MARTIN Oil - Nejen jezírko s rybičkami

Čerpací stanice roku, MARTIN Oil

Modrozelené barvy čerpacích stanic MartinOil zdálky trochu připomínají pumpy OMV. Ve Středočeském kraji na ně narazíte v Dobřichovicích, Letech a Mokrovratech, jedna pak stojí také v Praze v Horních Počernicích. Tento malý řetězec má na svědomí podnikatel Martin Novotný, původním povoláním autoklempíř a krátce také nájemce u Benziny a Agipu.

Nejen čerpací stanice

Martin Novotný je podnikavý člověk. První pumpu na vlastním pozemku postavil v Horních Počernicích již před 15 lety, časem pak rozšířil své pole působnosti o další čerpačky v Letech před jedenácti a Mokrovratech před dvěma lety. A loni ještě koupil menší stanici v Novém Kníně, která je aktuálně před rekonstrukcí. K pumpě v Horních Počernicích postupně přibyl ještě bar a pneuservis, k tomu pak vlastní penzion v Jizerských horách, STK na Praze 8 a staví bytový dům v Novém Kníně. Ani se nedivím, že si během nabitého pracovního týdne nedokázal udělat čas na rozhovor s námi, ale zcela plnohodnotně jej zastoupila jeho matka Daniela Matyásková, která se nám ochotně věnovala. Díky rodinnému zázemí ostatně nemusí mít o fungování svých čerpacích stanic obavy, kromě jeho matky funguje jako provozní i manželka Klára, která má na starost právě čerpací stanici v Mokrovratech.

Po dvou letech jako nová

Nejmladší čerpací stanice této malé sítě stojí na kraji středočeské obce Mokrovraty ve směru od Nového Knína. V době naší návštěvy čerpačka vyčnívala až symbolicky z pole kvetoucí řepky. Místní zde mohou natankovat, umýt si auto a trochu se občerstvit od roku 2016 a využívají toho měrou vrchovatou i proto, že Martin Novotný se snaží držet ceny pohonných hmot lehce pod konkurencí.

Celý areál čerpací stanice je velice prostorný a po více než dvou letech provozu stále září novotou. Je vidět, že majitel i provozní dbají na to, aby bylo upravené i nejbližší okolí čerpací stanice. Samotná čerpací stanice má dobře rozdělené jednotlivé zóny od výdejního místa přes shop a mycí linku. Barevnou kombinaci zelené a modré vkusně doplňuje okrová fasáda shopu a mycí linky. Specialitou sítě Martin Oil jsou jezírka s živými rybkami a umělými kachničkami. Najdete je i na čerpací stanici v Letech. Určitě je ocení hlavně nejmladší zákazníci této čerpací stanice.

Jen základní pohonné hmoty

Na kryté refýži najdete dva oboustranné výdejní stojany značky Tatsuno, nechybí pomůcky na mytí ani odpadkový koš. U všech tankovacích míst je k dispozici motorová nafta a dva benziny s oktanovými čísly 95 a 98. Pohonné hmoty odebírá Martin Novotný většinou od Čepra, všechny své pumpy si však zásobuje prostřednictvím vlastní cisterny. CNG ani LPG si zde nekoupíte, k dispozici jsou pouze propanbutanové láhve. Nejsou zde ani výdejní stojany na AdBlue nebo kapalinu do ostřikovačů, kamiony ostatně nejsou častými návštěvníky této čerpací stanice. Obojí ale samozřejmě koupíte balené. Čerpací stanice má otevřeno od 5 do 22 hodiny sedm dní v týdnu, o tankautomatu, který by umožnil i noční provoz, majitel zatím neuvažuje. Platit lze hotovostí i kreditními kartami, z tankovacích karet zde přijímají pouze CCS. Jinak Martin Oil nabízí i vlastní karty, které vracejícím se zákazníkům nabízejí zajímavé slevy na pohonné hmoty.

Mycí centrum

Není příliš obvyklé, aby vesnické čerpací stanice disponovaly mycí linkou. Jenže Martin Novotný provozuje myčky i na ostatních čerpacích stanicích v Letech a Počernicích, a tak to zkusil také v Mokrovratech. A zatím toho rozhodně nelituje, v Letech chce dokonce rozšířit portálovou mycí linku o vyhledávané samoobslužné mycí boxy. V temperovaném tunelu najdete novou mycí linku německé značky Washtec, která nabízí šest programů v rozumném cenovém rozpětí od 99 do 199 korun. Trochu zde sice bojují s poměrně tvrdou vodou, která se na mytí moc nehodí, ale zákazníci už si na to zvykli a rádi se sem vracejí. V rámci komplexní péče o automobil na prostorném parkovišti nechybí ani vysavač, klepač koberců a kompresor.

Jen základní sortiment

Součástí zázemí čerpací stanice je spíše menší obchod. Absence větších skladovacích prostor donutila provozovatele, aby většinu zboží vystavil na shopu, nabídka je tak pro nově příchozího zákazníka trochu nepřehledná. V jediném regálu uprostřed shopu tak najdete zboží automotive, autolékárničky, drogerii i slané pečivo. A hned vedle je mrazicí box na zmrzlinu Algida. Sortiment čerpací stanice je standardní, nenajdete zde nic extra, čím by se tato čerpací stanice odlišovala od konkurence. Široká nabídka je například u alkoholu, naopak cukrovinky zabírají jen malý regál pod pokladnou. Kávu zde dostanete pouze z automatu Delicomat do kelímku, v nabídce je jak zrnková, tak instatní káva stejně jako čokoláda a čaj. K jídlu vám pak nabídnou pouze párek v rohlíku a balené bagety od značky Crocodille. Na jediné sociální zařízení pro zákazníky je vstup zvenku, klíč dostanete na vyžádání u obsluhy. Toaleta pro dámy, pány i handicapované je pouze jedna, obsluha ji však udržuje v nadstandardní čistotě.

Uvnitř shopu jsou k dispozici pouze barové stoličky, důstojné posezení však najdete venku jak u jezírka, tak u klece s propanbutanovými lahvemi a také z druhé strany shopu vedle vjezdu do mycí linky. Zvláště v letních měsících je využívají jak motoristé, tak cyklisté, ale většinou zde vytahují občerstvení z vlastních zdrojů. Díky prostornému parkovišti zde rádi staví také karavany a obytné automobily.

Závěr

Martin Novotný si své čerpací stanice navrhuje sám, z jeho hlavy je i barevné schéma a koncept prodejny. I když to není v mnoha ohledech přesně podle marketingových pouček, ve svém podnikání je rozhodně úspěšný a nejen recenze na webu ukazují, že svou spokojenou klientelu má. Podle současných trendů se čerpací stanice mění na rychlá občerstvení a restaurace, což pumpy Martin Oil zrovna nenaplňují. Ale jejich zákazníci oceňují hlavně levné a zároveň kvalitní pohonné hmoty, mezi jednoznačné klady pak patří i kvalitní mycí linka.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek