Zdravé jídlo u pump? Jde to…

Hamburger

Zdravé jídlo u pump? Jde to…

Tradiční sortiment polotovarů a průmyslově upravených potravin, tzv. fast food, u čerpacích stanic nedával donedávna řidičům příliš na výběr, jak se během cesty kvalitně a zdravě najíst. V poslední době se ale čerpací stanice snaží tento status změnit a svým zákazníkům nabídnout i občerstvení v podobě plnohodnotného jídla, které obsahuje méně tzv. éček a není tak nezdravé jako fastfood.

UZPP a Alzheimerova nemoc

Nezdravé jídlo, konkrétně takzvané ultra zpracované průmyslové potraviny (UZPP), může totiž ovlivnit i činnost mozku, tvrdí studie z USA z roku 2019. Mezi UZPP patří chipsy, mražená pizza, instantní nudle, ale i párky. Také většina sladkostí, zmrzlina z prášku, ochucené jogurty či sycené a slazené nápoje, margaríny, kupované pomazánky, ovocné aromatické i sáčkové čaje, instantní káva a většina běžného pečiva ze supermarketů.

Jídla, která jsou pro většinu světa nejoblíbenější, mohou podle studie svým strávníkům přivodit demenci či Alzheimerovu chorobu dřív než těm, kteří si vaří sami a rychlopotravinám s "éčky", cukry, solí i tuky se vyhnou.

UZPP se dělí se do dvou základních skupin. V prvním případě na ty, které byly upraveny mechanicky. To může být třeba mleté maso z obchodu, které bývá doplněno i řadou dalších přísad. A ve druhém případě jsou to potraviny upravené chemicky. Čili přidáním nepopulárních "éček" ve formě konzervantů, sladidel, barviv a jiných látek. Typický je i vysoký podíl cukru a olejů, často palmových.

Výroba všech těchto jídel bývá často také levná mimo jiné i kvůli nižší kvalitě surovin. Proto pak jejich producenti na druhé straně nemají problém dávat peníze za reklamu na billboardech i v televizi, takže dost ultra zpracovaných průmyslových potravin lidé dobře znají. Problém však potom nastává při nadmíře jejich konzumace. Nová studie teď prokázala, že kromě jiných zdravotních potíží způsobují i rychlejší hloupnutí.

UZPP a obezita

Podle americké studie zkonzumují lidé preferující UZPP průměrně o 500 kalorií denně víc než ti konzumující jídla v přirozené podobě. A francouzští i španělští badatelé se ve svých studiích shodli i na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin také zvyšuje riziko srdečních onemocnění a zkracuje život. Pokud navíc tato oblíbená jídla u lidí tvoří více než 20 procent jejich denního přísunu kalorií, mohou podle brazilských výzkumníků přispívat ke zhoršení jejich kognitivních funkcí. Zasáhnout mohou i centra mozku zodpovědná za zpracování informací a přijímání rozhodnutí.

Podle Rudyho Tanziho, profesora neurologie Lékařské fakulty na Harvardu a ředitele genetiky a oddělení výzkumu stárnutí ve Všeobecné nemocnici státu Massachusetts, je klíčový problém s těmito potravinami to, že "obvykle obsahují velmi vysoký podíl cukrů, soli a tuku, což vše podporuje systematický rozvoj zánětů - možná hlavní hrozbu pro zdravé stárnutí těla a mozku."

"A zatímco jsou pohodlné jako rychlé jídlo, zároveň nahrazují konzumaci potravin, které mají vysoký obsah přírodní vlákniny, která je důležitá pro udržování zdraví a rovnováhy bilionů bakterií v naší střevní mikroflóře, která je zvlášť důležitá pro náš mozek a snížení rizik mozkových chorob spojených se stárnutím jako Alzheimer," dodal Tenzi.

Jak si vybírat z nabídky fastfoodu?

Každý ví, že rychlé občerstvení není vzorem zdravého životního stylu. "Potraviny typu fast foodu jsou oblíbené, jsou chutné, což je dané vysokým podílem tuku. Nicméně jejich výživová hodnota je velice nízká, mají vysoký podíl jednoduchých sacharidů, chybí jim vláknina, ale zato mají velký podíl sodíku," říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Jídlo z fast foodu ale člověka moc dobře nezasytí. Není problém sníst 3 hamburgery, velké hranolky a přijmout energii, která by jinak vystačila na celodenní redukční jídelníček. Taková lahůdka v podobě hamburgeru, hranolek a sladkého nápoje může mít až 6000 kJ, což by měl být pro některé lidi energetický příjem na celý den. Problém ale je, že byť při takovém obědě přijmete hodně energie, porce jsou malé a brzy dostanete hlad. 

Relativně nejvhodnější volbou z nabídky fastfoodu může být například wrap. "Je tam grilované kuřecí maso, zelenina, a když si řeknete prodavači, ať vám tam nedává majonézu, tak je to vcelku vyvážené a málo kalorické jídlo," říká výživový specialista Petr Havlíček.

"Nebo zvolte 1 hamburger, zeleninový salát a neenergetický nápoj; nežádejte o majonézu, namísto bagety u benzinové pumpy si kupte 2 dalamánky a 100 g sýra + zeleninový salát," doporučuje Havlíček.

U čerpadel lze najít i plnohodnotná jídla

Zdravé jídlo lze ale dnes najít i u čerpacích stanic. Například síť čerpacích stanic Orlen Benzina ze skupiny Unipetrol před několika lety zmodernizovala koncept svého rychlého občerstvení Stop Cafe, nazývá ho Stop Cafe 2.0. Sortiment se rozšířil o zdravá jídla, snídaňová menu nebo o nabídku pro vegetariány. K fair trade kávě a hotdogům síť doplnila burgery nebo tortilly, v bezmasých variantách falafel. Dál přibyly těstoviny, wrapy nebo teplé sendviče. Součástí nabídky jsou také jogurty, zeleninové a ovocné saláty, čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy. Na vybraných čerpacích stanicích na dálnicích budou k dostání i čerstvá jídla vytvořená přímo na základě objednávky zákazníka.

Koutky s občerstvením mají i ostatní čerpací stanice. Například OMV má koncept Viva a na dálničních pumpách provozuje normální restaurace, Shell nový koncept Stop Café, kde nabízí třeba variace na havajský Poke Bowl. Shell se navíc před časem spojil s maloobchodním řetězcem Billa, který na městských pumpách Shell provozuje minimarkety, MOL prodává své občerstvení v bistrech se značkou Fresh Corner. Zákazníci si zde mohou vedle prvotřídního espressa a dalších kávovomléčných specialitách pochutnat na přesnídávkových polévkách nebo "hotovkách" české kuchyně. V nabídce Fresh Cornerů jsou také sendviče, toasty a panini, které se připravují na místě z kvalitních čerstvých surovin. Zároveň si na vybraných stanicích zákazníci mohou zakoupit i nejdůležitější produkty denní spotřeby, tedy čerstvé sladké i slané pečivo, mléčné výrobky a sýry. Rozsah sortimentu se liší podle velikosti a lokality jednotlivých čerpacích stanic. S nabídkou domácí kuchyně připravené vlastními kuchaři z místních surovin pak přichází větší čerpací stanice českých řetězců KM-Prona a RobinOil, další česká síť Eurobit pak provozuje klasické americké restaurace v areálech svých transitních čerpacích stanic, čerpací stanice Vendy´s zase využívají toho, že vlastník současně provozuje síť hotelů, kde se vaří kvalitní jídla i pro pumpy.

Co na to výživoví odborníci?

Profesorka Jana Dostálová, Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, Fórum zdravé výživy:

Základem je pestrá nabídka s dostatečnou nabídkou ovoce, zeleninových salátů, baget, nejlépe z tmavého pečiva s oblohou z kvalitních uzenin a sýrů, dostatkem zeleniny, případně s vejcem či rybou. V nabídce by měl být dostatek zakysaných mléčných výrobků, nejlépe neochucených. Určitě by mnozí nakupující uvítali i mléko. Ochucené výrobky (jogurty, nápoje apod.) mají poměrně velký obsah cukru a obsah ovoce je malý. V současnosti jsou velice moderní rostlinné nápoje, které z hlediska výživy příliš hodnotné nejsou. Samozřejmě je nutné mít v nabídce i sladké pečivo. Podle mých zkušeností často převládá jemné pečivo z listového těsta, které vzhledem k poměrně vysokému obsahu tuku často nevhodného složení není pro správnou výživu vhodné. Vhodnější je pečivo (koláče, šátečky apod.) s náplní tvarohovou, makovou, povidlovou apod.

Velkým problémem u dospělých i dětí je z hlediska výživového konzumace sladkých nápojů, kterých bývá u čerpacích stanic velký výběr. Půl litru slazeného nápoje (kolové nápoje, limonády) vyčerpá denní tolerovaný příjem cukru stanovený Světovou zdravotnickou organizací. Pití velkého množství slazených nápojů je jedním z hlavních důvodů obezity. Problémem je i velká nabídka sladkého tučného trvanlivého pečiva (plněné oplatky, sušenky apod.), a proto bych doporučila rozšířit nabídku trvanlivého pečiva o sušenky s nižším obsahem cukru a tuku (na trhu jsou, i když ne v tak velké nabídce).

Nabídku potravin u čerpacích stanic nelze omezit jen na zdravé potraviny, ale spotřebitelé by měli mít alespoň základní povědomost o vhodných potravinách a ty by si měli přednostně vybírat. Pokud sáhnou po těch "nezdravých", neměli by jich konzumovat velká množství.

Ján Staš, výživový poradce a lektor Nutris, sekretář a člen Výboru Aliance výživových poradců ČR:

Je chvályhodné, že se čerpací stanice snaží svým zákazníkům nabídnout občerstvení nejen v podobě kvalitní kávy, ale také tzv. plnohodnotného jídla. Tím se myslí takové, které přiměřeně zasytí na dobu aspoň 3-4 hodin a zároveň poskytne chuťový požitek, potenciál stabilní energie v podobě potřebných tzv. makro (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikro (vitamíny, minerální látky) živin, včetně potřebné vlákniny, která mj. dobře zasytí a žádoucím způsobem zpomalí vstřebávání živin v trávicím traktu.

Pokud se podíváme na standardní i novou nabídku jídel čerpacích stanic "do ruky" (sendviče, toasty, panini, těstoviny slané a sladké pečivo), vidíme, že jde o poměrně jednostranné zastoupení tzv. sacharidových jídel (neboli škrobů), které poskytnou vysokou koncentraci energetické nálože, ta má však často za následek její rychlý propad, v některých případech i náhlý útlum nervové soustavy do modu odpočinku a relaxace bezprostředně po konzumaci daného jídla. Tento efekt se umocní ještě víc, pokud jsou těstoviny/pečivo teplé, což sice zvyšuje pocit konzumentovy slasti, zároveň však zvyšuje rychlost jejich vstřebávání a umocňuje zmiňovaný "tlumící" efekt. Ohled je potřeba brát také na to, že pocit hladu či vyčerpání není způsoben jen pouhou absencí jídla, ale (a především) absencí důležitých živin (vitamíny, minerální látky, mastné kyseliny, aminokyseliny), jejichž přítomnost či absenci mozek velmi citlivě vnímá a střeží zmiňovanými signály hladu či nasycení.

Jednou z možností je v tomto případě vhodná kombinace nabízených potravin tak, aby v ní byly zastoupeny pokud možno všechny zmiňované makroživiny, a ve výsledku tak nabídly podobu řádného pokrmu.

Přiměřená dávka (ideálně vychlazených) těstovin s masem či sýrem se tak dobře doplní se zeleninovým salátem a zálivkou z olivového oleje či octu.

Ovocný salát lze vhodně zkombinovat s plnotučným bílým jogurtem, hořkou čokoládou či směsí sušených plodů, které navíc dodají dávku potřebných mikroživin. Zejména kofein a hořčík přirozeně obsažený v hořké čokoládě přispívá k správné činnosti nervové soustavy, udržení pozornosti a bdělosti nejen v průběhu jízdy.

Ideálním komplementem k pokrmu jsou různé ovocné či zeleninové šťávy (nejlépe čerstvé - tzv. freshe), dále pak lehké přírodní minerální vody (Magnesia, Ondrášovka, Mattoni, Korunní), a to v množství 0,5 - 1 litr denně. Zákazníci můžou sáhnout také po nabídce tzv. fortifikovaných sportovních drinků, které v případě zvýšených nároků také efektivně poskytnou nezbytně nutnou směs vitamínů, minerálních látek či aminokyselin (např. důvěrně známý Carnitine drink).

Obecně doporučuji vyhnout se potravinám vysoce průmyslově zpracovaným, které na své etiketě sice nabídnou dlouhý seznam vstupních ingrediencí, jde však téměř vždy o fádní zastoupení několika složek levných a nijak zvlášť tělu prospěšných látek (tj. pšenice, cukr, modifikovaný škrob, sušené odstředěné mléko, aditiva). Buďte také obezřetní vůči jednostrannému zastoupení živin v jídle (tj. nekombinovat spolu těstoviny, pečivo, sušenky, slazené limonády nebo naopak sýry, uzeniny, slané ořechy, smažená jídla atd.). Svůj pokrm pokud možno vždy doplňte o porci čerstvé zeleniny.

Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR

Zásadně nedoporučuje konzumovat při jízdě autem tradiční česká jídla, jako je vepřo-knedlo-zelo, husa či svíčková. "Řidiči by je měli vyškrtnout z jídelníčku, nejen při dlouhé cestě. Podobně jako další jídla, například smažená, výrazně zatěžují trávicí soustavu. Způsobí rychlý růst hladiny cukru v krvi, objeví se hyperglykemický šok a následně únava. Dostaví se útlum, který nelze překonat!"

Proč se nesmí vydatně jíst? "Z bílého pečiva, ale také třeba bramborové přílohy se dostane do těla velké množství sacharidů. U většiny lidí vyvolají hyperglykemický šok. Náhle zvýšenou hladinu glukózy odbourává tělo až hodinu a nakonec je nižší, než byla před jídlem, což je okamžik, kdy se po jídle bohatém na sacharidy dostaví známá únava. Tu vyvolává i nedostatečné pití. "Normálně je nejlepší čistá voda bez bublinek, ale na cestu jsou nejlepší minerálky s větším obsahem hořčíku, třeba Magnesia," doporučuje Ivan Mach.

Nejhorší jídlo na cestu je podle něj vše, co zásobí tělo lavinou sacharidů. Patří sem např. bílé pečivo (bagety se smaženými masy nebo salámy), knedlíky, velká porce brambor. "Bagety zásadně nezatracuji, ale musí mít správné složení." Na milost bere Ivan Mach výrobky z celozrnného pečiva s "pravou" šunkou a zeleninou.

Nevhodné pití na cestě představují pak podle něj energetické nápoje, které sice dokážou povzbudit, ale následně se dostavuje únava. Věc je silně individuální, nicméně i znalci z organizace Dekra varují před větším množstvím kávy a "energetickými" nápoji - všechny povzbudí jen na krátkou dobu.

Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrolmagazín č. 4

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek