Kdy nastane vrchol globální spotřeby ropy?

Svět ropy

Ekonomický optimismus spojený se zprávami o vakcínách na koronavirus podpořily v posledních měsících ceny všech průmyslových komodit včetně ropy. Její cena se vyšplhala na nejvyšší úroveň od počátku března. Cenu ropy vytlačily nahoru i informace o větším poklesu zásob. Trh momentálně s napětím očekává další postup ze strany kartelu OPEC a Ruska ohledně těžebních limitů.

Stále ten koronavirus

Ruské ministerstvo energetiky uvedlo, že globální poptávka je stále jenom na 90 % úrovně před krizí. Ruští producenti ropy proto diskutují s vládou možnost zachování těžebních limitů na současné úrovni i po celý první kvartál 2021. Obávají se nadbytečné ropy na trhu, jelikož druhá vlna koronavirus v Evropě značně omezila spotřebu pohonných hmot.

Ministerstvo energetiky USA snížilo odhad spotřeby ropy pro rok 2020 i rok 2021. Důvodem sníženého odhadu je druhá vlna pandemie, která měla velmi negativní dopad na celosvětovou ekonomiku.

Poradenská společnost Rystad Energy upravila svůj odhad ohledně vrcholu globální poptávky po ropě. Nyní očekává, že vrcholu bude dosaženo v roce 2028 na úrovni 102 mbd. Doposud očekávala vytvoření vrcholu až v roce 2030, a to na úrovni 106 mbd. Pak by měla spotřeba ropy postupně klesat s tím, že v roce 2050 by celosvětová poptávka měla být přibližně 62 mbd. Důvodem je urychlení přesunu k alternativním zdrojům energie.

Přísná emisní norma Euro 7

Zejména Evropa je vůči fosilním palivům extrémně přísná. To je vidět na návrhu nového emisního standardu Euro 7, který by měl platit od roku 2025. Pokud bude platit navržená úprava, tak to prakticky bude znamenat zákaz prodejů aut na benzinové a naftové motory. Technicky ji totiž spalovací motory nemohou splnit ani při největší snaze automobilek. Jeden z návrhů totiž požaduje snížit emise oxidu dusíku až na 10 g/km, druhý na 30 g/km. Současná norma Euro 6d přitom dovoluje 80 g pro dieselové a 60 g pro benzinové vozy. Nová norma by platila pro všechny motorizace stejně. Navíc by ji auta musela splnit v testech v běžném provozu, při teplotě minus 10 až plus 40 stupňů a v nadmořské výšce 1000 a 2000 metrů nad mořem. Aby toho nebylo málo, tak také se střešním boxem nebo přívěsem.

Na straně produkce ropy nastalo výrazné zotavení těžby v Libyi. Do konce roku by zde mohla těžba v důsledku restartu všech zařízení stoupnout na 1 milion barelů. V první polovině letošního roku byla produkce ropy v zemi jenom na úrovni 100 tisíc barelů, což byl důsledek blokády přístavů. 

V roce 2021 lze očekávat postupné zvyšování spotřeby ropy. Vyšší ceny využijí producenti ropy na vyšší dodávky na trhy. Řada ropných velmocí má veřejné finance v katastrofálním stavu. Proto potřebují co nejrychleji zvedat příjmy z prodeje ropy a zemního plynu. Zdražování ropy tedy bude značně limitované.

Autor: Boris Tomčiak, Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek