Kam s ním

Plastový odpad

Kam s ním

Od října loňského roku platí v Česku zákon zakazující jednorázové plasty. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření - od úplného zákazu výrobků přes omezení jejich spotřeby až po povinné příspěvky výrobců na úklid obcí a měst. Plasty se proto snaží omezovat i řetězce čerpacích stanic.

Co říká zákon

Zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků převedl do českého práva evropskou směrnici o jednorázových plastech (směrnice 2019/904 k omezení plastového odpadu v mořích a oceánech a podpoře cirkulární ekonomiky). Přímo zákaz uvádění na trh se týká jen části vybraných jednorázových výrobků z plastu. Jde o plastové vatové tyčinky, plastové příbory, talíře, brčka, míchátka, tyčky k balonkům, nádoby na potraviny, kelímky a nádoby na nápoje z expandovaného polystyrénu a výrobky z oxo-rozložitelných plastů.

Zákon ale pomůže i dalšímu snižování odpadů. Jen díky němu by se měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 mld. kusů. Řada výrobků může být navíc používána opakovaně, jako jsou třeba zálohované kelímky na nápoje, jinde se zase budou více využívat recyklované materiály.

Zákon o jednorázových plastech přináší výrobcům i nové povinnosti, z pohledu zákazníků jsou nejdůležitější dvě. První je povinnost informovat kupující o správném zacházení s odpady. To se týká odpadů z hygienických pomůcek a tabákových výrobků. Druhou je povinnost pro výrobce značit výrobky z plastů. Značení se bude týkat cigaret s filtry, samostatných filtrů, vlhčených ubrousků, hygienických pomůcek a kelímků.

Zákon posiluje rovněž tzv. rozšířenou odpovědnost výrobců vybraných plastových odpadů. Například výrobci cigaret s filtrem se budou podílet na úklidu odpadů ze svých výrobků v obcích. Radnice tak získají finanční příspěvky na úklid.

Firmy omezí plasty a ušetří

Plasty patří ke stále kontroverznějším materiálům. Kromě toho, že výrazně znečišťují životní prostředí, se o nich začíná hovořit také v souvislosti s šířením rizikových mikroplastů, obtížnou recyklací nebo výskytem zdraví nebezpečných látek.

Ministerstvo životního prostředí proto již v roce 2018 spustilo iniciativu #dostbyloplastu, která má za cíl používání tohoto materiálu omezovat. Firmy a veřejné instituce v jejím rámci předkládají své dobrovolné závazky, jak budou plasty omezovat. Ke kampani přistoupili například společnosti Komerční banka, Olma a Veolia, hlásí se i obce, města, organizace, charity, univerzity či jednotlivci.  

Ke kampani se připojila i největší síť čerpacích stanic v České republice Orlen Benzina. Ta nahradila část plastových obalů ekologičtějšími materiály. "Udržitelnost je pro nás důležitá, a proto je zodpovědný přístup nedílnou součástí našich každodenních aktivit. Cítíme zodpovědnost za životní prostředí a ke stejnému chování chceme inspirovat naše zákazníky, partnery a ostatní společnosti. Nakládání s odpady na čerpacích stanicích řešíme v rámci povinné legislativy, ale hledáme i další způsoby, jak snížit ekologickou zátěž," říká manažerka Orlen Unipetrol pro komunikaci Lada Gadas.

"Do kampaně Ministerstva životního prostředí "Dost bylo plastu", jejímž cílem je redukovat použití jednorázových plastů, jsme se zapojili již v roce 2018. V rámci tohoto projektu jsme již před několika lety v síti našich 436 čerpacích stanice Orlen Benzina vyměnili plastové spotřební materiály, jako jsou brčka, míchátka či napichovátka, za plně recyklovatelné varianty.  Na našich bistrech Stop Cafe prodáváme naše bagety a sendviče v papírovém sáčku, který je plně recyklovatelný a šetrný k životnímu prostředí. Zákazníky nepřímo motivujeme k šetrnému chování i tím, že jim přičteme 4 tisíce bodů do naší věrnostní aplikace, zakoupí-li si vlastní termo-hrnek na kávu a začnou jej používat na místo jednorázových kelímků (podrobnosti viz letáček)," popisuje Lada Gadas a dodává, že v současné době firma hledá na nadnárodní úrovni možnost náhrady současných kelímků na teplé nápoje za plně recyklovatelnou variantu. "V souvislosti s hypotetickým zálohováním plastových lahví bedlivě sledujeme českou legislativu a na případné změny budeme v budoucnu reagovat.," uzavírá Lada Gadas,

Kapalina do ostřikovačů ze stojanu

Jednou z možností, jak snížit spotřebu plastů u pump, je dolévání kapaliny do ostřikovače přímo ze stojanů místo toho, aby si řidič musel koupit kanystr, přelít jeho obsah do nádržky v autě a vyhodit ho.  Takto postupuje Orlen Benzina, MOL, EuroOil, KM Prona, Globus a také mnohé soukromé čerpací stanice. Naopak OMV o tomto typu prodeje neuvažuje.

"Již dva roky prodáváme na vybraných čerpacích stanicích kapalinu do ostřikovačů přímo z barelu. Zákazníci si mohou rovnou po natankování pohonných hmot doplnit i tento produkt a tím omezit nákup kapaliny v plastovém kanystru," uvádí Marek Roll, specialista komunikace a marketingu Čepro.

"Máme program EkoTank, díky kterému prodáváme kapalinu do ostřikovačů přímo ze stojanu, a šetříme tak počet prodaných kapalin do ostřikovačů v plastových obalech. Během jednoho měsíce ušetříme přibližně 500 kg plastů," říká také Martin Pavlíček, manažer pro komunikaci společnosti MOL Czech Republic.

Frekventovaná pumpa přitom prodá za měsíc 1500 litrů kapalin do ostřikovačů. To znamená 500 třílitrových plastových kanystrů, z nichž každý váží 200 gramů, za rok 1,2 tuny. V České republice je přitom registrováno přes čtyři tisíce veřejných čerpacích stanic.

Preferuje se recyklovatelný materiál

V případě balených kapalin do ostřikovačů a dalších provozních kapalin je trendem obal vyrobený z vysokopevnostního polyetylénu (HDPE). "Je to jistota co do pevnosti a těsnosti uzávěrů, s jednoduchou recyklací, přitom obaly mohou být hezké. Oproti tomu PET by v blízké budoucnosti měl být používán jen pro potraviny a nápoje," vysvětluje Miroslav Dvořáček, obchodní manažer společnosti Agrimex. Na to reaguje Dušan Dedera ze společnosti Filson. Podle něj obaly v této oblasti prošly svou proměnou zejména v posledních dvou letech. "Preferujeme ekologické balení produktů, a to obalový materiál RePET, který je z recyklovaného materiálu a dá se opětovně recyklovat. V tomto balení nabízíme destilovanou vodu a vybrané druhy letních kapalin. Dále nabízíme ekologický stojící sáček s letní i zimní kapalinou do ostřikovačů, který je ze 70 procent recyklovatelný."

Trendem je nárůst prodeje kapalin bez zbytečných barviv. "V současné době už i řidiči stále častěji vyhledávají ekologické a biologicky odbouratelné materiály, aby nezatěžovaly životní prostředí, a tím pádem se rozšiřuje zelené myšlení," míní Kateřina Hartlová, marketing team leader společnosti AutoMax Group. Výrobci na tento trend slyší a vyrábějí například biologicky odbouratelné jednorázové čisticí ubrousky, produkty plní do lehčích plastových obalů s novým složením, aby tak méně zatěžovali životní prostředí.

Zálohování plastových obalů

Vážně se uvažuje i o zálohování plastových obalů, popisuje Kristýna Havligerová, mluvčí Iniciativy pro zálohování. "Základem plošného systému zálohování PET lahví a plechovek bude hustá síť sběrných míst. Je totiž zásadní, aby byla sběrná síť pro spotřebitele dostupná a ti nemuseli přemýšlet o tom, kde obal vrátit. Celkem se bude jednat o téměř 11 tisíc sběrných míst. Budou k nim patřit všechny obchody s potravinami s prodejní plochou větší než 50 m2 a čerpací stanice. Pro sběr nápojových obalů se mohou dobrovolně rozhodnout i menší obchody. Lahve a plechovky budou přijímány buď prostřednictvím automatu, či zcela jednoduchou a prostorově úspornou formou ručního sběru," říká Havligerová.

Zálohy se budou podle ní týkat obalů o objemu od 0,1 do 3 litrů. Zálohovat se budou plastové a kovové obaly od nealkoholických nápojů, minerálních vod, limonád, džusů, ledových káv a čajů, energetických nápojů, piva a dalších alkoholických nápojů s obsahem alkoholu do 15 %. Výjimku budou mít nápoje, které jsou do svého obalu stáčeny přímo v místě prodeje, jako jsou například sudová vína stáčená do PET lahví.

"Důležitá je také záloha, kterou musíme nastavit tak, aby spotřebitele motivovala vracet nápoje a přitom je neodradila od nákupu. Uvažujeme o výši v intervalu od 3 do 5 korun. Samozřejmě tomu bude předcházet průzkum a v potaz musíme vzít také výši aktuálních spotřebitelských cen. Nápojové obaly budou označené logem zálohování, aby spotřebitelům bylo na první pohled jasné, že jej mohou vrátit," dodává Havligerová.

"My Češi skvěle třídíme. Třídění ale ještě není recyklace a velká část obalů, které Češi pečlivě vytřídí, není vůbec opětovně využita. Aktuální míra recyklace plastu je u nás 42 %, v případě plechovek dokonce pouze kolem 30 %. Plošný systém záloh na PET lahve a plechovky podle ní nabízí řešení, díky kterému evropské zálohující země zmíněné problémy vyřešily. "V evropských zemích, kde už zálohy fungují, se míra zpětného sběru k recyklaci pohybuje kolem 90 % a v mnoha zemích tuto hranici převyšuje," uzavírá Havligerová.

Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrol magazín č. 2

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek