Nejen párky na čerpací stanice

Rodinná firma Steinex působí na českém trhu od roku 1994. Během čtvrtstoletí se její působnost rozšířila do mnoha států Evropy, kde se etablovala jako výrobce velmi kvalitních uzenin a masných výrobků pro maloobchod i pro gastronomii. Její specialitou jsou také párky na hotdogy pro čerpací stanice. Od roku 2017 firma sídlí v supermoderním závodě v Kuřimi u Brna. Byli jsme se tam podívat.

Steinex

Rodinná firma

Společnost založil MUDr. Jaromír Steinhauser již v roce 1994. Výrobní provozy i sklady byly nejprve umístěny do bývalého brněnského učňovského střediska v Králově poli, ale jak nároky na produkci i kvalitu výrobků stoupaly, začala být tato nemovitost přes neustálé modernizace a rekonstrukce malá a nepraktická. Její využitelnost omezovala i okolní bytová zástavba. I když byl v roce 2010 přikoupen sklad a logistické centrum ve Veverské Bítýšce, nestačilo to. Rodina se nakonec rozhodla vybudovat nový výrobní závod na zelené louce. Zázemí našli Steinhauserovi v nedaleké Kuřimi, kde se i prostřednictvím evropských dotací podařilo vybudovat nové moderní provozy se špičkovými technologiemi a reprezentativní administrativní budovu. Nový areál byl uveden do provozu v roce 2017.

Během let se postupně firma Steinex stala akciovou společností, do podniku se pak zapojili i další členové rodiny Jaromíra Steihausera včetně manželky a obou synů. Právě Vít Steinhauser se nám věnoval i při návštěvě nového areálu. "Jsme spíše střední firma na zpracování masa a výrobu uzenin. Denně zpracujeme okolo 32 tun masa. I když máme ještě možnost růst, nemáme ambice být největší, ale spíše se snažíme orientovat na kvalitu a nejmodernější technologie," říká nám na úvod Vít Steinhauser, který má ve firmě na starosti prodeje jak na českém, tak zahraničním trhu.

Orientace na kvalitu

Společnost Steinex dodává své výrobky do maloobchodních sítí řetězců COOP, Hruška, Billa, Pennymarket nebo Kaufland, dalšími odběrateli jsou gastroprovozy, výrobny lahůdek a samozřejmě čerpací stanice. Mezi patentované výrobky patří mimo jiné Štýrské párky, medová a máslová šunka nebo párečky s telecím masem. Právě orientace na kvalitu výrobků trochu komplikuje firmě Steinex pronikání do největších potravinových řetězců, které se orientují hlavně na co nejnižší cenu. To by ovšem ve Steinexu museli změnit receptury. "Naše výrobky jsou vyráběny z kvalitních chlazených surovin, které nakupujeme v zemích Evropské unie od certifikovaných dodavatelů," říká Vít Steihauser a dodává, že do výrobků se značkou Steinex se nepoužívá sója, pšeničné škroby, rostlinné náhražky ani strojově separovaná masa. "Všechny výrobky jsou navíc bezlepkové a splňují podmínky pro označení vyrobeno v Česku."

Provozy připomínají laboratoře a operační sály. Veškerá zařízení jsou nerezová, všude je velmi čisto a díky dobré ventilaci zde skoro nic necítíte. Všichni pracovníci jsou vybaveni ochrannými pomůckami včetně ochrany rukou, hlavy a obličeje, na linkách pak najdete detektory kovů a separační zařízení pro odstranění úlomků kostí a chrupavek, které do uzenin nepatří.

Součástí výrobních procesů jsou i některé unikátní technologie. "Využíváme například technologii Clean Smoke, což je v podstatě uzení tzv. tekutých kouřem," vysvětluje Vít Steinhauser a dodává: "Kouř si sami vyrábíme, ale poté od něj separujeme pouze kouřové aroma, které se rozpouští ve vodě a následně se jako aerosol pouští do udicích komor. Díky tomu při uzení eliminujeme dehet a další rakovinotvorné látky."

Fenomén Hotdog

Firma Steinex byla jedním z iniciátorů současného fenoménu čerpacích stanic - hot dogu. "Právě pro tento koncept rychlého občerstvení jsme vyvíjeli klobásu, která je úplně rovná, přiměřeně tuhá, nepřipaluje se ani nepraská a neztrácí na hmotnosti, i když se několik hodin otáčí na grilu," říká Vít Steinhauser a dodává, že nestačí mít pouze kvalitní výrobek, pokud se nedodrží správný postup při jeho přípravě. "Párek je třeba speciálně nahřát a pak udržovat správnou teplotu, což je 70°C v jádře. Obsluhu grilu je proto potřeba speciálně zaškolit."

V nabídce jsou jak párky se střívkem z kolagenu, tak loupané s mnoha příchutěmi a různým kořením. Párek pro hotdogy z Kuřimi totiž putuje nejen do tuzemských sítí čerpacích stanic (MOL, Shell) ale také do zahraničí. Na párku Steinex si tak můžete pochutnat třeba na maďarských čerpacích stanicích MOL, Shell, OMV nebo Lukoil, ale narazit na něj můžete také ve Slovinsku, Slovensku, Chorvatsku, Portugalsku, a dokonce v Kosovu. "V každé zemi mají samozřejmě specifické požadavky nejen na koření, ale i na jeho složení. Do muslimského Kosova například dodáváme párky z hovězího masa, do sítě chorvatských pump zase drůbeží párek s chilli kořením," říká Vít Steinhauser.

Steinex II

Specifické chutě

A český zákazník? I v Česku máme samozřejmě specifické chutě, proto výrobky firmy Steinex vychází hlavně z tradičních receptur. Maso samo o sobě nemá chuť, tu utváří sůl a koření. V Kuřimi vycházejí z portfolia tradičních aromatických ochucovadel, jakými jsou česnek, paprika nebo cibulový prášek. "Samozřejmě používáme tzv. rychlosůl, která zajistí, aby produktu zůstala barva a nebyl šedý. Některé výrobky dobarvujeme, ale výhradně přitom samozřejmě používáme přírodní barviva," dodává Vít Steihauser.

"A také se snažíme o co největší podíl masa a minimalizujeme obsah nejrůznějších chemických dochucovadel nebo stabilizátorů. Chci ale zdůraznit, že co největší podíl masa není pro kvalitu párku optimální. Čím je ho víc, tím je tužší a na skus méně příjemný. Párek má křupnout a to vám zajistí určitý podíl tuku a vody," vysvětluje Vít Steihauser a dodává, že párky pro čerpací stanice mají optimální obsah masa v rozmezí 70-85%, což se osvědčilo jako ideální poměr.

Ke koncovým zákazníkům putují párky ve zmraženém stavu. Zmražení při -35°C probíhá šokově, aby na produktu nevznikala námraza. "Zmražení je z hlediska trvanlivosti mnohem bezpečnější proces než zachlazení, ale stále platí, že po rozmražení je třeba dodržovat stanovený postup. My garantujeme trvanlivost našich výrobků 72 hodin po rozmražení a 48 hodin po otevření ochranného obalu," vysvětluje Vít Steihauser.

Food Safety Product

Firma Steinex klade důraz na tzv. Food Safety product. Jde o to zajistit pečlivé dodržování technologických postupů a udržet provozy v dokonale čistém stavu, dbát na hygienu pracovníků a jejich ochranné pomůcky, přičemž je třeba důsledně oddělit tzv. čisté a nečisté zóny. V celém provozu výroby se navíc udržuje teplota do 5°C, kontinuálně se sleduje a vyhodnocuje kvalita výrobků.  Důsledkem těchto opatření je velmi nízký počet reklamací a certifikace IFS, HACCP, FSC. U všech výrobků pak funguje i stoprocentní dohledatelnost jejich původu, data výroby a výrobní šarže. "Díky našemu novému informačnímu systému víme přesně, kdy jsme naskladnili koření, odkud pochází maso v každém párku atd. Všechny tyto informace jsou dnes obsaženy v kódu každého výrobku. Dobré jméno budujete velmi dlouho a složitě, stojí to mnoho práce, úsilí i prostředků, ale zkazit se dá velmi rychle. Naším cílem není prodávat obrovské objemy uzenin s nízkou přidanou hodnotou, naším cílem je, aby naše produkty posouvaly byznys našich zákazníků dále. A to se nám daří, což dokládají hlavně spokojení zákazníci," dodává na závěr Vít Steinhauser.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek