Sladké je lépe si odpustit

Nealko nápoje_ limonády

Sladké je lépe si odpustit

Pitný režim je každodenní součástí našeho života. Za rok vypijeme průměrně kolem 1000 litrů vody, za celý život už je to opravdu obrovské množství tekutin. Nemělo by nám být tedy lhostejné, co pijeme a měli bychom věnovat pozornost správnému výběru nápojů. Zejména v létě, kdy je potřeba dodržovat pitný režim důsledněji než v jiných ročních obdobích.

Prodeje nealkoholických nápojů jsou proto ovlivněny průměrnou teplotou. U segmentu minerálních vod se v období od května do srpna prodá v objemu více než 41 procent z celoročních prodejů a u segmentu ledových káv dokonce téměř 48 procent. Stejně jako jídelníček, i pitný režim může být pestrý a nejsou třeba žádné striktní zákazy. Pokud si jednou za čas dáme skleničku oblíbené sladké limonády, svět se nezboří. Snažte se však, aby základem pitného režimu byla čistá voda.

Slazené nápoje a dětská obezita

Slazené nápoje totiž podle odborníků nevyvolávají pocit sytosti, a tak zvyšují celkovou konzumaci energie a možný tělesný vývoj směrem k obezitě. "Díky svému vysokému glykemickému indexu vyvolávají časnou a vysokou sekreci inzulinu, což při dlouhodobém působení vede k inzulínové rezistenci, průvodním zánětlivým změnám, obezitě a diabetu 2. typu. Všechny tyto metabolické odchylky jsou samy o sobě spojeny se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu," píše se v americké studii z roku 2021.

Ke slazení nealkoholických nápojů se často používá fruktózový sirup, který je levnější a při stejném množství je chuťově vnímán jako sladší než sacharóza. Fruktóza však má ještě silnější negativní dopady na metabolické cykly, především karcinogenní efekt.

Cukry slazené nápoje (dále CSN), tzn. limonády, šťávy, sirupy a energetické nápoje jsou například v USA zdrojem 39 % cukru v denním příjmu uhlovodanů. V dospělosti je každá denní porce CSN spojena s 12 % zvýšením pravděpodobnosti obezity a 18 % zvýšením rizika diabetu 2. typu. CSN jsou také považovány za hlavní příčinu obezity u dětí.

"Za posledních třicet let nám nenarůstá podíl dětí s nadváhou, alarmujícím způsobem nám ale narostl podíl dětí s obezitou," říká pediatr a obezitolog Jan Boženský. Nezdravý životní styl a nadměrný přísun energie z příliš kalorického jídla a pití tedy nevede k mírnému nárůstu tělesné hmotnosti, ale katapultuje část dětí rovnou na cestu obezity.

Co tedy pít?

Nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou je čistá voda. Vodu lze pít kohoutkovou nebo balenou, své místo mají v pitném režimu i přírodní minerální vody. Pro každodenní pití vybírejte slabě či středně mineralizované vody, které klidně můžete pít dlouhodobě. Při výběru minerální vody je zapotřebí sledovat zejména obsah sodíku, který se vždy dočtete na etiketě. Příjem soli (resp. sodíku) je u většiny populace vysoký a je vhodné ho proto spíše omezovat. Problém vysokého obsahu sodíku se však týká jen několika málo druhů silně mineralizovaných vod, většina vod na českém trhu spadá do slabě a středně mineralizovaných vod, které můžeme pít bez obav. V určitých situacích jsou vhodné i silně mineralizované vody, například při velké zátěži v letním období nebo při dlouho trvající sportovní aktivitě, kdy je třeba doplnit i minerální látky.

Pokud vám samotná voda nechutná, můžete si ji ochutit citronovou šťávou či mátou, zkusit můžete i jiné ovoce a bylinky. Přírodní bio suroviny nabízí třeba společnost Kofola, která představila dvě varianty ochucené pramenité vody Rajec Bio. Obsahuje bylinky, ovocné šťávy a cukr v bio kvalitě. Zákazníci ocení atraktivní chutě Malina, Ostružina a Máta nebo Bezový květ a balení o objemu 0,75 l, které je ideální na cesty.

Co třeba čaje

Pitný režim můžete obohatit i prostřednictvím čajů. Nejlépe ovocných, ale v přiměřeném množství i černých, zelených nebo bylinných. Ideální bude, když si je neosladíte. Čaje se dělí na pravé, které jsou vyrobené z čajovníku a patří mezi ně čaj černý a zelený, a na čaje nepravé připravované z jiných rostlin, než je čajovník, kam patří například čaje ovocné, čaj roibos nebo čaje bylinné. Pravý čaj obsahuje na rozdíl od čajů ovocných a bylinných kofein, berte ho tedy spíše jako zpestření pitného režimu a nikoli jeho základ. V případě bylinných čajů je vhodné střídat různé druhy a s jejich množstvím to také nějak nepřehánět. Ovocné neslazené čaje se naopak mohou pít pravidelně i ve větším množství.

Nápoje méně vhodné a vhodnější

Každý nápoj, který vypijeme, dodá do našeho těla tekutiny. Je však důležité přemýšlet nad tím, jestli společně s tekutinami nepřijímáme zbytečně i další látky, které nejsou pro náš organismus nepostradatelné nebo na něj mohou působit negativně. Právě limonády a ochucené vody většinou obsahují velké množství cukru a jejich konzumací se dostávají do těla pouze tzv. prázdné kalorie. Neměly by být tedy základem pitného režimu.

Vhodnější volbou jsou 100% džusy a zeleninové šťávy, které obsahují i určité množství pozitivních látek (vitaminy, minerální látky, antioxidanty). Je však potřeba počítat s tím, že obsahují také dost cukru a při vypití většího množství už dodávají i větší množství energie. 100% ovocné a zeleninové šťávy patří do zdravého jídelníčku, není však vhodné jimi doplňovat pitný režim.

Nápoje slazené sladidlem

Jste-li zvyklí na sladkou chuť nápoje a vyřazení slazených nápojů ze dne na den by mohlo vést k nedostatečnému příjmu tekutin, můžete v počátku nahradit limonády přiměřeným množstvím nápoji slazenými nekalorickými či nízkokalorickými sladidly. S jejich konzumací by se to však nemělo přehánět a je lepší si postupně zvykat na pití čisté vody či jiných nesladkých nápojů. Pití dietních limonád vám nepomůže vyhnout se všem problémům, které způsobují běžné limonády.

Dietní limonády a další sycené nápoje bez cukru sice nepokrývají zuby cukrem, ale jsou obvykle dost kyselé stejně jako většina běžných limonád. Kyseliny se do většiny nealkoholických nápojů přidávají kvůli chuti, zlepšení trvanlivosti a omezení růstu bakterií a plísní. Kyselost nealkoholických nápojů zvyšuje také sycení oxidem uhličitým. Tyto kyseliny mohou narušovat a snižovat tvrdost skloviny, která chrání zuby, a vést ke kazům. Zvláště dětské zuby jsou náchylné k erozi kyselinami a vzniku zubního kazu, protože mají tenčí zubní sklovinu než dospělí.

Káva a kolové nápoje

Kofein obsažený v kávě a kolových nápojích patří mezi látky, které na náš organismus působí psychostimulačně. Odstraňuje sice únavu, zvyšuje pozornost, ale na druhou stranu může mít ve větším množství i negativní účinky. Proto není vhodné to s jejich množstvím přehánět. U kolových nápojů je nevýhoda ve vysokém obsahu cukru (pokud se nejedná o variantu se sladidlem). Měli bychom mít také na paměti, že obsažený fosfor (zejména v podobě kyseliny fosforečné) zhoršuje využití vápníku, který je mimo jiné nezbytný pro naše kosti. Na našem trhu jsou však dostupné i některé značky kolových nápojů bez kyseliny fosforečné, např. Kofola.

Podle průzkumů, které si pravidelně nechává zpracovat česká Coca-Cola, pije 90,4 % Čechů kolové nápoje. Z toho 73,1 % si je dává pravidelně. 72,4 % z 1609 dotazovaných navíc uvedlo, že pije především Coca-Colu. 75 % dotázaných považuje kolové nápoje za běžnou součást nápojové nabídky při rodinných oslavách. Téměř tři čtvrtiny respondentů (71,5 %) preferují při konzumaci kolového nápoje klasickou slazenou variantu.  23,9 % dotazovaných uvedlo, že naopak raději volí variantu bez cukru. Naopak káva obsahuje také poměrně velké množství příznivých antioxidantů, takže v rozumné míře lze pití kávy doporučit. Pokud do kávy nepřidáváte žádné další přísady (cukr, mléko, smetanu), je navíc její energetická hodnota téměř nulová.

Energetické nápoje

Energetické nápoje jsou v podstatě limonády obohacené o kofein, taurin či další funkční látky nebo směsi bylin, které mají mít povzbuzující účinek, a proto se na čerpacích stanicích dobře prodávají. K běžnému pití je rozhodně nelze doporučit, zejména ne dětem. Jedním z hlavních problémů s energy drinky je vysoký obsah cukru. Kombinace kofeinu a cukru v důsledku může vést ke zvýšenému tlaku, srdečním problémům a trávicím potížím.

Vhodnější, zejména v letních měsících, je ledová káva. Ledové kávy tvoří v prodané hodnotě 3,1 % celé kategorie nealkoholických nápojů, u čerpacích stanic je to však plných 12 %. Množstvím cukru se ledové kávy podobají limonádám, ale celkovou energetickou hodnotu mají vyšší kvůli mléčnému tuku. Kromě povzbuzení mysli tak poskytuje ledová káva také vydatnou energetickou vzpruhu.

Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrolmagazín č. 3

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/03 Téma číslaUNITI
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek