Zisky z benzinu zůstanou tajné, plán ministra Kuby krachuje

Ministr průmyslu Martin Kuba musí slevit ze svých plánů, jak dohlížet na přiměřené ceny pumpařů. Před dvěma týdny oznámil, že by měl státní distributor pohonných hmot firma Čepro na webových stránkách co nejdřív začít zveřejňovat podrobnou strukturu cen benzinu a nafty, včetně marží svých čerpacích stanic EuroOil. Nic takového se ale zřejmě nestane.

REP Bítov 1

Čepro to odmítlo, pochyby má i ministerstvo financí, které za stát zastává v Čepru roli akcionáře. Zveřejňování marží by mohlo být sporné i podle odborníků na pravidla hospodářské soutěže.
"Počkáme, jak se zástupci státu domluví, ale minimálně do té doby nic takového zveřejňovat nebudeme. Vnímám to spíš jako ohrožení firmy," vyjádřil se v pátek generální ředitel Čepra Jiří Borovec.
Pravidelné zveřejňování marží mělo lidem ukázat, zda si pumpaři nebudou zvyšovat zisky v případě, že by stát snížil spotřební daň z paliv. Na snížení daně, o které usilují pumpaři i část politiků, by pak vydělávaly spíš pumpy a ne řidiči, pro které by cena zůstala stejně vysoká.
"My chceme, aby společnost Čepro v co nejkratší době začala na svých internetových stránkách potažmo na stránkách MPO zveřejňovat cenu pohonných hmot u jejích čerpacích stanic. Ta cena bude strukturovaná, tedy kolik je nákupní cena, kolik je spotřební daň, kolik je DPH a kolik činí marže," oznámil před čtrnácti dny Kuba.
Ukázat lidem a tedy i konkurenci cenovou strategii společnosti, která má obrat 52 miliard korun, přes 800 milionů zisk, provozuje 192 pump a vede miliardové právní spory s pochybnými obchodními partnery, ale zjevně není šťastný nápad.
Tím spíš, že ministr svůj úmysl nekonzultoval předem ani s vedením Čepra, ani s ministrem Kalouskem a podle některých informací ani s odborníky z vlastního ministerstva.
"Úmysly pana kolegy chápu, ale jako představitel akcionáře jsem k takovému kroku mimořádně zdrženlivý. Čepro by to vystavilo nevýhodné pozici vůči konkurenci," vyjádřil se Kalousek. Bude prý o tom s Kubou ještě jednat.
A sám Kuba nyní přiznává, že Kalousek může mít mít zčásti pravdu. "Pořád si ale myslím, že bychom měli hledat nástroj, jak zajistit, aby po případném snížení daně si prodejci o tuto částku nezvýšili marže a efekt pro řidiče pak nebyl nulový," míní Kuba.
Čepro je sice jedna z největších firem v Česku, má i vysoký počet pump značky EuroOil, ale v prodaném množství paliv na maloobchodním trhu má jen malý, zhruba čtyřprocentní podíl. Marže Čepra v tomto ohledu tedy nepředstavují reprezentativní vzorek. Podle odborníka na soutěžní právo Roberta Pelikána z právní kanceláře Vrána & Pelikán by zveřejňování marží mohlo být obecně bráno jako v rozporu s pravidly. "Na druhou stranu ale v případě Čepra by to v rozporu s pravidly soutěže být možná nemuselo. Jeho podíl i marže jsou odhadnutelné," soudí Pelikán.
Aktuální marže dosahuje podle kalkulace HN v průměru na jednu pumpu kolem dvou až tří korun za litr benzinu. To je zhruba pět až šest procent z celkové ceny. Údaje ale nezveřejňuje nikdo z petrolejářů a platí to i pro jiné obory.
Zástupci velkých pumpařských firem nechtějí úmysly ministra Kuby veřejně komentovat. Situaci ale přirovnávají k tomu, jako kdyby někdo jiný nutil zveřejňovat pravidelně marže třeba Škodu Auto, Budvar či obchodní řetězce.
V Česku funguje na 3700 veřejných pump, což je v přepočtu na obyvatele druhý nejvyšší počet v Evropě - po Řecku. V některých regionech u nás pumpy prodávají s minimální marží několika haléřů až desetníků. Velké sítě si to však dokážou kompenzovat třeba u dálnic s hustým provozem až čtyřmi korunami z litru.
"Těžko někdo bude garantovat, že by si čerpací stanice vlivem případného snížení daně nevylepšily marže. Ale je to prakticky vyloučené. Konkurence je tak obrovská a přitom spotřeba hodně klesá, že se každý snaží přilákat řidiče co nejnižší možnou cenou," tvrdí Ivan Ottis, předseda České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu, která zastupuje největší petrolejářské firmy a prodejce benzinu.


Čepro a pohonné hmoty

192 PUMP značky EuroOil provozuje v Česku společnost Čepro. Jde po Benzině (337 pump) a OMV (220 pump) o třetí nejpočetnější síť v ČR. V objemu prodaných litrů má však Čepro jen cca 4 % českého trhu (lídr trhu Benzina má 14 % trhu).
38,12 KORUNY ZA LITR je aktuální průměrná cena litru Naturalu 95 v ČR podle údajů kartové společnosti CCS, která eviduje téměř 2/3 všech veřejných pump v ČR.
2 KORUNY ZA LITR je průměrná marže z benzinu u jedné čerpací stanice v ČR - vychází z cen dle CCS a aktuálních velkoobchodních cen PHM. Většina pump společnosti Čepro však leží mimo dálnice a velká města a má ceny i marže nižší než průměr.

Autor: Miroslav Petr, Zdroj: Economia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek