Benzina - Bíločervená brána Šumavy

Čerpací stanice roku, Benzina

Klatovy jsou s 22 tisíci obyvatel druhým největším městem plzeňského kraje a říká se jim také nadneseně brána Šumavy. Pokud jedete od Plzně, narazíte hned za cedulí Klatovy na dvě čerpací stanice Benzina proti sobě. Byli jsme se podívat na té větší a modernější, která stojí na výjezdu z města.

Od Benziny k Benzině

Na začátku Klatov stojí obě čerpací stanice už od bývalého režimu. Přibližně v roce 1994 si tu na výjezdu z města koupila do své rozšiřující se sítě společnost Aral, která zde následně po kompletní rekonstrukci vybudovala základ současného zázemí. Po odchodu německé sítě z ČR v roce 2005 byla i tato pumpa podobně jako další "aralky" přestrojena do barev rakouského řetězce OMV. Benzina, která je nyní součástí petrochemické skupiny Unipetrol, ji pak koupila zpátky v roce 2016 v rámci převzetí 60 čerpacích stanic od OMV. Při této příležitosti se pouze obměnil totem a atiky, na velkou rekonstrukci si čerpačka musela počkat až do loňského roku. Při té příležitosti zde nezůstal doslova kámen na kameni. Nové podoby se dostalo shopu, občerstvení, zázemí i sociálnímu zařízení a úplně nová je také technologie pro výdej a skladování paliva. Klatovská Benzina v novém hávu poprvé otevřela 19. května 2018 a ve stejném stavu - tedy jako novou - jsme ji našli po osmi měsících také my letos v lednu.

Mladá, ale zkušená nájemkyně

Obě Benziny na vjezdu do Klatov má v nájmu rodačka z nedaleké Gdyně Veronika Hynčíková. Sympatická mladá maminka, jak nám prozradila, začala pracovat u společnosti Benzina krátce po maturitě už ve svých 19 letech. Nájemkyní s vlastními zaměstnanci je pak již bezmála 15 let. Klatovskou pumpu však převzala teprve před třemi lety poté, co ji Benzina převzala od OMV. A zatímco prostory čerpací stanice se změnily k nepoznání, původní zaměstnanci zůstali. Těch má Veronika Hynčíková nyní celkem 11. Tři se starají o Benzinu na vjezdu do Klatov, osm pak pracuje na větší čerpačce s nonstop provozem na výjezdu. "Chtěla jsem, aby tady při noční směně byly aspoň dva lidé, nedávno tu totiž došlo na jiné čerpací stanici k přepadení," pochvaluje si Veronika Hynčíková. Zároveň s uspokojením dodává, že personál doznal během tří let jen minimálních změn. "Platy jsou standardní, ale maximálně se snažím, aby všichni mí zaměstnanci byli spokojeni."

Omezený prostor, stoprocentní využití

Netypický trojúhelníkový půdorys této čerpací stanice způsobilo její umístění mezi dvěma cestami - silnicí 27 neboli výpadovkou na Plzeň a odbočovací ulicí Plzeňská, která pokračuje okresní silnicí na obec Točník. Proto se jí ostatně říká také Benzina na Plzeňské. Mimochodem, v Klatovech je ještě třetí Benzina na opačném konci města ve směru na Železnou Rudu u autosalonu Kia, ale pouze čerpačky na Plzeňské má v nájmu Veronika Hynčíková. Dalo by se říci, že architekti využili nabízený prostor na 120 procent, i když drobné nedostatky se zde najdou. Zákazníci této čerpací stanice mají k dispozici čtyři oboustranné výdejní stojany Tokheim, které dodala firma Acis. Tři jsou určeny pro osobní automobily s kompletním sortimentem pohonných hmot od Unipetrolu (aditivovaná paliva Efecta 95 a Efecta Diesel a prémiová paliva Verva 100 a Verva Diesel), jeden je pak určen pro kamiony a najdete na něm oba druhy motorových naft. U obou stojanů u hlavní čtyřproudé silnice si pak můžete doplnit také kapalinu AdBlue. Bohužel, omezený prostor refýže neumožňuje jiné rozložení stojanů, což občas způsobuje problémy. "Když zde totiž tankuje kamion, osobní automobil se ke druhému stojanu už nedostane a většinou odjede jinam," stěžuje si Veronika Hynčíková. Pumpa je samozřejmě vybavena nejmodernějšími technologiemi, a tak tu mimo jiné můžete platit mobilem rovnou u stojanu.

Skvělá káva, tradiční hot dog

I přesto, že lze za pohonné hmoty platit přes mobilní aplikaci přímo u stojanu, nově zrekonstruovaný shop rozhodně stojí za návštěvu. Designově povedený interiér láká na bohatý sortiment zboží, dobře známý z ostatních červenobílých čerpaček. Ve dvou velkých regálech a chlazené skříni najdou zákazníci základní zboží od cukrovinek, nápojů, drogerie, hraček až po potřeby pro motoristy. Nechybí ani regál s vínem a dárkovými předměty nebo menší regál se základními léky, které dodává společnost Medipont. Hned u dveří stojí v impulzní zóně regál s nápisem Hity měsíce, který láká na energetické nápoje vlastní značky Verva, balenou vodu s logem Benziny a ledovou kávu v plechovce, která rovněž nese logo tohoto řetězce.

Součástí čerpací stanice je samozřejmě také občerstvení podle konceptu Stop Cafe. Káva je sice k mání pouze do kelímku, ale to zákazníkům nevadí. Když se podíváte na hodnocení této čerpací stanice podle Google, zjistíte, že většina zákazníků se sem ráda vrátí nejen pro palivo, ale hlavně kvůli dobré kávě ze samoobslužného kávovaru s dotykovým displejem. Espresso, latté, capuccino, flat white (dvojité espresso) nebo mocha (směs kávy a kakaa) či čokoláda Milka a čaj. Výběr teplých nápojů je bohatý a jejich chuť rozhodně nezklame. Benzina si nechává pražit vlastní kávovou směs ze speciálně vybraných zrn robusty a arabiky a poměrně přísně kontroluje její kvalitu stejně jako se stará o to, aby příprava kávy probíhala podle přesně stanovených pravidel. Nechybí ani možnost dobití mobilních zařízení nebo bezplatné wi-fi připojení.

Pokud má zákazník také hlad, může si dát některou z chlazených baget značky Crocodille a pak již jenom hot dog. Na svůj originální párek v rohlíku jsou však u Benziny pyšní. Jedná se o jedinou položku na menu bistra této čerpací stanice, vybrat si však můžete ze dvou typů rohlíků, několika druhů párků a dresingů včetně klasické hořčice a kečupu.

Sociální zařízení bylo před rekonstrukcí přístupné pouze z druhé strany budovy shopu a klíč visel u obsluhy. To se zcela změnilo, na novotou zářící toalety zvlášť pro dámy, pány i invalidy se nyní dostanete přímo z obchodu. A nechybí zde ani efektní výzdoba stěn ze zelených trojlístků, které najdete na velkých toaletách u dálničních čerpaček Benzina. Ještě je třeba dodat, že v době naší návštěvy byly WC dokonale čisté a voňavé.  

Kam s ním…

Pohodlné posezení v jídelním koutku bistra se třemi stoly a polstrovanými lavicemi nebo na baru má však háček. Pokud sem zákazník přijede autem, což je samozřejmě více než pravděpodobné, nebude mít kde zaparkovat. Kvůli omezenému prostoru totiž klatovská Benzina nedisponuje žádnými parkovacími místy. Když si chcete posedět u kávy delší chvíli, musíte nechat svůj automobil buď u stojanu, nebo vzadu za shopem na jednom ze dvou míst pro vysavač hned vedle vjezdu do myčky. Třetí možností je nechat automobil na širokém prostoru mezi oběma stojany, což však není vyznačeno, a tudíž oficiálně povoleno. Můžete také odjet na parkoviště vedle, ale to pak máte do shopu relativně daleko pěšky.

Součástí nabídky služeb této čerpací stanice je také rok a půl stará portálová myčka značky Washtec. Některý z programů si samozřejmě objednáte a zaplatíte u pokladny v shopu, ale můžete také využít nové služby Benziny s názvem Digi Myčka. Zákazník se samozřejmě musí prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu zaregistrovat a mytí si předplatit, ale pak už jen stačí přijet a nastavit si na mobilu mycí program. Speciální kamera přečte registrační značku automobilu a automaticky jej vpustí do prostoru portálu. "Má to budoucnost, ale zákazníci se teprve učí tuto službu využívat," říká Veronika Hynčíková a dodává: "Během rekonstrukce stanice si zákazníci zvykli jezdit jinam, a proto se je nyní snažíme přilákat zpět." Že se o to snaží doopravdy, dokládá cena základního mycího programu, který včetně sušení přijde na necelých 50 korun.

 

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek