JAPO Transport, Popůvky - Nejen pro vlastní kamiony

Čerpací stanice roku, JAPO Transport

Společnost Japo Transport nabízí komplexní logistické služby v oblasti mezinárodní a vnitrostátní kamionové dopravy se specializací na Itálii. Zároveň ve svém areálu v Popůvkách u Brna nabízí možnost skladování zboží (i chlazeného) včetně balení i třídění. V areálu je zároveň také autorizovaný servis DAF včetně myčky a v neposlední řadě také čerpací stanice jak pro kamiony, tak pro osobní automobily, která řidičům slouží od roku 2008. Před třemi roky byla důkladně modernizována, a tak jsme se tam zajeli podívat.

Od avií ke kamionům DAF

Společnost JAPO Transport dnes patří mezi největší svého druhu na jižní Moravě, její zakladatel Josef Janulík ale začínal krátce po sametové revoluci ve Střelicích se dvěma aviemi. Vozidla ve vozovém parku však rychle přibývala, k aviím se postupně přidaly nákladní automobily a  kamiony DAF, skoro geometrickou řadou rostl i  počet zaměstnanců, takže brzy přišla na řadu tradiční otázka: kam s nimi? Nakonec došlo k  nákupu pozemků v  Popůvkách kousek od dálnice D1 a  k  vybudování rozsáhlého multifunkčního areálu, který sice v  první řadě zajišťuje zázemí a  servis pro vlastní kamionovou dopravu, ale poskytuje služby i třetím stranám. Areál se navíc pomalu rozpíná do všech směrů, tak jako přibývají nové služby. Zázemí a  potřebné služby zde najdou také řidiči kamionů jiných firem. Kromě kompletního autorizovaného servisu vozidel DAF, měření emisí, ověřování tachografů nebo nákladní mycí linky značky Istobal zde najdou i  místo pro odpočinek včetně sprchy, kuchyňky, posezení u  televize či potravinového automatu i  samotní řidiči. A  kdo potřebuje jen natankovat, může se zastavit u  veřejné čerpací stanice, která stojí hned vedle vnitropodnikových stojanů. "V případě, že řidič zažádá o další služby, nabízíme parkování, za poplatek si zde může udělat pauzu nebo to zde využívají jako hlídané parkoviště. Pokud má závadu, tak se může objednat na servis. Většina služeb se samozřejmě váže na naši dopravu, ale nabízíme to i  firmám, které máme smluvně podchycené. A  mnozí sem jezdí pravidelně tankovat," říká Petr Zeman, který má mimo jiné na starosti právě provoz čerpací stanice.

Kvalitní PHM podmínkou

Čerpací stanice patří mezi ty malé. Pod zastřešenou refýží přesto najdete pět tankovacích míst, kde si řidiči mohou ze stojanu doplnit benzin nebo naftu, kapalinu AdBlue, a  dokonce i  kapalinu do ostřikovačů. Na kvalitu pohonných hmot si tu potrpí už proto, že ty samé pohonné hmoty tankují do svých kamionů. "Dodávky jsou zajišťovány z  rakouské rafinerie OMV ve Schwechatu nebo z  bratislavského Slovnaftu, z místního terminálu dovážíme rovněž velmi kvalitní palivo," říká Petr Zeman. Podzemní tanky pojmou 60 tisíc litrů nafty a 30 tisíc litrů benzinu. Koupíte zde benzin oktanového čísla 95 a  klasickou motorovou naftu bez aditiv. "Do kamionů se nedává aditivovaná nafta, aby vyšla dobře cena na kilometr," vysvětluje Petr Zeman. Ceny jsou přibližně stejné jako u čerpacích stanic velkých řetězců v regionu, řidiče zde mohou kromě klasických kreditních karet platit i tankovacími kartami CCS a DKV. Mimochodem, stojany už mají od roku 2008 něco za sebou, a tak se v nejbližší době plánuje jejich výměna. Co se týče alternativních paliv, zatím zde vyčkávají. Po testech CNG v kamionech zjistili majitelé, že stlačený zemní plyn zatím není na pořadu dne, uvažuje se však o instalaci nabíjecí stanice. Výdejní stojany na kapalinu do ostřikovačů nejsou zatím moc rozšířené. Proto nás zaujalo, že právě na tak malé čerpací stanici jsou k dispozici na všech tankovacích místech. "Já vím, není to standartní služba, ale je to velice komfortní. Na konferenci, která se týkala čerpacích stanic, to společnost FlowControl představovala a pan majitel se pro to nadchl. My jsme to sem pak nechali dodatečně instalovat," vysvětluje Petr Zeman a dodává, že zákazníci to oceňují, protože dvoutisícové tanky musejí doplňovat každý třetí týden. Čerpací stanice využívá služeb firmy Unicode System včetně nejmodernějšího pokladního systému Euroshop 3 a  speciálního terminálu pro bezobslužné tankování kamionů. Veřejná čerpací stanice má otevřeno nonstop sedm dní v týdnu, i když přes noc pouze prostřednictvím okénka pro zaplacení. "Pan majitel chce nabízet určitý standard služeb. Tohle je ostatně jediná čerpací stanice, která má otevřeno i po 23. hodině, a navíc máme tržby na suchém zboží i v noci, takže se to vyplatí," vysvětluje odpovědná vedoucí čerpací stanice Elena Maxiánová.

Omezený prostor shopu

Původní čerpací stanice v  roce 2008 měla jen malý shop, který nabízel jen základní sortiment. Po rekonstrukci se vnitřní prostor trochu zvětšil a  nyní zde najdete veškeré zboží, které od čerpací stanice očekáváte. Klasické jednoduché kovové regály, které jsou plné zboží, dodala firmu Plus Kontakt. Je zde velká chladicí skříň pro nápoje i balené bagety od firmy Crocodille. Zadní stěna patří automotive zboží a okolo pokladny si lze vybrat z nepřeberné nabídky cukrovinek. Nechybí ani víno či drogistické zboží. S  ohledem na omezené pro - story zde koupíte jen základní noviny, pro časopisy už se nenašlo místo. I když prostor shopu je opravdu malý, nechybí zde naopak barový pult se dvěma místy k sezení a  jedno universální sociální zařízení, které obsluha udržuje ve vzorné čistotě. U barového pultu pak zákazníci najdou samoobslužný automat na zrnkovou kávu, kterou dodává firma Foodex, a mikrovlnnou troubu. Před shopem dokonce nechybí skromné venkovní posezení. "Chtěli bychom ještě zlepšit nabídku o  párky v rohlíku, jinak se zde nevyplatí větší nabídka gastro. Obsluha už by to nedokázala zvládnout a další zaměstnanec by byl zase zbytečný," vysvětluje Elena Maxiánová. "Požadavky zákazníků jsou čím dál vyšší, i na zázemí a prostory. Nemohli jsme si však zatím dovolit více. Samozřejmě by se nám líbilo nějaké gastro, kterého je teď na čerpačkách hodně. Ale chce to mít větší zázemí a další obsluhu. Nás zatím živí doprava," říká Elena Maxiánová a  dodává, že to rozhodně neznamená, že by se čerpací stanice dále nerozvíjela. V plánu je například mycí centrum s boxy i portálem. Zatím mají motoristé k dispozici pouze vysavač a kompresor, pro který se našlo místo hned vedle výrazného totemu. Okolí čerpací stanice je upravené a udržované, i když lednové počasí nedávalo zvláště zeleni možnost vyniknout. Čerpací stanice JAPO Transport v Popůvkách je další netradiční provozovnou, která je dobrým příkladem využití synergií velké firmy. Možná vás neoslní designem nebo nějakou netradiční službou, ale přináší motoristům přesně to, co od ní očekávají. Příjemné prostředí a kvalitní pohonné hmoty za standardní ceny představují kombinaci, kvůli které se sem motoristé rádi vracejí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek