Free1 Gas Rozvadov - Poslední v Čechách…

Čerpací stanice roku, Top Tank s.r.o.

F1

Dlouhá léta byla poslední čerpací stanicí na dálnici D5 z Plzně na německý Weiden "agipka" (dnes Mol), která stojí asi 5 km před státní hranicí. Šest let už to neplatí, protože přímo v bývalém areálu rozvadovské celnice nyní slouží zákazníkům moderní čerpačka české sítě Free1 Gas. Zajeli jsme se tam podívat, přestože poslední rok tato pumpa z pochopitelných důvodů nezažívá dobré časy.

Život na německo-české hranici

Pohraniční čerpací stanice mají svá specifika a ta nastavují především zákazníci. Ve společnosti Top Tank, která se specializuje na německo-českou hranici, o tom samozřejmě vědí mnoho. Až na jednu "plzeňskou" výjimku totiž všechny čerpací stanice Free1 Gas (a je jich dnes už více než 20) kopírují české hranice od šumavské Železné Rudy až po Jiříkov ve Šluknovském výběžku. Na dálnici však stojí pouze dvě. Obě jsou postavené v areálu bývalé celnice na Rozvadově. Na tu starší, která zde stojí od roku 2010, narazíte při příjezdu do Čech hned za státní hranicí, od února 2015 je pak otevřena velká čerpací stanice i na opačné straně. Při jízdě po dálnici na Německo však tuto pumpu můžete snadno minout, protože nenápadná odbočka je ukryta za keři a nízký totem uvidíte, až budete za ní. To by se snad mělo ještě v letošním roce změnit, protože od května bude celý areál této čerpací stanice uzavřen kvůli výstavbě nového truck parku, který nabídne kromě tankování i zázemí pro řidiče kamionů. A měnit by se mělo i parkoviště kamionů a příjezdová cesta.

V době "kovidové" se pohraničním pumpám moc nedaří, o čerpačce Free1 Gas v Rozvadově to platí dvojnásobně. Přeshraniční provoz totiž zajišťují výhradně řidiči kamionů a pendleři, přičemž turisté v podstatě zmizeli. A právě na tuto skupinu cestovatelů, zejména na autobusové zájezdy, se zde specializovali. Dokonce nabízeli řidičům autobusů, kteří si na této pumpě udělají přestávku, voucher na občerstvení v hodnotě 150 korun. I když zde cestující z autobusů utratili jednotlivě jen pár korun za čokoládovou tyčinku, stále se to vyplatilo. Tržby jsou nyní samozřejmě menší, pouze v době, kdy nebylo možné navštívit sousední Německo bez negativního testu na covid-19, zde bylo poměrně živo. "Bylo mínus 24°C a tady stála dvacet kilometrů dlouhá fronta automobilů. Lidé sem zajížděli hlavně na teplý čaj a toalety. Bylo mi jich líto," říká provozní manažerka čerpací stanice Dana Kroutilová. Mimochodem, na rozdíl od ostatních sítí nedává firma Top Tank své čerpací stanice do nájmu, ale nechává je řídit oblastními manažery, a na samotné čerpací stanici tak najdete pouze provozní manažerku.

Čerpací stanice v Rozvadově je samozřejmě otevřena sedm dní v týdnu 24 hodin denně, a tak se zde po dvanácti hodinách střídá dvoučlenná obsluha. Dalšího člověka zaměstnává úsek občerstvení, kde se připravují minutky, snídaně a čerstvé bagety. Když neplatí nouzový stav nebo pandemický zákaz omezující provoz obchodu a občerstvení, pracují na jedné směně čtyři zaměstnanci. 

Pouze konvenční pohonné hmoty

Na refýži je k dispozici deset tankovacích stání. Vysoké zastřešení a poměrně velký prostor okolo umožňuje bezproblémový příjezd pro kamiony. Řidiči mají k dispozici pět oboustranných multiproduktových stojanů Tokheim a jeden samostatný na kapalinu AdBlue. Sortiment pohonných hmot tvoří benziny s oktanovým číslem 95 a 98, motorová nafta a také prémiový benzin F1 Racing s oktanovým číslem 95, který je o "padesátník" dražší. Alternativní plynová paliva (CNG a LPG) ani dobíjecí stanice pro elektromobily pumpa nenabízí, i když ohledně elektromobility už nějaké plány na centrále mají. Pokladny pak akceptují vlastní palivové karty F1 a dále pak většinu běžně používaných palivových včetně CCS, UTA, DFC a DKV. V plánu je také akceptace karet AS24, řidiči kamionů zde navíc mohou vrátit krabičky pro mýto v ČR a pořídit si německé.

Freeshop jako trumf

Vedle kvalitních pohonných hmot se síť orientuje na nabídku tzv. freeshopů, které společnost provozuje pod značkou Global Free. Už to sice nejsou obchody osvobozené od tuzemským daní, které byly v EU zrušeny v roce 1999, ale stále fungují hlavně pro cizince, pro něž jsou u nás cenově výhodné. A právě pumpa na výjezdu z republiky má zmíněný "freeshop" Global Free express včetně butiku s módou a parfumerií, což třeba u čerpací stanice naproti přes dálnici nenajdete. "Musím říci, že se to ukázalo jako dobrý tah, obrat z obchodu splnil naše očekávání," říká Dana Kroutilová.

Zájem byl a je především o cigarety a alkohol, jako dárek se pak hodí i bižuterie, kabelky nebo oblečení, které zde v době "nekovidové" průběžně obměňují. Zboží do obchodu nakupují nejen ve velkoobchodech (např. El Nino) ale také přebírají v rámci vlastní sítě obchodních center Global Free (např. Folmava, Brandov). "Dokonce i nyní, kdy většinu zboží nemůžeme prodávat, máme celkem solidní tržby, i když je to samozřejmě oproti normálu velký propad," připomíná Dana Kroutilová skutečnost, že zatímco móda se prodávat nesmí, parfémy (drogerie) a alkohol či cigarety (potraviny) ano.

Bohatá nabídka bistra

Kromě nákupu zde samozřejmě můžete i natankovat, najíst se a napít, zaplatit mýto nebo vyměnit peníze. Protože čerpací stanice je orientována hlavně na osobní automobily, nejsou součástí toalet sprchy, jak bývá u velkých dálničních čerpacích stanic zvykem.

Velkým tahákem pro zákazníky je bistro, které denně nabízí polévku i hotová jídla, teplé snídaně, saláty a minutky v podobě smažených jídel. V nabídce nechybí ani tzv. rollgrill na párky a klobásy, které dodává společnost Steinex z Kuřimi, a oblíbený je i řecký gyros podávaný s výbornými tzatziki. Ekonomika provozu je samozřejmě hlavním kritériem, a tak se menu koordinuje s čerpací stanicí na opačné straně dálnice, kde se připravují polévky i hotová jídla. V "normálním" stavu mají strávníci k dispozici dostatečně dimenzovaný jídelní koutek, nyní se všechno jídlo samozřejmě vydává v režimu "také away". A pokud si chcete dát pouze kávu, můžete si vybrat hned ze tří možností. V nabídce je zrnková káva do kelímku z automatu Dallmayer, pravá baristická italská káva Lavazza do porcelánu a nově také kávový koutek Tchibo se samoobslužným automatem, který si předplatíte u pokladny.

Závěr

Čerpací stanice Free1 Gas v Rozvadově má obrovský potenciál a možnosti. Až se přistaví plánovaný truck park a nainstalují nabíjecí stanice, zřejmě zde nenajdete mezeru v nabídce služeb pro všechny potenciální cestovatele. Ale právě ti zde v současné době citelně chybí, což samozřejmě není chyba provozovatelů této čerpací stanice.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek