21. 7. 2022

Každý, kdo v horkých dnech usedá za volant, ví moc
dobře, že ochladit vůz je hračka proti efektivnímu ochlazení
vlastního těla a rozpálené hlavy. Hodně pomáhají nápoje, ale
skutečnou radost a úlevu přinášejí až mražené krémy a zmrzliny,
které se staly nedílnou součástí zejména letního sortimentu každé
čerpací stanice.
Pumpám vládne impuls
Zmrzliny a eiskrémy jsou typickým impulsním zbožím. U většiny pump
převládá prodej hotových výrobků od renomovaných výrobců.
K těm u nás nejznámějším patří "Zmrzliny Prima", které vyrábí
a dodává společnost Bidfood Czech Republic (patřící k mezinárodní
společnosti Bidcorp, druhému největšímu distributorovi potravin do
gastronomie na světě). Nehledě na tuto světovou pozici, ctí národní
chutě a zvyklosti. V Česku prosazuje "Pravou českou zmrzlinu".
Její zástupci tvrdí: "Jde o ryze českou značku, a záleží nám proto
na na chuti českých spotřebitelů. Zmrzliny vyrábíme z kvalitních
tradičních surovin, jako jsou tvaroh, smetana, jogurt a čerstvé
ovoce. Na výběr a zpracování ingrediencí pečlivě dbáme a při výrobě
nepoužíváme žádné rostlinné tuky, vodu ani aromata či barviva.
Metodě, kterou při výrobě používáme, se říká litá a její výhodou je
mimo jiné to, že se do zmrzliny oproti tzv. nášlehu dostane více
surovin, a chuť výrobků je tak mnohem plnější než u ostatních
zmrzlin a vzniká tak neobyčejná kombinace chuťových zážitků." V
nabídce Primy je řada klasických a typických výrobků, které se pro
svoji oblibu léta nemění (kromě ceny) Začít můžeme u Mrože a končit
třeba u Pegase.
Velikost balení a šíře nabídky
Stačí nahlédnout do internetové nabídky a budete překvapeni šíří
nabídky i počtem výrobců a dodavatelů. Pro obchodníka na pumpě jsou
důležité i další údaje. Například velikost balení. V praxi se
jedná v podstatě o čtyři typy velikostních balení zmrzlin:
především jednoporcové, které jsou natolik impulsní, že se začínají
konzumovat ještě na pumpě, o čemž svědčí obaly v odpadkových
koších, které bývají součástí mnoha doprovodných benefitů od
dodavatele. Velikostí odpovídají 50-200 ml zmrzlin
v kornoutech, kelímcích, na dřívku či v oplatce.
Pro pozdější spotřebu jsou v nabídce ČS rodinná balení,
velikostně nad 200 ml v plastových dózách či kartonech.
Luxusnější zmrzlinové dezerty a dorty. Vzhledem k pohodlí
rychlého nákupu a možnosti rychlé přepravy autem do mrazáku
v bytě je jejich prodej celoročně podstatně vyrovnanější, než
je tomu u impulsních zmrzlin. Není od věci mít v nabídce
chladicí tašky (termotašky), vybavené izolační folií,
která udrží nízkou teplotu zmrzlin na principu pasivního
chlazení. Na stejném principu fungují po kratší dobu levnější
igelitky s natavenou hliníkovou fólií.
Čtvrtou, perspektivní skupinou s velkým prodejním
potenciálem jsou tzv. gastrobalení zmrzlin ukládaných do vlastních
či propůjčených prosklených mrazáků v několikalitrových
vaničkách. Prodávají se buď jako impuls, tedy ve formě kopečků
servírovaných do oplatkových kornoutů, nebo v rámci vlastního
bistra formou zmrzlinových pohárů. Doufejme, že se svět natolik
zklidní, že bude opět radost posedět u zmrzliny pod slunečníkem
předzahrádky.
Lahůdkové, řemeslné…
Známe to z našich dovolených v Chorvatsku, Itálii, Řecku či
jiných oblastech Středozemí, kde se místní zmrzliny trvale zapisují
do našeho povědomí. Vedle velkých mrazíren typu Bidfood,
Häagen-Dazs (General Mills), Algida (Unilever), Mövenpick
a Schöller - Alimpex food (Nestlé) existuje řada menších
zmrzlinářských firem hledajících skulinky na trhu a připravujících
obdobně lahodnou kopečkovou zmrzlinu v klasických i luxusních
příchutích, které se minimálně přes léto vyplatí zařadit do
nabídky. Prostě i u nás dokážeme připravit špičkové zmrzliny,
řemeslně dokonale zpracované a v desítkách příchutí. Je na
provozních a majitelích čerpaček, zda se s výrobci zmrzlin
dokážou domluvit. Jedná se vždy o výrazně dražší produkty, a
protože jde jen o drobný luxus, většina návštěvníků čerpací stanice
na něj dosáhne.
Trendy posledních let
Ke známým i méně známým příchutím přibyl zvyk přidávat další
ingredience buď jako posyp, polevu nebo, přímo přimíchávaných do
základu. Kupříkladu do zmrzliny z černého rybízu s mírně
nakyslým nádechem se přidávají i celé plody, jogurtová a vanilková
jsou zmrzliny s vlastní typicky výraznou příchutí a mohou
výborně posloužit při přípravě mléčných koktejlů. K lahodné
kombinaci banánové a jahodové zmrzliny se kupříkladu doporučuje
podávat stejné čerstvé ovoce na osvěžující pohár. Oblíbené
čokoládové zmrzlině sluší posyp z čokoládových šupinek,
jahodová zmrzlina ve smetanovém základu s kousky jahod bude
výborně ladit s mléčným koktejlem, smetanovou karamelovou
zdobí kousky sladkého karamelu, citronovou zas plátek citronu… Vše
záleží nejen na invenci a ochotě zmrzlináře, ale i na efektu tržeb
a spokojenosti zákazníků.
Vlastní cesta
Po republice existuje celá řada čerpacích stanic, kde se rozhodli
povýšit prodej zejména vlastních zmrzlin na úroveň specializovaných
cukráren a zmrzlináren. Několikrát jsme psali o kladenské čerpačce
Tony Oil, jejíž doménou je prodej široko daleko vyhlášené vlastní
zmrzliny. Zmrzlinové království rodiny Janečků jí vyrábí podle
vlastních receptur a prosperuje už celé desetiletí. Sázka na
originalitu, kvalitu a vysokou úroveň servisu zákazníkům se
vyplácí, ale rozhodně to není úspěch bez ohledu na čas a dlouhodobé
úsilí, bez poctivé práce celé rodiny, kterou by běžný zaměstnanec
petrolejářských řetězců zřejmě nedal.
Rozumný kompromis
Rozumným kompromisem běžných čerpaček jsou vlastní nebo pronajaté
mrazáky od dodavatele s impulsními zmrzlinami,
v sezoně navíc doplněné rozjetými stroji na točenou zmrzlinu,
které dokážou přinést velmi slušný zisk. Tam, kde s něčím
podobným chtějí teprve začít, je nutné vybrat si spolehlivého
dodavatele prostřednictvím osloveného obchodního zástupce daného
regionu. Ten představí nejen sortiment na předváděcí akci, zařídí
proškolení a ve spolupráci s technologem i vyzkoušení
v běžném provozu. Pokud zmrzlinový stroj není součástí běžného
bistra nebo restaurace, musí i jeho činnost včetně vlastního zázemí
odpovídat obdobnému systému analýzy rizik a stanovení kritických
bodů dle HACCP a musí mít zpracovaný provozní a sanitační řád.
Samozřejmě, že i všichni zaměstnanci, kteří budou zmrzlinový stroj
obsluhovat, musí mít platný potravinářský průkaz. S těmito i
dalšími provozními detaily, s pronájmem či nákupem
zmrzlinového stroje dokážou pomoci osvědčení dodavatelé točené
zmrzliny. Také tyto firmy disponují kromě dodávaných zmrzlinových
směsí dalšími propagačními a doprovodnými materiály, jako jsou
slunečníky, stojánky na oplatkové kornouty a plastové poháry,
ubrousky, odpadkové koše, propagační materiály, stačí pohled do
internetové nabídky: ICE Invest, Anex Zmrzlina, Adria Gold, Almeco,
točená zmrzlina z Opočna… a rychle se rozhodnout - letní
sezona začala už v květnu!
Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmagazín číslo 3/2022