérská, ze které je zásobována Benzina, vyrábí paliva na hraně normy, tj. filtrovatelnost -20, bod zákalu -5. Takovéto palivo už žádným aditivem nevylepšíte tak, aby se dalo nazývat "prémiovým palivem".
        Reagovat na komentář
      Přidat nový komentář

      Petrol Magazín

      Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
      Aktuální číslo

      Přihlašte se k odběru novinek