Čerpací stanice roku, Eurobit
Dálnice D11 z Prahy k polské hranici snad nebude
nikdy hotová. Pokud jedete směr Jaroměř a pak dále na Náchod nebo
do Krkonoš, musíte v Hradci Králové sjet na městský okruh. Kdo
tady jezdí často, nemohl si nevšimnout zbrusu nové čerpací stanice
Eurobit, která je spojená s americkou restaurací EB
Diners.
Projekt z roku 2000 se dočkal
realizace
Díky tomu, že na okruhu je několik kruhových objezdů lze čerpací
stanici nebo restauraci navštívit bez komplikovaného přejíždění do
protisměru i v případě, že cestujete ve směru na Jaroměř.
Jinak zde má tato čerpací stanice poměrně dost konkurentů, i když
je pravda, že podobně výraznou nabídkou gastronomie nemůže
konkurovat žádná.
Čerpacích stanic v šedooranžových barvách značky Eurobit stojí
po České republice již 25 a jsou až na výjimky rozesety hlavně ve
východních Čechách a Severní Moravě. Na čerpačky Eurobit však
narazíte také v Praze, Chebu nebo Uherském Hradišti. Americkou
stylovou restauraci EB Diners však najdete pouze u pumpy ve
Voděradech u Krhova (PM 1/2017), Nasavrkách a nově také
v Hradci Králové.
Za realizací tohoto gastromického unikátu stojí samozřejmě Dušan
a Michal Trpkošové, majitelé sítě Eurobit. Ty samozřejmě podnikají
hlavně v pohonných hmotách (velkoobchod, distribuce,
maloobchod) a nově se dali také na farmaření. Konkrétně Michal
Trpkoš si pořídil původně gotickou tvrz Lipka s rozsáhlými
pozemky a do České republiky dovezl z Francie plemeno skotu.
Právě v restauracích EB Diners tak můžete najít určité spojení
mezi petrolejařinou a farmařením. Špičkové hovězí maso z farmy
v Železných horách totiž mimo jiné najdete na jejich jídelních
lístcích.
Na okruhu okolo Hradce Králové byl projekt nové čerpací stanice
a myčky schválený již od roku 2000. Společnost Eurobit tento
projekt i s pozemkem koupila a podle svých představ konečně
zrealizovala. Místo myčky však zde vyrostla americká restaurace.
Stavělo se dva roky a otevřelo teprve nedávno - 29. října.
Když jsme čerpací stanici v listopadu navštívili, všechno zde
ještě doslova vonělo novotou.
Pouze benzín a nafta
Při příjezdu od Jaroměře láká k návštěvě nové čerpací
stanice 13 m vysoký barevný totem s typickým logem Eurobit.
Relativně úzký pruh mezi silnicí a polem nenabízí příliš mnoho
prostoru, a tak je zázemí pumpy vymyšlené tak, že se táhne podél
silnice a parkovací místa jsou rozeseta okolo. Když přijíždíte
k pumpě, tak vlastně ani nevidíte, že je zázemí rozděleno na
dvě části - obchod a restauraci.
Sortiment pohonných hmot na třech oboustranných stojanech značky
Wayne představují pouze benzin Natural 95 a standardní motorová
nafta. Eurobit na svých pumpách prodává i naftu Diesel Zero bez
biosložky, ale v Hradci k dispozici není. U místa, kde
tankují kamiony, však najdete i samostatný stojan značky Gilbarco
Veeder-Root pouze na kapalinu AdBlue. Stojany byly v době maší
návštěvy samozřejmě čisté a nové. Tento stojan totiž bude sloužit
zároveň jako platební terminál, ale zatím ještě nebyl
v provozu. V plánu majitelů je ještě instalace plnícího
stojanu na LPG a zároveň i prodej lahví na propan-butan.
O skladbě zákazníků této pumpy je ještě předčasné hovořit, ale
z hlediska čerpání pohonných hmot se zde vytočí 80 procent
nafty a jen 20 procent benzínu. Z toho lze celkem snadno
usoudit, že největšími zákazníky čerpací stanice jsou řidiči
kamionů. U této pumpy přitom fungují pouze karty CCS, Eurowag a pak
vlastní Eurobit. S velkými společnostmi UTA nebo DKV zatím
řetězce uzavřené smlouvy nemá. "Naším cílem je prodávat palivo a
nemáme moc chuť se o zisk dělit s dalšími společnostmi. Chtěli
bychom opslovit hlavně velké firemní flotily a nabídnout jim naše
služby. Zatím máme asi 150 fleetových zákazníků," vysvětluje
politiku společnosti Tomáš Veverka.
O pohonné hmoty se stará a cenovou politiku určuje centrála
firmy. Filosofie je taková, že ceny by měly být někde napůl mezi
"lowendovým" Tank Ono a velkými prémiovými řetězci. "Chtěli bychom
být konkurencí tradičním českým společnostem, jakými jsou třeba
RoBiN Oil nebo KM Prona," dodává Tomáš Veverka, obchodní ředitel
společnosti Eurobit, který nás navštěvu nového provozu do Hradce
pozval.
Standardní sortiment i vybrané lahůdky
Čerpací stanice v Hradci Králové má otevřeno nonstop, sedm
dní v týdnu. Shopu s čerpací stanicí šéfuje Radek
Michalica, obsluhu pak zatím zajišťuje celkem šest žen, které se
střídají ve dvanáctihodinových směnách. Musím říci, že
v porovnání s uspořádáním obchodu a rozsahem sortimentu
zboží v Krhově je zde vidět obrovský posun. I když shop je dle mého
názoru zaplněn zbožím až příliš, jeho uspořádání a nabídka působí
atraktivně. Útulnost shopu umocňuje i poměrně velkorysý vestavěný
chladicí box, kde kromě nápojů najdete i potraviny. Právě ty tvoří
celkem netradiční sortiment pumpy. Zákazníci zde najdou například
nejrůznější pasty, omáčky, koření, ale také uzeniny, pečivo, sušené
šunky nebo vakuované chlazené hovězí maso právě z chovu
v Železných horách. A pochopitelně nechybí ani menší vinotéka
z vybranými víny od českých i zahraničních vinařů. Kromě
zmíněných potravin především italské provenience si zde můžete
koupit i zajímavě ochucené limonády z Mexika, které pak slouží
v restauraci i jako designový doplněk. "V Krnově jsme
měli jasně daný prostor, ze kterého se muselo vycházet, tady jsme
si mohli všechno uspořádat podle svých představ," říká Tomáš
Veverka.
Opravdová gastronomie
Z obchodu vede dlouhá chodba do druhé části zázemí, kde
najdete restauraci EB Diners postavenou v americkém retro
stylu 60. let. U vstupu nechybí jukebox, který však samozřejmě
pracuje s CD disky, zbytek restaurace hraje výraznými barvami,
lesklými plochami a chromem. Pro někoho to může být až příliš
oslnivé, osobně ale musím uznat, že jsem se v tomto interiéru
cítil příjemně. Možná by jen stálo uvažovat o nějakém zastínění,
neboť restaurace je situována na jih, a při slunečném počasí nemusí
být posezení podél velkoryse prosklených stěn úplně příjemné.
Nicméně si myslím, že při první návštěvě tohoto prostoru budete
určitě ohromeni. Stylové oblečení má i obsluha a stylové je
samozřejmě také menu. Možná dokonce budete chvíli očekávat, že sem
každou chvíli dorazí i James Dean nebo Elvis Presley... Ceny nejsou
úplně lidové, ale to s ohledem na prostředí vlastně ani
nečekáte. Zatímco kamionisté si zde většinou pouze natankují, do
restaurace zavítají spíše posádky osobních automobilů. Během naší
návštěvy zde například obědvala parta motorkářů. Postupem času by
zde ještě mělo vyrůst venkovní posezení, které by nyní přes zimu
stejně zelo prázdnotou.
S ohledem na nabídku jídel lze očekávat, že v budoucnu
si zde občané Hradce zajedou pouze na oběd nebo večeři. Jídla zde
mají poctivá z čerstvých surovin, porce veliké a menu tak
akorát obsáhlé. O restauraci se stará jako manažer Zdeněk Kadlec,
šéfkuchařem je Miroslav Bednárik. Ten začínal právě v první
restauraci EB Diners v Krhově a nyní má na starost jako
supervisor všechny tři provozy. Ráno si zde můžete objednat snídani
(míchaná vajíčka, hemenex, lívance s javorovým sirupem,
sendvič), celý den pak v nabídce nechybí výživná fazolová
polévka. Jinak si samozřejmě můžete vybírat ze standardního menu
některé z tradičních amerických jídel (hamburgery, steaky,
žebírka, křidélka) nebo čerstvých salátů. A nechybí ani dětské
menu.
Vybavení restaurace pochází ze Slovenska, skladbu barev a vůbec
celkový koncept má na svědomí designér Tomáš Dočkal, který je
ostatně podepsaný pod celým designem čerpacích stanic Eurobit.
"Práce s Eurobitem je dlouhodobá a když jsme svého času
přemýšleli, jak uspořádat restauraci v Krhově, napadlo pana
Trkoše, že by se to bistro udělalo tématicky. Vsadili jsme proto na
Burgery a čistě americký styl, který máme rádi," vysvětlil nám
filosofii svého díla, na které může být právem hrdý, Tomáš
Dočkal.
Musím uznat, že nová čerpací stanice s restaurací na městské
okruhu okolo Hradce je opravdu zajímavá a každého, kdo zde zastaví,
čeká v porovnání s nabídkou většiny čerpacích stanic
v Česku nečekaný zážitek. Jestli bude příjemný nebo ne, záleží
nyní na tom, jak bude fungovat zdejší servis respektive
nevyzpytatelný lidský faktor, což ukáže teprve čas. Základ
k úspěšnému podnikání v oboru - kvalitní zázemí a
atraktivní sortiment - zde totiž rozhodně nechybí.
Vybavení restaurace pochází ze Slovenska, skladbu barev a vůbec
celkový koncept má na svědomí pražský designér Tomáš Dočkal, který
je ostatně podepsaný pod celým designem čerpacích stanic Eurooil.
"Práce s Eurobitem je dlouhodobá, a když jsme svého času
přemýšleli, jak uspořádat restauraci v Krhově, napadlo pana
Trkoše, že by se to bistro udělalo tématicky. Vsadili jsme proto na
burgery a čistě americký styl, který máme rádi," vysvětlil nám
filozofii svého díla, na které může být právem hrdý, Tomáš
Dočkal.
Musím uznat, že nová čerpací stanice s restaurací na městském
okruhu okolo Hradce je opravdu zajímavá a každého, kdo zde zastaví,
čeká v porovnání s nabídkou většiny čerpacích stanic
v Česku nečekaný zážitek. Jestli bude příjemný, nebo ne,
záleží nyní na tom, jak bude fungovat zdejší servis, respektive
nevyzpytatelný lidský faktor, což ukáže teprve čas. Základ
k úspěšnému podnikání v oboru - kvalitní zázemí a
atraktivní sortiment - zde totiž rozhodně nechybí.
Fotogalerie