OMV, Prostějov, Žešov - Domácí kuchyně v originálním prostředí

Čerpací stanice roku, OMV Česká republika, s.r.o.

Modrozelená čerpací stanice na dálnici D46 při výjezdu z Prostějova u odpočívky Žešov nabízí velké parkovací plochy pro osobní automobily i kamiony a také originálně a velkoryse řešené zázemí, které díky výtečné domácí kuchyni představuje opravdovou oázu pro motoristy.

Od roku 2003

Rakouský koncern OMV zařadil tuto čerpací stanici, která byla původně postavena provozovatelem české sítě čerpacích stanic Petra, do svého portfolia v roce 2003. V rámci rozsáhlé rekonstrukce bylo o rok později postaveno i zbrusu nové zázemí podle návrhu architekta Baluska s originální kruhovou restaurací a centrálním barem. Mimochodem, podobně řešené čerpací stanice OMV najdete ještě u dálnice D1 v Pávově a u D5 v Berouně. Druhé rekonstrukce pod dohledem rakouské společnosti se čerpací stanice dočkala před třemi lety. Týkala se nádrží a částečně refýže, nový vzhled v rámci aktuálního standardu OMV pak dostal také shop, zatímco výše zmíněné restaurace se to tentokrát netýkalo.

Díky velkému prostoru, který má areál čerpací stanice k dispozici, nabízí zastřešené výdejní místo paralelní uspořádání stojanů. To umožňuje současné čerpání paliva osmi automobilů, přičemž krajní oboustranný stojan Wayne se dvěma pistolemi nabízí rychlovýdej nafty a AdBlue pro kamiony. Mimochodem, právě na této čerpací stanici byla kapalina AdBlue poprvé v České republice nabídnuta na výdejním stojanu. Bylo to už v roce 2005, kdy byl SCR katalyzátor, který ke své činnosti potřebuje právě močovinu, k dispozici u mizivého počtu automobilů. "Nějakou dobu jsme také měli nulovou výtoč," říká nájemce této čerpací stanice Erik Kunze, který zde pracuje v barvách OMV od začátku. Vystudovaný elektrotechnik začínal jako obsluha na čerpací stanici v rodné Olomouci, do Prostějova šel už jako provozní a postupně se právě zde stal i nájemcem s celkem 25 zaměstnanci.

Vysoký standard PHM od OMV

Nabídka pohonných hmot je zde samozřejmě kompletní z hlediska značky OMV. Nechybí vysokooktanový prémiový benzin MaxxMotion 100Plus a prémiová nafta MaxxMotion Performance Diesel ani základní benzín Natural 95 a standardní motorová nafta. Dotankovat energii si zde mohou i majitelé automobilů na LPG. Cenová hladina odpovídá nabídce většiny dálničních pump v této oblasti ceny ostatně nastavuje centrála, která se také stará o distribuci pohonných hmot. Prémiová paliva se vozí z Rakouska, ta ostatní z nejbližších skladů společnosti Čepro.

Stlačený zemní plyn k dispozici není, stejně jako zde zatím nenajdete ani dobíjecí stojan pro elektromobily, i když určité plány už v centrále OMV vznikají. Refýž působila v době naší návštěvy čistě a tankovací místa 5/6 měla ve výbavě vedle standardních potřeb na čištění skel a odpadkového koše také kompresor na dohuštění pneumatik. Mimochodem, kamiony měly u svých výdejních míst tankovací pistole po obou stranách.

Původní interiér restaurace

Shop a gastro mají v současné době odlišný design, což je dáno tím, že zde před třemi lety proběhla částečná rekonstrukce, která nastavila standardy podle nového konceptu OMV v obchodě, zatímco bistro zůstalo podle původního konceptu z roku 2004. Na jeho interiéru však není 16 let provozu zásadně vidět. Bohužel, dva dny před naší návštěvou prorazil skleněné obložení kruhové restaurace nepozorný řidič osobního automobilu, takže tři velkoplošné okenní tabule musely být provizorně zakryty dřevotřískou a část betonového základu stavby navíc prorazila díru do barového pultu. Shodou okolností zde v té době nikdo nebyl, takže se nehoda naštěstí obešla bez zranění a materiální škody uhradí pojišťovna.

Celkově příjemný dojem z interiéru restaurace s důmyslně řešeným stropním bodovým osvětlením a designovými lampami nad barem však ani tato nepříjemná událost zásadně nenarušila. Jen stolky musely být rozmístěny podle nařízení v rámci opatření proti šíření pandemie koronaviru tak, aby byl mezi nimi odstup minimálně jeden a půl metru. Díky tomu však interiér působí vzdušně a každý host má k dispozici příjemně velký prostor.

Spokojení a stálí zákazníci

Důvodů, proč se na této čerpací stanici zastavit a strávit určitý část v jídelní části restaurace, najdete celou řadu. Erik Kunze totiž zaměstnává vedle obsluhy čerpací stanice také pět kuchařů ve dvousměnném provozu, kteří zde mají plně vybavenou kuchyni. Můžete si být jisti, že místní guláš nebo dršťková polévka není ohřátý polotovar, ale poctivě uvařené jídlo z čerstvých surovin. V době naší návštěvy zde měli v nabídce hned pět polévek, 11 hotových jídel, šest převážně smažených minutek a k tomu devět příloh od hranolek po bramborové knedlíky. A pokud kolem projíždíte v době snídaní, můžete si dát svou oblíbenou dávku vajec v podobě omelety, hemenexu nebo míchaných vajíček se slaninou.

Kuchaři také pečou domácí buchty, koláče nebo zákusky, podle OMV receptů pak plní čerstvé bagety. V době naší návštěvy (koncem května) zde například nabízeli croissant s krémem a čerstvými jahodami. Vynikající oběd nebo večeři pak můžete spláchnout čepovaným nealkoholickým pivem nebo kofolou. Každodenní výměna sudů svědčí o tom, že je o čepované nápoje na čerpací stanici zájem.

V neposlední řadě vám zde samozřejmě uvaří i výbornou kávu jak do standardního šálku, tak do kelímku. Nechybí ani samoobslužný automat. Přestože je tato OMV především transitní čerpací stanici, nelze se divit opakovaným návštěvám některých hostů včetně těch zahraničních. Mezi své oblíbené "destinace" ji řadí i mnoho polských řidičů, ostatně obsluha kvůli tomu částečně hovoří polsky. A je také jasné, kolik musela právě tato čerpací stanice tratit v době pandemie, kdy musela být celá restaurace zavřená.

Vedle příjemného prostředí restaurace si své občerstvení můžete sníst nebo vypít také venku na prostorné zahrádce se stolečky a slunečníky oddělené od refýže čerpací stanice keři v betonových květináčích a od dálnice skleněnou stěnou. I toto místo hosté v letních měsících rádi navštěvují a Eriku Kunzemu se starost o tento prostor bohatě vyplatí.

Ani velké parkoviště nestačí

Hosté čerpací stanice mohou samozřejmě využívat bezplatné wi-fi připojení k internetu a rovněž si v jídelním koutu dobít mobilní telefon nebo jiné elektronické zařízení. Zboží na shopu představuje standardní nabídku sítě OMV. Nechybí ani "zdravé" bio produkty včetně nesycených nápojů, ledových čajů a káv s nejrůznějšími příchutěmi od vlastní značky Viva nebo ovocné šťávy značky Ugo, které čerpací stanice nabízela v impulzní zóně. V boxu Medipoint pak zákazník najde základní léky a zdravotní potřeby.

Co se týče sociálního zařízení, nechybí zde vedle toalet také sprcha nebo přebalovací pult. V době naší návštěvy byly toalety příkladně čisté, jen nás mírně řečeno překvapil koberec na zemi. Jeho údržba totiž musí být právě v těchto místech mimořádně náročná. Řidiči mohou k odpočinku vedle bistra a zahrádky využít velkou parkovací plochu. "Bohužel to ale nestačí. Máme tu asi deset parkovacích míst pro kamiony, ale někdy jich zde přenocuje i dvakrát tolik," říká Erik Kunze.

Závěr

Tradiční dálniční čerpací stanice rakouského řetězce OMV nás mile překvapila a ukázala, že se můžete dobře, chutně, ale také zdravě najíst a doplnit tekutiny i na čerpací stanici. A pokud se nájemce náležitě stará a centrála jeho potřebám naslouchá, může vypadat k světu i šestnáct let starý interiér, jehož největší kouzlo samozřejmě spočívá v původním architektonickém návrhu.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek