16. 9. 2021

Pro někoho jde o nejjednodušší občerstvení, pro jiné o
plnohodnotné jídlo. Není divu, že jejich prodeje patří
k nejstabilnějším položkám každé pumpy. Podmínkou každé dobré
bagety, žemle, rohlíku, chlebového sendviče je právě kvalita a
čerstvost daného pečiva. K těm hutnějším patří celozrnné,
žitné, pšeničné chleby. Toustové chleby, bagely, briošky, bagety,
ciabatty, pannini nebo kvalitní rohlíky vyžadují lehčí suroviny.
Vše je o chuti a je na nás, jak dokážeme zákazníkům
vyhovět.
Nikdy nesmí chybět
Žádný z řetězců čerpacích stanic, ale ani solitérní, jen
trochu fungující pumpy, si nedovolí ve svém sortimentu takovou
díru, jakou by byly chybějící obložené bagety a sendviče. Jsou
samozřejmě místa, kde spoléhají na dva největší dodavatele balených
pochoutek. Těmi jsou společnosti Crocodille a BAPA. "Krokodýlové"
tvrdí, že den, co den se jejich produkty živí nejméně jedno
procento lidí v Česku. Vycházejí z toho, že jde o lidi
mající hlad, ale nemají moc času. Celé podnikání vychází z
jednoduché myšlenky, jenže tak prosté to také není. Jídlo musí
lidem chutnat, musí ho mít v dosahu a rádi
se k němu vracet. V nabídce jsou produkty,
na které jsou zvyklí a mají je rádi, ale zároveň
očekávají, že najdou i něco nového. Co je pro firmu
v každém případě nejdůležitější, je kvalita a chuť
a celková nabídka. Za neuvěřitelné tři desítky let, dnes mezi
předními evropskými výrobci balených baget a sendvičů zůstávají
věrni původnímu heslu: "Všechno, co děláme, musí
chutnat".
Samozřejmě, že společnost BAPA volí podobné cesty za zákazníkem.
Ve chvíli, kdy s spojila se strategickým partnerem Hamé a.s.,
rychle se zvýšil podíl na trhu baget a sendvičů. Od r.2007 byla
uvedena na trh značka Hamé Life Style, která se stala nejrychleji
rostoucí značkou v daném segmentu. Na začátku roku 2010 se
rozšířila společnost BAPA o značku obloženého pečiva a chlazených
jídel Apetit, která má své zákazníky především na Střední a Severní
Moravě. V červenci téhož roku rozšířila BAPA svou nabídku o značku
Simply Fresh, oblíbenou po celé republice..
Nabídka obou lídrů na trhu je mimořádně široká, stačí pohled na
jejich webové stránky. Zajímavé jsou další benefity a dokonalý
servis zavážení čerstvého zboží a odvoz toho neprodaného. Personál
na čerpačce má tak s nabídkou balených obložených baget a
sendvičů minimum práce a starostí.
Bagety jako gastronomický zážitek
Titulek možná trochu přehání, ale každý zákazník, který mohl
pozorovat šikovnou obsluhu, jak plní čerstvě upečenou bagetu
jednotlivými ingrediencemi takový kulinářský zážitek právě prožívá.
Nejlépe, když si sám může vybrat z pochoutek které má před
očima. Jedná se o trend, který se šíří celým světem. Lidé
vzpomínají na své cesty a s nimi spojené zážitky se street
food. Proč by něco podobného nemohlo probíhat i v prostorách a
na pozemcích čerpacích stanic? Jídlo je jedním
z nejpřirozenějších a nejjistějších lákadel pro každého
zákazníka a vybrat by si měl jak milovník masa, tak vegetarián.
Příkladem pro pumpy jsou rychle vznikající bageterie. Základ tvoří
čerstvá, ještě teplá bageta, maso, šunka, paštika či tofu,
nakládaná zelenina, pikantní asijské omáčky a spousta voňavých
bylinek. Zážitkem je už pouhé pozorování šikovných rukou, jak
rychlým řezem rozpůlí bagetu a máslem potřou obě vnitřní strany.
"To proto, že tuk majonézy nebo másla zabrání prosakování
nakládaných ingrediencí do těsta. Bageta nebo sendvič se mohou také
rozpadat špatným skládáním sýrů či uzenin.
Na čerpačkách jsme neviděli nějaké převratné novinky
v rychlém občerstvení. Lidé se dál v jejich interiérech
zdržují jen minimálně. Pokud posedí, tak jedině
v předzahrádkách a tomu odpovídá i nabídka. Na Benzině
v Českých Budějovicích jsme neodolali čerstvé kaiserce
s kvalitním salámem. K její konzumaci jsme volili místo
zaplněné předzahrádky raději vlastní auto. Také
na OMV mají při obkládání nadýchaných bulek obdobná pravidla, kdy
například salámový Tiger s pepřovou omáčkou a opět salámem
Herkules, soupeří s "vegetariánskou", sýrovou bagetou
s cibulovou omáčkou a grilovanou paprikou. Při jejím plnění se
dovídáme rady, kdy je důležité, aby těžší složky byly dole a na ně
se skládaly přísady jako klouzavé plátky okurek, salátů, rajčátka a
prokládají se strouhaným sýrem, drobně sekanými klíčky, petrželí,
které zvyšují tření a přilnavost jednotlivých složek. Není třeba
proto celou obloženou bagetu splácnout, aby držela pohromadě,
protože tím ztratí na své kráse a přitažlivosti."
Právě utažení obložených balených baget do fólií způsobuje
jejich méně lákavý vzhled a zcela jinou chuť, která se mnoha
zákazníkům protiví. U čerstvých baget a sendvičů je důležité i
jejich individuální dochucení. Někdo například vůbec nechce solit,
jiný chce více pálivého. Pár kapek dobrého olivového oleje,
citronové šťávy, jablečného octa stačí k tomu, že rozdíl ve
výsledné chuti bude mimořádný!
Letní sezóna vrcholí a vrcholí i nabídka čerstvých
ingrediencí na bagety: rajčata, papriky, saláty, rukoly, letní
cibulka, bylinky a další zelenina jsou teď na dosah ruky a za dobré
ceny, tak proč je nevyužít ve větší míře než jen nakládanou
zeleninu? Touto cestou jdou evidentně na větších pumpách MOL.
Jejich sendviče s pikantní roštěnou, šunkou, sýrem, croissanty
a ciabatty s obdobnou nadýchanou náloží opravdu lákají. Kouzlo
čerstvé obložené bagety nebo tenkých krajíců sendviče s ještě
jemnějšími plátky salámů, sýrů, šunky apod., zkazí obrovský steak,
karbanátek z mletého masa, pláty sekané nebo paštiky a hodí se spíš
k typům provozoven MCDRIVE, KFC aj., protože jsou mezi námi
samozřejmě i megakonzumenti.
V této souvislosti je zajímavé, že u mnoha dálničních
čerpacích stanic iniciativu rychlého občerstvení právě
v podobě obložených žemlí a smažených kuřat přenechávají dobře
zavedené profesionální konkurenci. Asi právě proto, že provozovatel
pumpy o podobné podnikání nemá zájem a nemá k tomu ani
personál. Na druhou stranu většina zavedených řetězců nabídku baget
a sendvičů nepodceňuje, a kromě těch balených mají ve svých menu i
přípravu dopékaného pečiva a následné dotváření jejich oblohy buď
podle stanovené receptury anebo dle přání zákazníka přímo před ním.
Na popularitě získávají právě bagety, připravované na zákazníkovo
přání. Mají ještě jednou výhodu: v takovém případě
odpadají stížnosti či reklamace na obsah ingrediencí, protože šlo o
jeho volbu.
Je to zase o lidech
Za větším rozšířením takového "jednoduchého" a "běžného
zboží" jako jsou bagety tedy není nedostatek techniky jako jsou
mrazáky, široký sortiment mraženého pečiva, pece, grily na klobásy
či kuřata, fritézy, ohřívače, gyrosy, mikrovlnky atd. atd. či
nedostupnost všemožných potravinářských surovin. Je to opět jen a
jen o lidech. O jejich schopnostech a podnikavosti. Pokud je na
pumpě ochotný personál, šikovná parta, bylo by rozhodně škoda
podobnou příležitost nevyzkoušet alespoň během hlavní letní sezóny,
kdy se to turisty a cestovateli jen hemží. Když to nepůjde, je
možné z akce vycouvat bez větších ztrát. Anebo naopak! Třeba
to bude příležitost k rozšíření podnikání a nabídky rychlého
občerstvení svým zákazníkům i po zbytek roku.
Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmagazín