21. 3. 2024
Škodí, nebo prospívají?
Nejčastější jídlo, které si dáme u čerpacích stanic, je tzv.
fastfoodového typu: hranolky, hamburgery, opečené klobásy, párek v
rohlíku. Je problematické jednak kvůli vysokému energetickému
obsahu, ale i kvůli obsahu nasycených a tzv. transtuků, které mohou
způsobovat zdravotní problémy. Jak ale říká profesorka Jana
Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha, pokud si
někdo dá podobný pokrm jen jednou za čas, nic se neděje. Jde o to,
aby ho nekonzumoval pravidelně.
Fastfoodové hříchy
Fastfoodová jídla jsou v současnosti podrobována velké kritice.
Na jedné straně se jim vytýkají velké porce, příliš mnoho energie,
sacharidů, tuků, cholesterolu, fosforu (kolové limonády) a sodíku.
Na straně druhé nízký obsah vlákniny, vitaminů, minerálních látek,
ale také bílkovin. V neprospěch hraje také vysoký glykemický index
některých fastfoodových výrobků (bílé pečivo, hranolky, Coca
Cola).
Vyšší energetický příjem z fastfoodových výrobků jde ruku v ruce
s množstvím sacharidů a tuků v nich obsažených. Vyšší obsah tuků s
nevhodným složením je další velké minus fast foodu. Tuky obsahují
dvakrát více energie než cukry a jejich složení určuje jejich vliv
na naše zdraví. Obsahují mastné kyseliny - nasycené, nenasycené a
trans mastné. Nasycené a trans mastné kyseliny mají negativní vliv
na zdraví, zatímco nenasycené jsou pro náš organismus velmi
prospěšné.
Ve fastfoodových pokrmech převažují nasycené tuky (hranolky,
hamburgery) a často jsou v nich obsaženy také trans mastné
kyseliny. Navíc smažení či fritování nepatří zrovna mezi
nejvhodnější úpravy pokrmů. Výrazně zvyšují energetickou hodnotu
hotového pokrmu (například hranolky obsahují několikanásobně vyšší
množství energie než původní surovina brambory) a hrozí zde riziko
přepalování tuků. V důsledku přepalování tuků se v potravinách
vytvářejí škodlivé látky, které poškozují zdraví. Například
potenciální rakovinotvorná látka akrylamid a jeho metabolit
glycidamid, který vzniká v potravinách s vysokým obsahem škrobu,
pokud jsou vystaveny vysoké teplotě (hranolky, chipsy).
"Největší riziko u hranolků hrozí, pokud jsou hranolky příliš
tmavé, dohněda, protože v důsledku přepalování tuku vzniká
akrylamid. Aby nevnikl, je potřeba také používat brambory s nižším
obsahem cukru, škrobu, tedy rozhodně ne třeba namrzlé," podotýká
profesorka Hajšlová.
Problematický fritovací hrnec
Hlavní problém je ale podle ní v kvalitě olejové lázně, která se
postupem času zhoršuje, tepelně degraduje. "Čím více kvalitních
tuků s obsahem nenasycených mastných kyselin, tím větší
pravděpodobnost, že kvalita lázně se v důsledku tepelné zátěže
zhorší v důsledku oxidace a polymerace. To, co je v lázni, nasákne
i do produktu, který se v lázni smaží. Někdy produkt obsahuje až 40
% vsáknutého tuku. Kvalita lázně se musí proto pravidelně
kontrolovat, jestli neobsahuje příliš vysoký obsah polymerů,"
vysvětluje Hajšlová.
Druhá věc je podle Hajšlové kvalita použitých tuků na smažení.
Pokud se použije palmový tuk, ten je sice tepelně nejstabilnější,
protože neobsahuje nenasycené mastné kyseliny podléhající oxidaci,
z pohledu zdraví ale neobsahují zdravé mastné kyseliny. Na druhou
stranu ale obsahuje rizikové nasycené mastné kyseliny, třeba
kyselinu palmitovou, která může způsobovat kardiovaskulární
problémy. Palmový tuk je rozhodně pro zdraví nežádoucí, pokud se
konzumuje příliš často. Na smažení se hodí nejlépe bezerukový
řepkový olej.
Smažené maso
Pokud jde o další potraviny u čerpadel, třeba hamburgery, tam
závisí na surovině, propečení, aby nebyl připálený. "Klobásy,
hotdogy, hamburgery jsou obecně hodně nezdravé, protože obsahují
živočišné nasycené tuky, které hojně obsahují kyselinu palmitovou,
která nepříznivě působí na kardiovaskulární soustavu. Zdravé to
není, ale když si někdo dá podobný pokrm jen jednou za čas, nic se
neděje. Jde o to, aby ji nekonzumoval pravidelně," říká Hajšlová a
dodává, že strava by měla být pestrá.
"Myslím, že časem se u pump budou více prodávat potraviny
rostlinného původu, třeba luštěniny, s obsahem rostlinných proteinů
a tuků, které nahradí živočišné bílkoviny. Důležité taky je, aby
byl k dispozici zeleninový salát. Ten by měl být v nabídce vždy.
Antioxidanty a vitamíny v zelenině vykompenzují negativní přínosy
živočišných potravin," říká Hajšlová.
Pokud jsou fastfoodové pokrmy konzumovány místo oběda, není od
věci je doplnit porcí zeleniny či ovoce namísto hranolek a doplnit
tak chybějící živiny. Třeba v podobě různých míchaných salátů či
kusového ovoce/zeleniny - bez majonézového či jiného energeticky
vydatného dressingu. Další možností je dát si namísto klasického
fastfoodového menu tzv. velké saláty (s drůbežím masem, se šunkou,
se sýrem, vejci apod.), jsou chudší na energii a tuky a obsahují
více tělu prospěšných látek. Podobná jídla lze už nalézt prakticky
u všech velkých řetězců čerpacích stanic.
Například řetězec Orlen (dříve Benzina) ve svém konceptu Stop
Café nabízí kromě tradiční kávy a hotdogů také zdravější jídla.
Vedle hlavních jídel a salátů jsou k dispozici také snídaňová menu.
Jídla jsou připravována ve speciálních pecích bez jakéhokoliv
přidaného tuku, a to včetně hranolek. K dispozici jsou například i
bezmasé burgery, kde maso je nahrazeno populárním falafelem. Dále
si lze objednat těstoviny, wrapy a teplé sendviče připravované
přímo před zákazníky a zapečené v kontaktním grilu či rychlopečící
troubě. Na vybraných čerpacích stanicích na dálnicích jsou nabízena
i čerstvá jídla vytvořená přímo na základě objednávky
zákazníka.
Tuky v jídle - zdravé a nezdravé
Tuky potřebujeme k životu. Některý druh tuku je však škodlivý,
jiné zdravé tuky musíte zařazovat do stravy, chcete-li být
zdraví.
Nadměrné množství nasycených tuků nacházejících se zejména v
červeném mase, komerčních mléčných výrobcích a Omega-6 tuky v mnoha
rostlinných olejích se řadí ke škodlivým tukům, zejména při časté a
nadměrné konzumaci. Ke škodlivým tukům patří také trans-tuky ve
smažených a průmyslově upravovaných potravinách. Tyto tuky zvyšují
riziko nemocí srdce, cukrovky a řadu dalších problémů.
Obecně rozdělujeme tuk na tři druhy: nasycené tuky,
polynenasycené tuky a mononenasycené tuky. Každý druh tuku nebo
oleje se skládá z různých mastných kyselin. Na jednotlivé tuky se
podívejte do tabulky, kde také najdete, čemu prospívají, nebo škodí
a v jakém jídle je najdeme.
V současné stravě se nachází příliš mnoho Omega-6 mastných
kyselin (zejména z rostlinných olejů používaných pro úpravu
potravin a vaření) a nedostatek Omega-3 mastných kyselin, které se
nacházejí ve studenovodních tučných rybách, tmavě zelené zelenině a
do jisté míry v ořeších. Naši předci měli poměr mastných kyselin
Omega-6 ku Omega-3 přibližně čtyři ku jedné. V současné době je
tento poměr dvacet čtyři ku jedné.
Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí v tučných mořských rybách
(makrela, losos, sardinky, pstruh, sleď), lněném semenu, lněném,
hadincovém, kamejkovém či konopném oleji, mateřském mléku,
vlašských ořeších, listové zelenině (špenátu), mandlích, pšeničných
klíčcích.
Rozdělení tuků
Tuky
|
|
Kde se nacházejí
|
Nasycené tuky
|
Ve srovnání s polynenasycenými tuky zůstávají nasycené tuky tuhé
při pokojové teplotě. Nové studie na rozdíl od dřívějších informací
a studií směřujících proti tukům prokazují, že nasycené tuky
nezvyšují riziko nemocí srdce a rezistenci na inzulin, spíše
paradoxně naopak. Naopak, některé druhy vychvalovaných
polynenasycených tuků (omega-6) škodí. Oproti polynenasyceným tukům
a zdravým tukům mají nasycené tuky ještě jednu výhodu - neoxidují,
nepodporují tvorbu volných radikálů a jsou tepelně stabilní.
|
Tuk se nachází v mase (zejména jehněčím) a mléčných produktech a
v menším rozsahu v drůbeži a rybách. Nejvíce jsou obsaženy v
červeném mase, tučných mléčných produktech, sádle a másle. Z
rostlinných zdrojů je obsahuje zdravý olej kokosový a
nerafinovaný olej
palmový
a palmojádrový. Kokosový olej je rostlinného původu, obsahuje mnoho
zdravých nasycených tuků, mastných kyselin se středním řetězcem,
které mají pozitivní zdravotní účinky.
|
Trans-tuky (trans-mastné kyseliny, částečně
ztužené tuky)
|
Umělé trans-tuky se vyrábějí z omega-6 rostlinných olejů tak, že
za vysokých teplot se mění z přirozené cis-formy tuků (tekuté) na
umělé trans-tuky stabilní při pokojové teplotě. Proto na rozdíl od
másla lze margarín lehce roztírat. Je dostatečně prokázáno, že
trans-tuky jsou nejškodlivější formou tuků, zvyšují riziko mnoha
nemocí, zejména srdečně-cévních nemocí (až dvojnásobně), zvyšují
srážlivost, tvorbu krevních sraženin, cholesterol, riziko rakoviny
tlustého střeva. Od 80. let se poukazuje na škodlivost umělých
tuků. Zvýšení spotřeby trans-tuků o 2 % zvyšuje riziko onemocnění
srdce o 25%! Trans-tuky tvoří z buněčné membrány rigidní strukturu,
zatímco membrána (obal) zdravé buňky je v přirozeném stavu spíše
plovoucí strukturou umožňující výměnu látek mezi vnitřním
prostředím buňky a jejím okolím. Navíc zhoršují vstřebávání životně
důležitých mastných kyselin Omega-3 a Omega-6.
|
V tuhých margarínech (s označením ztužené nebo částečně ztužené
tuky), pomazánkách, smažených jídlech, pokrmech z fast-foodů,
brambůrcích, průmyslově vyráběných potravinách, pečivu a
sladkostech, sušenkách apod.
|
Mononenasycené tuky (Omega-9 mastné kyseliny,
kyselina olejová)
|
Tvoří základ ceněné středomořské stravy snižující riziko nemocí
srdce a některých druhů rakoviny, je bohatá na olivový olej, který
se používá běžně namísto másla, margarínu nebo průmyslově
upravovaných olejů pro vaření a ochucování jídel. Jejich
zdravotními účinky, například snížením rizika mrtvic, cukrovky,
srdečně-cévních nemocí jsme se zabývali v článku věnovaném
středomořské stravě.
Existuje souvislost mezi konzumací olivového oleje a snížením
výskytu degenerativních nemocí způsobených západní stravou.
Existuje též spojitost mezi konzumací ořechů (jedna z mála potravin
obsahujících mononenasycené tuky) a sníženým rizikem nemocí srdce a
tato skutečnost se prokazuje ve studiích usilujících prokázat
souvislost mezi tukem a nemocemi srdce. To mate vědce přesvědčené o
škodlivosti všech tuků. Vědci nazývají tyto nálezy "paradoxy",
včetně známého "francouzského paradoxu" a "paradoxu Eskymáků" -
tyto populace lidí konzumují stravu bohatou na tuky, a přesto trpí
nízkým výskytem nemocí srdce.
|
Olivový olej, řepkový olej z vyšlechtěné řepky kanola,
podzemnicový olej, sezamový olej, ořechový olej, ořechy (kešú,
mandle, makadamia, pekany, pistácie, arašídy), avokádo.
|
Polynenasycené tuky (Omega-6: linolová
kyselina; Omega-3: alfa-linolenová kyselina (ALA) v rostlinných
zdrojích, eikosapentaenová kyselina EPA a dokosahexaenová DHA v
rybách a rybím oleji)
|
Všechny tři druhy jsou přítomny v rostlinných i živočišných
produktech (rostlinné oleje a vodní živočichové). Nevýhodou všech
polynenasycených tuků je nestabilita, to znamená snadno oxidují,
což podporuje tvorbu potenciálních toxických látek zvaných volné
radikály. V malém množství volné radikály neškodí, naopak jsou pro
zdraví nezbytné. V nadbytku ale poškozují zdravé buňky, vyvolávají
onemocnění a předčasné stárnutí. Strava bohatá na polynenasycené
tuky způsobí přebytek volných radikálů. Zahřívání polynenasycených
olejů urychluje tvorbu volných radikálů (na pánvi při smažení i v
těle). Většina fast-foodů a asijských restaurací smaží na
polynenasycených tucích, nejčastěji levném sójovém oleji. Ve
smaženém jídle tak konzumujete i pořádnou porci volných
radikálů.
Polynenasycené tuky se liší - některé jsou zdravé, jiné neškodné
a další (například tuky ve většině margarínů) mohou velmi uškodit.
V některých případech mohou být polynenasycené tuky
škodlivější než nasycené tuky v másle. Omega-6 v malé míře brání
ukládání celkového cholesterolu do cévní stěny, podporuje dobrý
stav svalstva, kůže a sliznic. Jejich nadbytek však působí
škodlivě.
|
Nenasycené mastné kyseliny Omega-6 jsou nejvíce obsaženy v oleji
podzemnicovém, kukuřičném, sójovém, slunečnicovém a sezamovém.
|
Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrolmagazín č. 1