Zloději vytrhli na benzince autem trezor

Zloději si u silnice I/35 před sjezdem na Chrastavu vyhlédli čerpací stanici EuroOil, která je od deseti večer do půl šesté ráno zavřená. Následně se do ní vloupali a ukradli trezor zabudovaný pod pultem benzinky. Uvázali ho na lano a autem ho pak vytrhli. Potom trezor naložili a odjeli. Krádež ale zachytila bezpečnostní kamera.

"Ze záznamu je zřejmé, že pachatelů bylo víc. Jeden z nich omotal provaz kolem trezoru a další jej pak autem vytrhl z prostoru pod prodejním pultem," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Kolik peněz v trezoru přesně bylo, policie neuvedla. Zmínila jen, že to byly desetitisíce a že trezor obsahoval také ceniny.
Na záběrech bezpečnostní kamery je vidět jeden z pachatelů. "I přesto, že je maskovaný, má na sobě oblečení s prvky, které by mohl někdo poznat. Výrazné jsou třeba postranní pruhy na kalhotách nebo nápis na zádech tmavé mikiny," poznamenala mluvčí.
Vladimír Oliberius:
Způsob krádeže, který je realizován vytržením trezoru osobním nebo nákladním automobilem, je z minulosti dobře znám ve spojení zejména s odcizováním bankomatů různých finančních ústavů. Jde o typický příklad, kdy modus operandi (též precedendi) neboli způsob provedení trestného činu je plánován. Teorie říká, že modus operandi jako typický způsob provedení trestného činu napomáhá s objasňováním trestného činu, zejména dle jeho zvláštních znaků provedení. V tomto konkrétním případě nebylo zřejmě tuto poučku možno využít zcela na 100 %. I přesto nám o okolnostech, které "napomohly" k tomu, aby ke skutku došlo, mnohé říkají.
Čerpací stanice zřejmě není umístěna na frekventovaném místě, pravděpodobně bude zcela mimo obec či poblíž obce. To nám zužuje okruh lidí, kteří mohli provést typování a naplánování trestného činu. Je velmi pravděpodobné, že jeden z pachatelů bude mít nějaký vztah k čerpací stanici jako takové nebo k někomu z jejích zaměstnanců. BČS pravděpodobně pravidelně navštěvuje nebo zde mohl v minulosti i pracovat. Bude znát místní zvyky, tedy kam se ukládají peníze, jak velká hotovost zde obvykle bývá atd. Samozřejmě musí být zvážena i možnost, že jeden z pachatelů před skutkem a uzavřením na BČS byl a měl možnost si ověřit, že naplánovaný skutek "přinese" očekáváný výnos. Pachatelé měli opět velký prostor zvažovat i riziko jejich zadržení přímo při činu.
Na druhé straně je nutné upozornit i na okolnosti, které spáchání krádeže napomohly, tedy na chyby na straně poškozené. Chybně bylo vybráno j
iž samo místo, kde byl umístěn trezor. Místo pod obslužným pultem nebylo vhodně zvoleno, to umožní lépe vytipovat, zda jsou finanční prostředky odváděny pravidelně na účet v bance (nebo viz noční vhozy), či zda jsou uschovány na BČS. Také samo neodvádění tržeb do banky bylo s ohledem na umístění BČS rizikové. V daném případě byla podceněna běžná bezpečnostní rizika včetně té okolnosti, že takovýto způsob odcizení trezoru není časově vůbec náročný.


Oliberius

Vladimír Oliberius

Zdroj: PETROLmedia

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/04 Téma číslaLéto na čerpací stanici
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek