Jak petrolejáři pomáhají

nadace

Blíží se Vánoce, které jsou přes všechen shon, které jejich přípravu doprovází, především svátky klidu, míru a pohody. Lidé by na sebe měli být hodní, pomáhat si a dávat si navzájem dárky. Pro někoho je to možná klišé, ale měli bychom si to uvědomit hlavně letos, kdy standardní chod společnosti ovlivňuje pandemie čínského viru. Některé firmy toho dokážou i využít, mnohé však kvůli nařízením vlády krachují. Výkonnost ekonomiky celkově klesá a doplácí na to hlavně ti, kteří jsou na prosperitě celé společnosti závislí. Proto je dnes obzvlášť důležitá tzv. společenská odpovědnost firem (CSR). Právě ekonomicky silné společnosti mohou všem, kteří dnes strádají nejen kvůli pandemii, výrazně pomoci. Platí to i pro energetické a petrolejářské firmy.

Unipetrol: Bezmála 35 tisíc litrů dezinfekce

Skupina Unipetrol, která je součástí kritické infrastruktury České republiky, darovala v podzimní vlně pandemie koronaviru 5200 litrů dezinfekce potřebným institucím v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Dezinfekční tekutinu vyrábí přímo Unipetrol výzkumně vzdělávací centrum a společně s podnikovými hasiči ji nyní distribuuje mateřským, základním a středním školám, neziskovým organizacím podporujícím

 seniory, handicapované či děti v nouzi. Doposud Unipetrol rozdělil již 34 tisíc litrů. Do pomoci v boji proti nemoci covid-19 se zapojili rovněž hokejisté HC Verva Litvínov, Nadace Unipetrol či síť Benzina Orlen, která na své čerpací stanice instaluje antivirové čističky vzduchu. Od jara letošního roku Unipetrol rozvezl dezinfekci, ochranné prostředky, roušky a občerstvení v hodnotě více než 1,2 milionu korun.

"Díky výrobě dezinfekce ve výzkumně vzdělávacím centru Unipetrolu jsme společně s hasiči skupiny Unipetrol a Nadací Unipetrol rozvezli školám, úřadům, nemocnicím a dalším institucím v Praze, Ústeckém a Středočeském kraji již 34 637 litrů tekutiny. Z toho jsme aktuálně předali dva tisíce litrů městu Most, které je bude distribuovat 19 lokálním neziskovým organizacím a do 19 objektů mateřských škol. Dar neziskovým organizacím uspořádalo Konto našeho srdce litvínovských hokejistů společně s partnery, kteří dodali ještě roušky a dezinfekční gely," říká Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny Unipetrol a předsedkyně správní rady Nadace Unipetrol. Vedle organizace partnerských příspěvků litvínovští hokejisté věnovali rovněž 3 750 kusů ochranných roušek. "Tři tisíce litrů dezinfekce rozdal Unipetrol neziskovým organizacím už v říjnu a tisíc litrů obdrží také město Kralupy nad Vltavou pro své mateřské školky," vypočítává další aktivity Katarzyna Woś.

Vědění posiluje společnost

Současně Nadace Unipetrol natočila pro žáky prvního stupně základních škol edukační video, ve kterém jim vysvětluje, jak se koronavirus přenáší, jak se chová a jak se proti němu chránit. Pro středoškoláky doma u počítačů chystá nadace zábavně vzdělávací video-projekt Báječná hodina s chemií, jež je obdobou úspěšné série Báječný den s chemií, které se v minulých letech zúčastnilo přes pět tisíc žáků a studentů. Kromě toho nadace navázala spolupráci se dvěma organizacemi - Women for Women a Most k naději, které poskytují poradenství v současné koronavirové krizi.

"Již několik měsíců se všichni nacházíme v nelehké životní situaci. Nejen v oblasti firemní společenské odpovědnosti jsme rychle přehodnotili priority, abychom mohli účinně reagovat na aktuální dění. Soustředíme se i na naše zaměstnance a zákazníky. Jelikož jsme součástí kritické infrastruktury České republiky, je našim úkolem zajišťovat dodávky a prodej pohonných hmot v jakékoliv situaci. Proto jsme na čerpacích stanicích Benzina investovali nad dosavadní účinná hygienická opatření ještě navíc do čističek vzduchu odstraňujících koronavirus," uvádí Katarzyna Woś s tím, že bezpečnost pracovníků a zákazníků je vždy na prvním místě. Multifunkční čističky vzduchu odstraňují covid-19 i ostatní viry a bakterie pomocí UV-C záření. Čištění vzduchu probíhá dvoufázově pomocí vysoce kvalitních elektrostatických filtrů schopných odstraňovat i mikroskopické nečistoty.

Skupina Unipetrol přijala společenskou odpovědnost jako jednu ze svých priorit při budování plánu udržitelného podnikání. Unipetrol přistupuje ke své činnosti etickým a odpovědným způsobem, a proto zavedl mezinárodní standardy i v oblasti firemní společenské odpovědnosti (CSR). Hlavní snahou je trvalý rozvoj skupiny a jejích vztahů s místními komunitami na poli vzdělávání, sociálních otázek a životního prostředí. V roce 2019 stouply celkové výdaje Unipetrolu na CSR aktivity o 67 % na 25,5 milionu korun. 

E.ON: Peníze, plyn i nehmotná pomoc

Rozsáhlé CSR aktivity i pomoc potřebným během pandemie koronaviru charakterizují i energetickou společnost E.ON. "Naše firma pomáhala už během jarního nouzového stavu. Společně s aplikací Nesnězeno jsme dodávali jídlo zdravotníkům zdarma. Oddělení Mobility Services darovalo zdarma CNG pro složky integrovaného záchranného systému - jihočeským policistům, hasičům a nemocnici v Českém Krumlově po dobu dvou měsíců. Stejně tak si u nás mohla dobíjet zdarma své vozy iniciativa uživatelů elektromobilů, kteří rozváželi po ČR ochranné pomůcky," říká mluvčí firmy Roman Šperňák.

Společnost E.ON Distribuce dále darovala pět milionů korun deseti vybraným nemocnicím na svém distribučním území na pokrytí zvýšených nákladů spojených s koronavirem. Největší částky přitom putovaly do dvou brněnských fakultních nemocnic U sv. Anny a Brno-Bohunice a do Nemocnice České Budějovice.

E.ON Distribuce omezila na nezbytné minimum plánované odstávky elektrické energie, aby co nejméně zatěžovala rodiny, které musely zůstat doma s dětmi a na homeoffice, aby lidé neměli problémy s vařením, distanční výukou a prací. "Když jsme měli přebytek dezinfekce a dalších ochranných potřeb, darovali jsme ji domovům pro seniory a dalším potřebným asociacím na našem distribučním území," dodává Šperňák.

Společnost E.ON také na jaře vypsala grantový program "Covidíš kolem sebe", kdy sami zaměstnanci nominovali a poté hlasováním vybírali projekty, které podle nich potřebovaly pomoci, protože se dostaly z důvodu nouzového stavu do problémů. Částku 200 tisíc korun, kterou E.ON věnoval, si rozdělily brněnský Hospic sv. Alžběty, českobudějovické Autis centrum, organizace Kambodža, oči dokořán a českobudějovická pobočky Adry. Nyní probíhá druhé kolo tohoto grantového programu. O dalších čtyřech zařízeních či neziskových společnostech, které si rozdělí dalších 200 tisíc korun, se rozhodovalo koncem listopadu.

E.ON nezůstává nečinným ani při podzimní vlně pandemie a snaží se pomoci několika způsoby. "Samozřejmostí je opět omezení plánovaných odstávek elektrické energie v síti na minimum v době, kdy rodiny opět musely zůstat doma a starat se o děti, které byly ještě více závislé na distanční výuce, než tomu bylo na jaře. Vedle toho E.ON podpořil speciálními bylinnými balíčky od Sonnentoru zdravotníky v Brně a v Českých Budějovicích. V Brně dorazilo 150 balíčků do Fakultní nemocnice u sv. Anny a stejný počet do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Na jihu Čech dostali zdravotníci balíčky v Nemocnici České Budějovice.

Už od 19. října vyčlenila firma 33 operátorů svého call centra, kteří Ministerstvu zdravotnictví ČR pomáhají s obsluhou linky 1221. Na té veřejnosti radí, jak postupovat v současné situaci každý všední den vždy v desetičlenných týmech," vypočítává Šperňák.

E. On se věnuje i ekologickým projektům. Už řadu let pořádá soutěž o nejlepší ekologický projekt E.ON Energy Globe. Letos v říjnu se radovali obyvatelé v Hostětíně na Zlínsku. "Udržitelnost a ekologie se stává důležitým tématem pro stále více lidí. Klimatická změna má setrvačnost. To, co změníme teď, se projeví až zhruba za dvacet let. Proto vítám jakékoli chytré ekologické projekty a inovace, s nimiž můžeme začít ihned," říká Martin Záklasník, generální ředitel E.ON v České republice.

V letošním roce se E.ON podílel i na sázení Aleje svobody v jihomoravském Šatově, která vznikla díky Nadaci Partnerství, městyse Šatov a společnosti E.ON Distribuce. Nové, převážně lipové stromořadí v délce sedmi set metrů propojilo přeshraniční sousedy Šatov a Unterretzbach v místech, kde vedla železná opona, a celkem se vysázelo 100 stromů.

Mero: Tři miliony také pro hospice

"V době nouzového stavu byla prioritou společnosti Mero jako společnosti, která spravuje prvky kritické infrastruktury státu, především ochrana zdraví zaměstnanců a zajištění nepřetržitého provozu - přepravy ropy a ochrany ropných rezerv pro SSHR. Bylo aktivováno krizové řízení a pravidelně zasedal krizový štáb, jehož snahou bylo zaměstnance společnosti maximálně ochránit," uvádí tajemnice společnosti Radomíra Doležalová.

Společnost Mero však dlouhodobě podporuje i další subjekty v regionech, kterými vede trasa ropovodů Družba a IKL. "Bohužel v letošním roce byla z důvodu šíření onemocnění covid-19 řada regionálních kulturních a sportovních akcí, v rámci kterých okolní města a obce společnost Mero pravidelně podporuje, zrušena. Nicméně i letos jsme pokračovali v naplňování dárcovské politiky předchozích let," uvedla Doležalová s tím, že v letošním roce bylo mezi 17 subjektů, které působí v regionech podnikatelských aktivit společnosti, rozděleno téměř 3 mil. Kč.

"Již v roce 2018 byla zahájena spolupráce s hospicovými zařízeními, která zajišťují péči o terminálně nemocné. Tento druh péče je jen z velmi malé části podporován zdravotními pojišťovnami a pomoc sponzorů a dárců je pro tyto subjekty klíčová. V loňském roce 2019 byl okruh obdarovaných ze strany naší společnosti rozšířen o dětské domovy. Touto podporou přispíváme k jejich snaze uchránit dětem, o které pečují, bezstarostné dětství, kterého se jim v jejich původních rodinách nedostávalo," doplnila Doležalová s tím, že subjekty, s nimiž navázali spolupráci, jsou za podporu vděčni a velmi si jí váží. "Svědčí o tom i skutečnost, že jednou z podporovaných organizací - hospicem v Mostě - byla naše společnost nominována do krajského kola na Cenu Ď, která se již dvacet let uděluje významným mecenášům a podporovatelům neziskového sektoru," uzavřela Doležalová.

Čepro: Charita nejen kvůli pandemii

Společnost Čepro kladla stejně jako minulý rok velký důraz na bezpečnost svých zaměstnanců. Kvůli mimořádné situaci spojené s vypuknutím pandemie koronaviru na jaře tohoto roku bylo nutné zaměřit se také na hygienická opatření a bezpečnost zaměstnanců i v tomto ohledu. "Stabilizační a strategická role společnosti se ukázala i po vypuknutí pandemie, kdy Čepro ihned reagovalo výrobou dezinfekce pro stát. Čepro ukázalo, jak rychle je schopné reagovat a poskytnout státu pomoc v krizové situaci, pokud na to má dostatečnou kapacitu a potřebnou technologii," uvedl mluvčí firmy Marek Roll.  Čepro letos zavedlo pro zaměstnance mnoho nových benefitů a podporovalo je v nelehké době pandemie Covidu-19. Stejně tak tradičně pokračovalo v podpoře různých akcí a organizací.

"Pro potřeby státu a české společnosti začalo Čepro ihned po vypuknutí pandemie koronaviru vyrábět vlastní dezinfekci. Příprava celého procesu zabrala pouhé čtyři dny. Za více než měsíc firma vyrobila 2,5 mil. litrů dezinfekce pro potřeby nemocnic, úřadů, školských zařízení, domovů pro seniory, ale i soukromých subjektů. Produkce dezinfekce vyplývá ze stabilizační role firmy, Čepro je proto připraveno během kritických situací pomoci státu, pokud na to má kapacitu a dostupné technologie," popsal Marek Roll s tím, že v souvislosti s nastalou situací nabídlo Čepro svým zaměstnancům i profesionální pomoc ze strany psychologů.

Společnost Čepro pravidelně podporuje v místech svých skladů lokální autority, instituce a municipality, spolky dobrovolných hasičů. Letos zde především věnovala vyrobenou dezinfekci. "Každoročně podporujeme projekty v oblasti vědy a výzkumu (např. Česká hlava), výchovy a vzdělávání (zde se jedná o spolupráci s vysokými školami, pravidelně VŠB Ostrava, VŠCHT či jiné ústavy, především v oblasti chemie) nebo organizace hasičů či integrovaného záchranného systému," doplnil Roll.

V roce 2020 navázalo ČEPRO spolupráci s projektem Fondu ohrožených dětí Klokánek. V rámci jeho projektu Klok-Tex, který se zaměřuje na sběr oděvů, obuvi a hraček prostřednictvím charitativních kontejnerů, Čepro poskytlo prostor pro umístění charitativního kontejneru v místě křížení ulic Jiskrova a Na Mlejnku v Praze.  Již tradičně si od 1. do 11. listopadu 2020 mohli zákazníci čerpacích stanic EuroOil koupit vlčí mák jako symbol válečných veteránů. "Výtěžek z prodeje, který každoročně přesahuje 200 000,- Kč, darujeme vždy na konto Vojenského fondu solidarity, který se stará o vojáky a jejich rodiny v tíživých životních situacích. Cena jednoho vlčího máku činila 30 Kč," uzavřel Roll.

Čepro se angažuje i na poli ochrany životního prostředí. V roce 2020 začala firma s první fází sanace bývalé skládky Pohnánec, a to odtěžbou 4000 tun kontaminovaných zemin. Bývalá skládka nebezpečných odpadů Pohnánec, která se nachází 13 km od skladu Smyslov, sloužila svého času společnosti Benzina a dalším producentům.

OMV: Potraviny pro nemocnice

Bohulibým aktivitám se věnuje i společnost OMV Česká republika. "Uvědomujeme si závažnost aktuální situace a vážíme si nasazení a obětavosti všech lékařů i zdravotnického personálu. Proto jsme již v během první vlny nabídli na čerpacích stanicích OMV všem zdravotníkům kávu zdarma a v této akci pokračujeme i nyní. Kromě toho jsme se stali nyní partnerem projektu Světlo lékařům, který se na podporu lékařů zaměřuje cíleně a mimo jiné dodává do nemocnic Giving Tuesday balíčky s kvalitními produkty a potravinami. V rámci našeho partnerství zajišťujeme projektu pohonné hmoty," sdělil Michal Janda, marketingový manažer OMV. 

Dodal, že firma OMV pro ochranu personálu a zákazníků čerpacích stanic mezi prvními instalovala na všechny čerpací stanice ochranná plexiskla. "Zároveň jsme se snažili průběžně zajišťovat dostatek dezinfekce a ochranných pomůcek. Přijatá opatření se prokázala jako velmi efektivní k udržení minimálního dopadu pandemie na zaměstnance i zákazníky čerpacích stanic," shrnul Michal Janda.

Ti ostatní

A pomáhají i další firmy v našem oboru. A rozhodně se to netýká pouze letošního roku a pandemie koronaviru. Tisíce litrů dezinfekce darovala domovům pro seniory, školám, obcím a praktickým lékařům v ústeckém kraji společnost G7, která na severu Čech provozuje velkoobchod s pohonnými hmotami. Tato firma pak přispívá mimo jiné finančními prostředky i na těžký život malých dětí ve vesnici Chiparamba v Zambii v rámci projektu "Charita pro Zambii."

"Během koronavirové pandemie jsme se rozhodli podpořit náročnou práci složek Integrovaného záchranného systému a nabízeli jsme jim kávu na doplnění energie zdarma. Do dobrovolné aktivity rozvozu káv z našeho Fresh Corneru se zapojila i tenistka Karolína Plíšková, s níž v tomto roce spolupracujeme," napsala nám Jana Jusková z tiskového oddělení společností MOL ČR a doplnila, že mezi dlouholeté aktivity společnosti patří projekt "Zelené oázy" ve spolupráci s Nadací Partnerství. Tento grantový program je zaměřen na revitalizaci veřejných ploch a podporuje obce, veřejně prospěšné organizace i školy. Zmínit můžeme také iniciativu zaměstnanců MOL ČR s názvem MOLátko. Jedná se o každoroční finanční sbírku pro zaměstnanci zvolenou nadaci. "Takhle se snažíme podpořit skupiny, kde vidíme, že je nutno pomáhat," dodává Jana Jusková.

Společnost Kodap zase koncem letošního roku předala liberecké nemocnici finanční dar ve výši 100 tisíc korun. Prostředky byly určeny hlavně na úpravy prostor v oddělení ARO, kde byly vytvořeny oddělené izolační boxy pro ošetřování pacientů s onemocněním covid-19, a zajištěna větší bezpečnost péče.                      

Společnost CFFT (Care For Fuel Technology) pro změnu dlouhodobě podporuje organizaci Leccos, která poskytuje a rozvíjí v Českém Brodě a jeho okolí sociální služby. Vytváří programy pro rodiny a pro děti a mládež ve věku od 6 do 20 let. Provozuje Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Klub Zvonice a Rodinné centrum Kostička a Poradnu pro rodiny, programy sanace rodiny, sociálně-aktivizační služby pro rodiny s dětmi a doprovázení pěstounů. Pořádá akce, besedy, semináře pro širokou veřejnost, podnikatele i pro neziskovky.

Společnost Dallmayr Kaffee, která je mimo jiné tradičním dodavatelem kávy a kávových automatů na čerpací stanice, pomáhala a pomáhá v rámci pandemie na mnoha místech. Přímá pomoc míří například do Charitního domova sv. Václava ve Staré Boleslavi, polní vojenské nemocnice v Letňanech nebo do Institutu klinické a experimentální medicíny IK+EM. V první vlně firma též podpořila Nadační fond Ozbrojených složek ČR. "S Charitním domovem sv.Václava ve Staré Boleslavi nás propojili bratři Cyriaci - Řád křížovníků s červeným srdcem, se kterými jsme v dlouhodobější spolupráci. Charitní domov sv.Václava je kněžský domov a domov pro seniory, který pomáhá lidem prožít stáří v Boží blízkosti s péčí civilního personálu a sester Společnosti dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul," říká René Sion, ředitel české pobočky společnosti Dallmayr, který zároveň věří, že káva pro obdarované bude posilou v těchto těžkých dnech a zpříjemněním i v dobách radostnějších.

Společnost DF Partner, která již 30 let vyrábí a nejen na tuzemský trh dodává autochemii a autokosmetiku značky SHERON, aktuálně kvůli pandemii koronaviru vyrábí především dezinfekční prostředek Anti-Covid. Mimo jiné se společnost rozhodla věnovat 20 litrů dezinfekce všem domovům pro seniory v České republice, které patří mezi nejohroženější.

A zapomenout nemůžeme ani na společnostUnicode Systems. Kromě podpory mládežnického hokeje v Litvínově již přes deset let pomáhá finančními i hmotnými dary třebíčskému Dennímu centru Barevný svět, které zajišťuje pomoc a podporu osobám se zdravotním postižením, zejména pak lidem s mentálním a kombinovaným postižením, a také pomoc a podporu jejich rodinám. Na poli sociálních služeb organizace působí od roku 2005 a v současné době zajišťuje tři registrované sociální služby.

Autor: Alena Adámková , Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek