Nový závod Tatsuno Europe v Blansku

Projekt roku, TATSUNO EUROPE a.s.

Od roku 1993 se v Blansku vyrábějí výdejní stojany. Původní společnost Benč se postupným navyšováním podílu japonského výrobce změnila na Tatsuno Europe a stala se důležitou součástí společnosti Tatsuno Corporation, která je nyní třetím největším výrobcem výdejních stojanů na světě. Blansko se stalo její základnou pro evropský trh. Letos zde otevřeli nový výrobní závod, který výrazně navyšuje výrobní kapacity a zároveň zlepšuje pracovní podmínky všem zaměstnancům.

Evropská základna

V Blansku se vyrábí velká část výdejních stojanů Tatsuno pro evropský trh. Tyto výdejní stojany jsou navíc distribuovány a instalovány nejen po celé Evropě (zejména do Itálie, Francie, Rakouska a Slovenska), ale i do zemí bývalého Sovětského svazu a na africký kontinent. Rozšiřující se odbyt byl hlavním důvodem, proč se společnost Tatsuno Europe rozhodla aktualizovat a výrazně rozšířit stávající provozy. Po pečlivé přípravě projektu a následné stavbě byla výroba ve zrekonstruované továrně zpuštěna letos 1. června.

Jedním z klíčů k úspěchu moderní výroby je samozřejmě špičkové technologické zázemí, které umožní neustále zlepšovat výrobní standardy, což následně udrží finální produkty na nejvyšší světové úrovni. Nová část výrobních prostor navázala na ty stávající, přičemž 80 procent je nyní úplně nových včetně výrobních technologií. Za zmínku určitě stojí i fakt, že stavba výrazněji nepoznamenala produkci, která se kvůli tomu zastavila jen minimálně.

Nově se nyní prostory závodu Tatsuno Europe v Blansku rozprostírají na ploše 4000 metrů čtverečních. Z toho 3600 m2 zabírají výrobní prostory včetně skladu a vývojového centra, zbytek připadá na administrativu. Přes výrazné navýšení kapacity nebylo třeba přijímat větší počet nových pracovníků, v současnosti zde pracuje celkem 70 lidí, z toho 45 ve výrobě. Jednotliví pracovníci ve výrobě se neorientují na jednu činnost, lidé zde dokážou zvládat více činností a více prací ve svém oboru.

Jen pro doplnění, dalších 13 techniků Tatsuno Europe zajišťuje chod servisní organizace Speed Czech, která se stará o spolehlivý provoz výdejních stojanů Tatsuno po celém Česku. Servisní firma Speed má osm pracovišť po celé České republice, přičemž v Blansku je dispečink a v Benešově sklad náhradních dílů.

Špičkové technologie

Společnost Tatsuno převzala podnik v Blansku v roce 2010 a od té doby prošla prakticky celá výroba významnými změnami. Ta největší se však odehrála až nyní. Změněna byla i technologie výroby a dnes zde najdete nejmodernější zařízení, které je v tomto oboru k dispozici.

Chloubou je například nová lakovna, která zjednodušila práci zaměstnancům a snížila celkové výrobní náklady, což se samozřejmě projevilo i v ceně finálních výrobků. Za zmínku stojí i skutečnost, že díky nové rekuperační jednotce je možné zbytkové teploty z lakovny distribuovat do dalších prostor, které díky tomu nemusí být vyhřívány. I tím se samozřejmě šetří výrobní náklady a snižuje výsledná cena.

Kompletně zrekonstruována byla také výrobní linka. Ve velké míře jsou nyní využívány CNC stroje, což výrazně zvyšuje efektivitu výroby a představuje i značnou úsporu času. Ve srovnání s dobou před rekonstrukcí je to přibližně o jednu třetinu. Čisté, dostatečně větrané a prosvětlené provozy zlepšují pracovní prostředí, zvýšila se i úroveň ergonomie práce na jednotlivých stanovištích.

Novinkou je také zařízení od firmy Hewlett-Packard, které umožňuje tisk velkoplošných vícebarevných polepů na karoserie stojanů. Značně se tím zjednodušil výsledný finiš stojanů a výrazně se zvětšily možnosti nejrůznějších barevných aplikací, nápisů a log. Na závěr jsou navíc stojany ještě přelepeny průhlednou fólií, takže Tatsuno garantuje životnost a stálou barevnost až sedm let i ve značně nepříznivých podmínkách, které panují například na severu Evropy nebo naopak na jihu v přímořských státech s agresivním sluncem a solí z moře.

Vznikla zde také jedna z nejmodernějších laboratoří pro testování výdejních stojanů. Venkovní zkušební oddělení umožňuje kontrolu výdeje LPG a CNG a vnitřní laboratoře se využívají pro kontrolu dávkování od klasických benzinových, naftových až po biopaliva E85 popřípadě B100.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek