18. 7. 2024
Sladké je lépe si odpustit
Pitný režim je každodenní součástí našeho života. Za rok
vypijeme průměrně kolem 1000 litrů vody, za celý život už je to
opravdu obrovské množství tekutin. Nemělo by nám být tedy
lhostejné, co pijeme a měli bychom věnovat pozornost správnému
výběru nápojů. Zejména v létě, kdy je potřeba dodržovat pitný režim
důsledněji než v jiných ročních obdobích.
Prodeje nealkoholických nápojů jsou proto ovlivněny průměrnou
teplotou. U segmentu minerálních vod se v období od května do srpna
prodá v objemu více než 41 procent z celoročních prodejů a u
segmentu ledových káv dokonce téměř 48 procent. Stejně jako
jídelníček, i pitný režim může být pestrý a nejsou třeba žádné
striktní zákazy. Pokud si jednou za čas dáme skleničku oblíbené
sladké limonády, svět se nezboří. Snažte se však, aby základem
pitného režimu byla čistá voda.
Slazené nápoje a dětská obezita
Slazené nápoje totiž podle odborníků nevyvolávají pocit sytosti,
a tak zvyšují celkovou konzumaci energie a možný tělesný vývoj
směrem k obezitě. "Díky svému vysokému glykemickému indexu
vyvolávají časnou a vysokou sekreci inzulinu, což při dlouhodobém
působení vede k inzulínové rezistenci, průvodním zánětlivým změnám,
obezitě a diabetu 2. typu. Všechny tyto metabolické odchylky jsou
samy o sobě spojeny se zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu,"
píše se v americké studii z roku 2021.
Ke slazení nealkoholických nápojů se často používá fruktózový
sirup, který je levnější a při stejném množství je chuťově vnímán
jako sladší než sacharóza. Fruktóza však má ještě silnější
negativní dopady na metabolické cykly, především karcinogenní
efekt.
Cukry slazené nápoje (dále CSN), tzn. limonády, šťávy, sirupy a
energetické nápoje jsou například v USA zdrojem 39 % cukru v denním
příjmu uhlovodanů. V dospělosti je každá denní porce CSN spojena s
12 % zvýšením pravděpodobnosti obezity a 18 % zvýšením rizika
diabetu 2. typu. CSN jsou také považovány za hlavní příčinu obezity
u dětí.
"Za posledních třicet let nám nenarůstá podíl dětí s nadváhou,
alarmujícím způsobem nám ale narostl podíl dětí s obezitou," říká
pediatr a obezitolog Jan Boženský. Nezdravý životní styl a nadměrný
přísun energie z příliš kalorického jídla a pití tedy nevede k
mírnému nárůstu tělesné hmotnosti, ale katapultuje část dětí rovnou
na cestu obezity.
Co tedy pít?
Nejvhodnější a nejpřirozenější tekutinou je čistá voda. Vodu lze
pít kohoutkovou nebo balenou, své místo mají v pitném režimu i
přírodní minerální vody. Pro každodenní pití vybírejte slabě či
středně mineralizované vody, které klidně můžete pít dlouhodobě.
Při výběru minerální vody je zapotřebí sledovat zejména obsah
sodíku, který se vždy dočtete na etiketě. Příjem soli (resp.
sodíku) je u většiny populace vysoký a je vhodné ho proto spíše
omezovat. Problém vysokého obsahu sodíku se však týká jen několika
málo druhů silně mineralizovaných vod, většina vod na českém trhu
spadá do slabě a středně mineralizovaných vod, které můžeme pít bez
obav. V určitých situacích jsou vhodné i silně mineralizované vody,
například při velké zátěži v letním období nebo při dlouho trvající
sportovní aktivitě, kdy je třeba doplnit i minerální látky.
Pokud vám samotná voda nechutná, můžete si ji ochutit citronovou
šťávou či mátou, zkusit můžete i jiné ovoce a bylinky. Přírodní bio
suroviny nabízí třeba společnost Kofola, která představila dvě
varianty ochucené pramenité vody Rajec Bio. Obsahuje bylinky,
ovocné šťávy a cukr v bio kvalitě. Zákazníci ocení atraktivní chutě
Malina, Ostružina a Máta nebo Bezový květ a balení o objemu 0,75 l,
které je ideální na cesty.
Co třeba čaje
Pitný režim můžete obohatit i prostřednictvím čajů. Nejlépe
ovocných, ale v přiměřeném množství i černých, zelených nebo
bylinných. Ideální bude, když si je neosladíte. Čaje se dělí na
pravé, které jsou vyrobené z čajovníku a patří mezi ně čaj černý a
zelený, a na čaje nepravé připravované z jiných rostlin, než je
čajovník, kam patří například čaje ovocné, čaj roibos nebo čaje
bylinné. Pravý čaj obsahuje na rozdíl od čajů ovocných a bylinných
kofein, berte ho tedy spíše jako zpestření pitného režimu a nikoli
jeho základ. V případě bylinných čajů je vhodné střídat různé druhy
a s jejich množstvím to také nějak nepřehánět. Ovocné neslazené
čaje se naopak mohou pít pravidelně i ve větším množství.
Nápoje méně vhodné a vhodnější
Každý nápoj, který vypijeme, dodá do našeho těla tekutiny. Je
však důležité přemýšlet nad tím, jestli společně s tekutinami
nepřijímáme zbytečně i další látky, které nejsou pro náš organismus
nepostradatelné nebo na něj mohou působit negativně. Právě limonády
a ochucené vody většinou obsahují velké množství cukru a jejich
konzumací se dostávají do těla pouze tzv. prázdné kalorie. Neměly
by být tedy základem pitného režimu.
Vhodnější volbou jsou 100% džusy a zeleninové šťávy, které
obsahují i určité množství pozitivních látek (vitaminy, minerální
látky, antioxidanty). Je však potřeba počítat s tím, že obsahují
také dost cukru a při vypití většího množství už dodávají i větší
množství energie. 100% ovocné a zeleninové šťávy patří do zdravého
jídelníčku, není však vhodné jimi doplňovat pitný režim.
Nápoje slazené sladidlem
Jste-li zvyklí na sladkou chuť nápoje a vyřazení slazených
nápojů ze dne na den by mohlo vést k nedostatečnému příjmu tekutin,
můžete v počátku nahradit limonády přiměřeným množstvím nápoji
slazenými nekalorickými či nízkokalorickými sladidly. S jejich
konzumací by se to však nemělo přehánět a je lepší si postupně
zvykat na pití čisté vody či jiných nesladkých nápojů. Pití
dietních limonád vám nepomůže vyhnout se všem problémům, které
způsobují běžné limonády.
Dietní limonády a další sycené nápoje bez cukru sice nepokrývají
zuby cukrem, ale jsou obvykle dost kyselé stejně jako většina
běžných limonád. Kyseliny se do většiny nealkoholických nápojů
přidávají kvůli chuti, zlepšení trvanlivosti a omezení růstu
bakterií a plísní. Kyselost nealkoholických nápojů zvyšuje také
sycení oxidem uhličitým. Tyto kyseliny mohou narušovat a snižovat
tvrdost skloviny, která chrání zuby, a vést ke kazům. Zvláště
dětské zuby jsou náchylné k erozi kyselinami a vzniku zubního kazu,
protože mají tenčí zubní sklovinu než dospělí.
Káva a kolové nápoje
Kofein obsažený v kávě a kolových nápojích patří mezi látky,
které na náš organismus působí psychostimulačně. Odstraňuje sice
únavu, zvyšuje pozornost, ale na druhou stranu může mít ve větším
množství i negativní účinky. Proto není vhodné to s jejich
množstvím přehánět. U kolových nápojů je nevýhoda ve vysokém obsahu
cukru (pokud se nejedná o variantu se sladidlem). Měli bychom mít
také na paměti, že obsažený fosfor (zejména v podobě kyseliny
fosforečné) zhoršuje využití vápníku, který je mimo jiné nezbytný
pro naše kosti. Na našem trhu jsou však dostupné i některé značky
kolových nápojů bez kyseliny fosforečné, např. Kofola.
Podle průzkumů, které si pravidelně nechává zpracovat česká
Coca-Cola, pije 90,4 % Čechů kolové nápoje. Z toho 73,1 % si je
dává pravidelně. 72,4 % z 1609 dotazovaných navíc uvedlo, že pije
především Coca-Colu. 75 % dotázaných považuje kolové nápoje za
běžnou součást nápojové nabídky při rodinných oslavách. Téměř tři
čtvrtiny respondentů (71,5 %) preferují při konzumaci kolového
nápoje klasickou slazenou variantu. 23,9 % dotazovaných
uvedlo, že naopak raději volí variantu bez cukru. Naopak káva
obsahuje také poměrně velké množství příznivých antioxidantů, takže
v rozumné míře lze pití kávy doporučit. Pokud do kávy nepřidáváte
žádné další přísady (cukr, mléko, smetanu), je navíc její
energetická hodnota téměř nulová.
Energetické nápoje
Energetické nápoje jsou v podstatě limonády obohacené o
kofein, taurin či další funkční látky nebo směsi bylin, které mají
mít povzbuzující účinek, a proto se na čerpacích stanicích dobře
prodávají. K běžnému pití je rozhodně nelze doporučit, zejména ne
dětem. Jedním z hlavních problémů s energy drinky je vysoký obsah
cukru. Kombinace kofeinu a cukru v důsledku může vést ke zvýšenému
tlaku, srdečním problémům a trávicím potížím.
Vhodnější, zejména v letních měsících, je ledová káva. Ledové
kávy tvoří v prodané hodnotě 3,1 % celé kategorie nealkoholických
nápojů, u čerpacích stanic je to však plných 12 %. Množstvím cukru
se ledové kávy podobají limonádám, ale celkovou energetickou
hodnotu mají vyšší kvůli mléčnému tuku. Kromě povzbuzení mysli tak
poskytuje ledová káva také vydatnou energetickou vzpruhu.
Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrolmagazín č. 3