Benzina, D6 u Chebu - Oáza pro kamiony a relax na pohovkách

Čerpací stanice roku, UNIPETROL RPA, s.r.o.

Červenobílá pumpa na dálnici D6 v úseku Cheb-Karlovy Vary blízko obce Obilná představuje typickou dálniční čerpací stanici, která již od roku 2006 slouží jak tranzitní dopravě z Německa, tak místnímu obyvatelstvu. V roce 2018 prošla čerpací stanice rozsáhlou rekonstrukcí a nyní zde motoristé najdou příjemnou oázu, kde se mohou nejen nasytit a odpočinout si, ale najdou zde i příjemné prostředí pro schůzku nebo obchodní jednání.

Dálnice D6 vedoucí z Prahy přes Karlovy Vary na Cheb a pokračující až na hraniční přechod s Německem (směr Bayreuth a Hof) si už mnoho let říká o dokončení. Zvláště úsek mezi Prahou a Karlovými Vary patří mezi nejnebezpečnější silnice v ČR s ohledem na hustotu dopravy a přehlednost jednotlivých úseků. V úseku mezi našimi nejznámějšími lázněmi a Chebem je však již hotovo. A právě na tomto úseku ve směru na Karlovy Vary kousek od posledního sjezdu na Cheb u obce Obilná slouží motoristům už čtrnáct let čerpací stanice Benzina.

Kompletní sortiment PHM

V minulosti se jednalo o čerpací stanici Benzina Plus, po sjednocení názvů a v rámci rekonstrukce v roce 2018 už je to zase Benzina nabízející však nově občerstvení podle konceptu Stop Cafe 2.0. S ohledem na delší životnost a kvalitní údržbu technologií pro čerpání pohonných hmot se zatím nebude rekonstruovat výdejní plocha ani stojany, a tudíž se zde nezměnila ani nabídka pohonných hmot.

Tak jako na většině dálničních čerpacích stanic Benziny najdete i zde kompletní sortiment pohonných hmot počínaje základními aditivovanými palivy Efecta (benzín 95 okt. a motorová nafta) a konče prémiovými palivy Verva (benzín 100 okt a motorová nafta s cetanovým číslem 60). Nechybí ani rychlovýdej nafty pro kamiony, motoristé si zde naopak zatím nemohou do moderních dieselů vybavených SCR katalyzátory doplnit kapalinu AdBlue ze stojanu, koupíte si ji pouze v plastovém obalu.  Na čerpací stanici chybí také některé z alternativních paliv. Nedoplníte si zde LPG ani CNG a zatím zde nenajdete ani nabíjecí stojan pro elektromobily. Zato však můžete rovnou u stojanu zaplatit za tankování prostřednictvím aplikace Benzina v mobilním telefonu.

Navýšení kapacity

Ještě před rekonstrukcí v roce 2017 se novým nájemcem čerpací stanice stal Stanislav Kubát, který v oboru pracuje již od roku 2000. Krátce po převzetí pumpy v září 2018 sice musel při šestitýdenní rekonstrukci přestěhovat shop i pokladny do dvou buněk, ale tato komplikace mu ve výsledku zase tolik nevadila. "Z původního shopu zůstaly jen obvodové zdi, nově se dělalo úplně všechno včetně sociálního zařízení a vzduchotechniky. A byl to obrovský rozdíl. Benzina na tom opravdu nešetřila," říká dnes Stanislav Kubát a dodává, že zákazníci byli z nového prostředí nadšeni, což se nakonec odrazilo i v celkovém obratu čerpací stanice. Jenom návštěvnost se proti období před rekonstrukcí zvýšila o polovinu.

Změnilo se opravdu všechno, na obdélníkovém půdorysu nyní najdete tři pokladny před prostorem shopu se dvěma regály, na druhé straně je vestavěná chladicí skříň pro nápoje a podél oken je z jedné strany vstupních dveří barový pult a z druhé příjemné posezení. Uprostřed shopu je pak také pohodlné posezení na sedačkách u konferenčních stolků, které může výborně posloužit právě pro jednání nebo schůzku, a vedle toho si ještě můžete vychutnat třeba kávu u dalšího pultu na barových stoličkách. Celkem v areálu čerpací stanice zákazníci najdou 55 míst k sezení, pokud do toho započítáme i venkovní posezení, takže obsluhu nepřekvapí ani náhlá invaze cestujících z plného autobusu. "Někdy je tu docela šrumec, tak se velká kapacita hodí," říká k tomu Stanislav Kubát.

Obsluha je nejen za pokladnou

Stanislav Kubát zaměstnává celkem deset lidí, kteří se střídají ve dvousměnném provozu, pumpa má samozřejmě otevřeno sedm dní v týdnu nonstop. Pracovní kolektiv až na jednu výjimku tvoří pouze ženy a všichni jsou vzájemně zastupitelní. "Když nastupuje někdo nový, vždy mu říkám, že není jenom pokladní, ale obsluha. Ostatně za pokladnou každý stráví v pracovní době nejvýše 20 procent času. Zbytek času musí věnovat doplňování zboží, úklidu, popřípadě přípravě občerstvení včetně výroby čerstvých baget," říká Stanislav Kubát... S ohledem na blízkost hranice s Německem pak zájemce o práci na této čerpací stanici musí umět komunikovat alespoň v jednom cizím jazyce. "Je třeba, aby se obsluha domluvila jak s rumunským řidičem kamionu, který si jde koupit mýto, tak s německým manažerem v obleku, který se chce jen občerstvit a dotankovat," říká Stanislav Kubát.

Bohatá nabídka jídel

Kromě obsluhy a venkovní údržby zaměstnává Stanislav Kubát ještě gastrospecialistu, který vedle baget připravuje od 5 do 10 hodin také ranní snídaňové menu. "To si zákazníci velmi oblíbili." Ale není se co divit, na jídelním lístku totiž najdete oblíbená míchaná i sázená vejce, opečenou slaninu nebo párek. Po celý den si pak můžete dát vedle tradičního hotdogu některé z teplých jídel (svíčková, guláš, výpečky se zelím), popřípadě vydatnou polévku. Náročnější jedlíci si mohou objednat také hamburger nebo čerstvý salát (caesar a tuňákový) a na cestu do krabičky oblíbené pochoutky (kuličky, sýrové nugetky, stripsy a hranolky). A koho honí mlsná, asi neodolá čerstvé belgické vafli s jahodovým džemem nebo nutellou, což následně může spláchnout "freshem" neboli šťávou z čerstvého ovoce.

Tím jsme se samozřejmě dostali k nabídce nepalivového zboží. Jak už bylo řečeno, Benzina na dálnici D6 u Chebu nabízí koncept občerstvení Stop Cafe 2.0, jehož součástí jsou kromě výše zmíněných dobrot také vlastní čerstvé plněné bagety a sendviče. Ty už dávno překonaly z hlediska oblíbenosti u zákazníků své trvanlivější balené konkurenty od Hamé, které tato čerpací stanice ve speciální chladicí skříni také nabízí.

Mezi nejprodávanější položky samozřejmě patří káva, kterou zde nabízejí prostřednictvím moderního samoobslužného automatu, a jak je na čerpacích stanicích Benzina zvykem, dostanete ji pouze do papírového kelímku s plastovým víčkem.

Jinak čerpací stanice nabídkou a bohatostí zboží nepřetéká, což však neberte jako výtku. Ostatně, najdete tu všechno, co by se vám na cestách mohlo hodit. "Benzina má svou nabídku díky obrovským zkušenostem z více než 400 čerpacích stanic dokonale optimalizovanou a to, co zde nabízíme, se opravdu prodává. Díky tomu, že se zboží rychle otáčí, je stále čerstvé a my pak nemáme starosti s končící trvanlivostí," pochvaluje si Stanislav Kubát.

V rámci standardu rekonstruovaných čerpacích stanic bylo i sociální zařízení. Nechybí zde toalety pro zdravotně handicapované, přebalovací stůl, a za poplatek je k dispozici dokonce i sprcha, která je zejména řidiči kamionů hojně využívána. Asi není třeba dodávat, že sociální zařízení i po dvou letech zářilo novotou a bylo čisté a voňavé.

Součástí areálu této čerpací stanice je na české poměry i relativně velké parkoviště, na které se vejde přibližně třicet kamionů. Ještě je třeba dodat, že s ohledem na nedalekou státní hranici tato čerpací stanice nabízí také prodej mýta, samozřejmostí je terminál Sazky, bezplatná wi-fi a nabídka základních léčiv prostřednictvím firmy Medipoint. Ta se také stará o to, aby na této čerpací stanici v současné době nechyběly roušky a dezinfekce. Mimochodem, během celé pandemie od jara do října zde nezaznamenali ani jeden případ nakažení covid-19 a žádný ze zaměstnanců čerpací stanice nemusel z nějakých důvodů do karantény.

Závěr

Čerpací stanice Benzina na dálnici D6 u Chebu nás příjemně překvapila nejen tím, jak dobře byla udržovaná, ale také netradičním uspořádáním shopu. Ten má vedle standardní nabídky zboží velmi nadstandardní počet míst k sezení v části občerstvení a k tomu relaxační část s pohodlnými pohovkami a konferenčními stolky. Bohužel, kávu si v takto útulném prostředí vychutnáte pouze z kelímku, což nemusí každému vyhovovat. Venku pak najdete kompletní sortiment pohonných hmot od Benziny, překvapivě však zatím chybí výdejní stojan na kapalinu AdBlue.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek