MOL Strašov

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika, s.r.o.

MOL Strašov

Čerpací stanice MOL na 35. kilometru dálnice D10 u obce Strašnov směr Mladá Boleslav patří mezi tradiční oázy odpočinku na rušné spojnici Prahy s Libercem, Krkonošemi a Jizerskými horami. Nabízí dostatek parkovacích míst, kompletní sortiment tekutých pohonných hmot maďarského řetězce a nejvyšší "level" oblíbeného občerstvení Fresh Corner.

Začalo to Agipem

Čerpací stanice na D10 u obce Strašnov v obou směrech postavil italský Agip, od něhož MOL převzal kompletně celou síť v roce 2016. Po důkladné rekonstrukci vnitřních prostor včetně sociálního zařízení, shopu a restaurace v roce 2019 zde nastoupil jako nájemce Martin Libý, který se do středních Čech přestěhoval z Karlovarského kraje, kde do té doby spravoval příhraniční čerpací stanici MOL ve Františkových lázních. Vystudovaný personalista původně podnikal v pohostinství, ale čerpací stanice ho lákaly, a tak se přihlásil do konkursu na nájemce a od té doby je věrný právě maďarské společnosti. Protože je úspěšný, nabídla mu centrála druhou čerpací stanici naproti přes dálnici, a tak má nyní v nájmu už dvě. A zatímco ve směru na Prahu dává práci celkem 11 lidem, v té naproti pracuje dokonce 16 zaměstnanců.

Většina z nich je sice z nejbližšího okolí pumpy, ale do práce je musí svážet vlastní dopravou, protože alternativa veřejné hromadné dopravy zde neexistuje. I přes náročnější provoz v nočních hodinách a složitější zimní podmínky obsluhu tvoří převážně zástupkyně něžného pohlaví. Střídají se po 12 hodinách ve dvousměnném provozu. Čtyři lidé zajišťují provoz čerpací stanice přes den, tři v noci. Dva zaměstnanci se pak starají o čistotu toalet a venkovního prostoru nebo doplňují zboží. "Jenom za pokladnami jsou přes den čtyři zaměstnanci. Ve všední den od půl šesté do deseti hodin je tady docela velký provoz, pak je zase třeba přebírat zboží, a přitom neustále musíte udržovat pořádek a čistotu," vysvětluje počet pracovníků "na place" Martin Libý.

Stojany na rekonstrukci ještě čekají

Zatímco zázemí i po třech letech vypadá také díky pečlivosti obsluhy jako nové, refýž čerpací stanice a výdejní stojany si na rekonstrukci budou muset ještě počkat. Kvalitní výdejní stojany Tokheim jsou však spolehlivé, a tak je stačí udržovat v čistotě a pořádku, atraktivitu jim pak dodává barevné opláštění v barvách maďarského koncernu.

Nabídka tekutých pohonných je s ohledem na sortiment MOLu kompletní, natankovat si zde můžete jak standardní benzin a motorovou naftu, tak prémiová paliva s označením Evo. Motoristé mají k dispozici celkem šest tankovacích stání plus dvě s rychlovýdejem nafty pro nákladní automobily a kamiony. Ti mají k dispozici také kompresor i výdejní stojan na kapalinu AdBlue, kterou si tu však můžete koupit i balenou v pěti- nebo desetilitrových plastových kanystrech. Mimochodem, v době naší návštěvy zde AdBlue ze stojanu přišlo na 59,90 Kč/l. "U stojanu lze natankovat bez problémů, kanystry nám však vydrží maximálně dva dny," komentuje situace okolo AdBlue Martin Libý.

Alternativní pohonné hmoty a energie na této čerpací stanici nenajdete, pochvalu však zaslouží možnost doplnění kapaliny do ostřikovačů ze stojanů EcoTank u dvou výdejních stojanů. Komu to nevyhovuje, může si koupit nejrůznějších objemech balení, které jsou vystaveny v úhledném regálu před vstupem do shopu.

Útulný a funkční interiér

Rekonstrukce shopu, která proběhla před třemi lety kompletně v režii pražské centrály podle maďarského konceptu, se vydařila. Moderní interiér navozuje pozitivní pocity hned při vstupu, výrazné prosklení od jihu zajišťuje dostatek přirozeného světla po celý den. Jen v létě ho bude možná trochu více, interiér však bez problémů ochladí výkonná klimatizace.

Nájemce čerpací stanice velkého řetězce nemá příliš možností, co si na pronajaté čerpací stanici vymyslet nového. Centrála určuje vedle strategie prodeje pohonných hmot také sortiment shopu. Výhodou tohoto řešení je, že na všech čerpacích stanicích MOL najdete zboží, na které jsou jeho zákazníci zvyklí a už dopředu počítají s tím, že si to právě zde mohou koupit, ať už jsou to časopisy, noviny, drogerie, automotive zboží, léky, cukrovinky nebo nápoje. Regálů je přesně akorát, prodejna není zbožím zbytečně přeplněna, mezi regály je dostatek místa a vše působí úhledně i útulně zároveň.

Nejen dobrá káva

Světle zelené sofa s dvěma stolky v rohu u okna láká k vychutnání kávy, kterou tu mají opravdu výbornou. "O kávu je tady největší zájem. Někteří zákazníci k nám jezdí jen kvůli ní," říká Martin Libý a dodává, že většinou lidé využívají samoobslužný automat s kelímky. "Kdo si však chce tento teplý nápoj opravdu vychutnat, objedná si u obsluhy baristickou kávu z profesionálního pákového automatu do porcelánového šálku."

V levé části shopu se nachází pult občerstvení, kde si může zákazník objednat čerstvé toasty a bagety, popřípadě teplé panini. A sám se může obsloužit také teplou polévkou od firmy Crocodille. Každý den jsou v nabídce minimálně dvě, k nim samozřejmě rozpékané pečivo. Samostatnou kapitolou bistra jsou párky v rohlíku a také osm hotových jídel, která na pumpu dodává jako polotovar firma BidFood a obsluha je zde pouze ohřívá. V nabídce je například losos se salátem, kuřecí roláda se slaninou, špenátem a bramborami, grilovaná krkovice, smažené sýry nebo vegetariánské gratinované brambory se zeleninou.

Kvůli covidu si strávníci mohou vychutnat jídlo pouze u dvou stolků, v létě pak mají k dispozici celkem prostornou venkovní zahrádku z druhé strany u parkoviště. "Bohužel bez slunečníků, které jsme museli odstranit hlavně kvůli fotbalovým fanouškům, kteří nám je neustále ničili," vysvětluje Martin Libý.

Jak se na dálniční čerpací stanici sluší, sociální zařízení je dostatečně dimenzované a v době naší návštěvy bylo i čisté a voňavé. V jeho "výbavě" nechybí například přebalovací pult, naopak marně zde budou třeba řidiči kamionů hledat sprchu.

Závěr

Dálniční pumpa je pro Martina Libého novou zkušeností. Jiný je provoz, jiní jsou i zákazníci. "Na příhraniční pumpě ve Františkových lázních nebyl zdaleka takový šrumec, při pandemii pak zákazníků ještě výrazně ubylo. Tady je to úplně jiné a nějakou chvíli trvalo, než jsem si na to zvykl," říká Martin Libý. My jsme se byli na čerpací stanici MOL podívat mimo sezónu. Ta letní zde končí v září a zimní začíná začátkem prosince, kdy se na horách postupně otevírají lyžařská střediska. I tak zde bylo docela rušno, neboť hodně lidí jezdí do Boleslavi z Prahy za prací a naopak. Mladoboleslavské podniky Škody Auto pak kontinuálně zásobují kamiony s díly a o víkendu zase míří do největších českých hor turisté.

Čerpací stanice je však na takový nápor zákazníků dobře připravena. K dispozici je nejen dostatek parkovacích nebo tankovacích míst, aby zákazníci nemuseli čekat. Velký počet cestovatelů totiž dokáže poměrně rychle a k plné spokojenosti obsloužit ochotný a početný personál shopu i bistra. Poměrně široký sortiment jídel pak dokáže uspokojit hladové řidiče kamionu i vegetariány. Snad jen aktuální počet míst v jídelní části bistra nemusí občas stačit.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek