Benzina Orlen, Bystrcká ulice, Brno

Čerpací stanice roku, ORLEN Unipetrol RPA s.r.o

Benzina Bystrc

Ulice Bystrcká na okraji městské části Bystrc, která se, mimochodem, stala součástí Brna až v roce 1960, představuje současně výpadovku na Kuřim a Tišnov. U křižovatky s rušnou ulicí Kníničskou zde najdete docela velký areál čerpací stanice Benzina Orlen, která je jednou z deseti červenobílých pump na území jihomoravské metropole.

Pumpa s formulí

Tuto čerpací stanici lze s ohledem na její pozici považovat jak za městskou tak za transitní a podle toho se odvíjí nejen skladba návštěvníků ale také nabídka služeb. Najdete zde proto široký sortiment pohonných hmot, dobře vybavené mycí centrum i občerstvení s bohatou nabídkou studených a teplých jídel podle konceptu Stop Cafe 2.0. A nechybí ani venkovní zahrádka a dětské hřiště.

Příjezd k čerpací stanici je s ohledem na světelnou křižovatku mezi ulicemi Bystrcká a Kníničská trochu komplikovaný, ale samotná příjezdová cesta v areálu čerpací stanice je dostatečně široká a vede rovnou ke stojanům pod zastřešenou výdejní plochou. Prostoru je zde dostatek. I kdyby došlo k většímu hromadění zákazníků, provoz na ulici Bystrcká by to nemělo ovlivnit. Komplikovaný by mohl být jen příjezd pro kamiony, s těmi se zde však až tolik nepočítá. I tak je provoz na ulici Bystrcká poměrně hustý a o zákazníky zde nemají nouzi jak ve všední den, tak o víkendu, kdy přijíždí hlavně majitelé automobilů z blízkého sídliště Bystrc umývat a čistit své automobily. Ulice kromě výpadovky na Kuřim vede také podél řeky Svratky, která vytéká z nedaleké Brněnské přehrady, jež je oblíbenou odpočinkovou lokalitou většiny Brňanů.

Není proto divu, že se právě čerpací stanice v Bystrcké ulici stala jednou z osmi stanic Benzina Orlen, která týden vystavovala závodní monopost týmu Formule 1 Alfa Romeo Racing Orlen. Bohužel, my jsme brněnskou pumpu navštívili přesně týden poté, co se vitrína se vzácným exemplářem přestěhovala na svou poslední českou štaci do Ostravy.

Placení prostřednictvím aplikací

Zastřešená výdejní plocha má tři oboustranné stojany, což představuje celkem šest tankovacích míst. S ohledem na klientelu čerpací stanice chybí rychlovýdej nafty. A bohužel zde k nelibosti četných zákazníků nenajdete ani výdejní stojan na kapalinu AdBlue, kterou si můžete zakoupit pouze balenou stejně jako kapalinu do ostřikovačů. Jinak čerpací stanice nabízí kompletní sortiment pohonných hmot od Benziny Orlen počínaje standardními aditivovanými palivy Efecta (benzín Efecta 95 a nafta Efecta Diesel) a konče prémiovými palivy Verva (benzin Verva 100 a nafta Verva Diesel). Nabíjecí stojan pro elektromobily zde zatím není, ale majitelé plynových automobilů zde mohou doplnit nádrž na LPG, místní stojan a produkt si pronajímá společnost Kralupol.

Starší ale dobře udržované multiproduktové stojany Tokheim v červenobílých barvách polského řetězce nabízejí jen malé displeje se zobrazením množství a ceny tankovaného produktu, u všech stojanů však zákazníci mohou platit prostřednictvím mobilního telefonu přes aplikaci, kterou pro síť Benzina Orlen zajišťuje společnost Unicode Systems. Při naší zářijové návštěvě bylo všude čisto a u žádného stojanu nechyběly odpadkové koše, hasicí přístroj ani pomůcky na mytí oken.

Mimochodem, mobilní telefon zde využijete také při návštěvě portálové mycí linky. Buď si totiž můžete vybrat v shopu jeden z programů a zaplatit hotově nebo kartou u pokladny, nebo si stáhnete do telefonu aplikaci Mycí Digi Linka a po nezbytné registraci a dalších úkonech včetně platby můžete absolvovat se svým automobilem jeden z mycích programů, aniž byste z něj vystoupili ven. Kamera u vjezdu do linky rozpozná registrační značku, pustí vás dovnitř a tam se automaticky spustí vámi navolený program. Vedle portálové myčky mají zákazníci k dispozici ještě dva mycí boxy a dva vysavače a kompresory, které najednou mohou využívat čtyři motoristé. Velký areál pak nabídne i dostatečný počet míst na parkování, což u městských pump nebývá zvykem.

Kompaktní, ale útulný interiér

Před vchodem do shopu, který zdobí tradiční dřevěná žaluzie, nechybí po levé straně nabídka kapaliny do ostřikovačů se značkou Benzina Orlen a designové odpadkové koše na tříděný odpad. Celkový prostor shopu není přehnaně velký, ale díky optimálnímu počtu a rozmístění regálů působí celkem vzdušně. K jeho příjemné atmosféře výrazně přispívá i rafinované osvětlení kombinující stropní světla LED a lampy visící nad jídelními stoly a barovým pultem. Povedené jsou i zelené plochy pod stropem doplněné obrazy ovoce a zeleniny. Dalo by se říci, že materiálů i barev je v interiéru spíše více než méně, přesto to jako celek působí docela harmonicky i útulně a zákazník se zde musí cítit příjemně. Návrh interiéru se zároveň řídil marketingovými poučkami o rozmístění impulsního zboží, které zákazník musí zaregistrovat. Než zamíří k pokladnám, nemůže si nevšimnout akční nabídky s výrazným označením "Hit měsíce" na jednom ze dvou volně stojících regálů.

Už ve vstupních dveřích zákazník zaregistruje také samoobslužný kávový koutek. Velmi kvalitní káva má jeden jediný problém, který se ale týká všech čerpacích stanic Benzina Orlen - dostanete ji zde pouze do kelímku, přestože jídlo v bistru se podává na porcelánových talířích a tudíž se zde musí i umývat nádobí. A to je škoda. Snad i z hlediska ekologie tvůrci tohoto konceptu časem přehodnotí své stanovisko a skvělou kávu si na Benzině Orlen budete moci dát do porcelánového hrnku s podšálkem a nerezovou lžičkou a v klidu vypít u útulného stolku uvnitř nebo na venkovní terase. K tomu si pak můžete dát sladké pečivo nebo teplou vafli.

Zde uplatněný koncept občerstvení Stop Cafe 2.0 pak vedle dobré kávy, čaje (čtyři druhy) a tradičních hotdogů nabízí také čerstvě připravované bagety, pannini, několik druhů hotových teplých jídel a polévku. Nechybí ani hamburgery, hranolky, stripsy nebo gyros, popřípadě čerstvé saláty, o které však mezi zákazníky stále není velký zájem. Naopak jsou zde velkým lákadlem teplé snídaně včetně tradičních čerstvě připravených míchaných vajíček se slaninou a moderních freshů z čerstvého ovoce. I proto se zde na denní směně střídají dvě kuchařky.

Kromě útulných stolků a barového pultu uvnitř shopu mohou zákazníci využívat také venkovní zahrádku, na kterou navazuje oplocené a dobře vybavené dětské hřiště.

Moravská vína pouze z velkoobchodu

Nabídka zboží je standardní v rámci celé sítě Benzina Orlen. Nechybí zde samozřejmě cukrovinky, cigarety, teplé a chlazené nápoje, zmrzlina nebo automotive zboží. A nechybí také regál s širokou nabídkou vín, který však nenabízí místní produkty vybraných moravských vinařů ale výběr velkoobchodu JIP.

Co se týče dalších služeb, samozřejmostí je připojení k internetu prostřednictvím bezplatné wi-fi, možnost dobití mobilních zařízení u stolků a baru, vsadit si zde můžete i Sazku a v případě potřeby zde najdete i základní sortiment léčiv ve vitríně od Mediapointu. K jejich prodeji je ostatně obsluha čerpací stanice vyškolena.

Dodejme ještě, že čerpací stanice na Bystrcké ulici má otevřeno nonstop a v dvousměnném provozu se zde střídají tři (přes den) a dva zaměstnanci. Nájemkyní je brněnská rodačka Jana Haraštová, která v retailovém byznysu pracuje již 25 let a během této doby si prošla na pumpách všemi profesemi. Jako nájemkyně začínala na Benzině v Olomoucké ulici, na pumpu do Bystrcké přešla před třemi roky po celkové rekonstrukci. I když doba "covidová" způsobila ekonomickou krizi a dal se očekávat nedostatek pracovních míst, v Brně tento problém nemají. "Já se snažím, aby moji zaměstnanci měli dobré platy bez ohledu na tržby, dávám ji i odměny a stravenky. Mám čtyři stálé, kteří se drží, ale jinak je to v Brně velký problém. Všude, kde se ptám, tak shání lidi," říká Jan Haraštová.

Závěr

Čerpací stanice Benzina Orlen v Bystrcké ulici v Brně nabízí vskutku komplexní služby motoristům a je po zásluze oblíbeným místem místních obyvatel i těch, kteří jenom projíždějí okolo. Během naší návštěvy bylo rušno nejen u stojanů ale i v shopu a mycím centru. I když pandemie zde napáchala z hlediska prodejů hlavně na jaře 2020 velké škody, nájemkyně a její zaměstnanci se z toho během letošního roku rychle oklepali, o čemž svědčí nejen tržby ale i zákazníci, kterých je zde stejně jako před "covidem".


Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek