Shell Všechlapy

Čerpací stanice roku, Shell Czech Republic a.s.

Shell Všechlapy

I když málokterý řidič má k nejstarší české dálnici spojující Prahu s moravskou metropolí kladný vztah, čerpací stanice, které podél ní stojí, naopak patří mezi nejprestižnější a nejvytíženější. Třetí největší síť na českém trhu spravuje aktuálně společnost Shell a pod její značkou je podél dálnice D1 celkem deset čerpacích stanic. Jedna z nich stojí na 44. kilometru ve směru na Brno v katastru obce Všechlapy a my jsme se tam byli podívat.

Premiéra Shell Café

Důvod, proč jsme po čtyřech letech absence zavítali právě na tuto čerpací stanici červenožlutého řetězce, byl zcela jasný. Právě na této pumpě byl jako první zrealizován a následně otestován nový koncept občerstvení  s názvem Shell Café, který představuje kromě nové značky kávy a dalších výrobků také úplně jiný styl bistra, kavárny a kávových koutků.

Čerpací stanici na 44 km D1 koupil Shell někdy v polovině prvního desetiletí nového tisíciletí od ruské společnosti Lukoil a postupně ji v několika etapách přebudoval k obrazu svému. Navíc se tato pumpa stala pro všechny ostatní evropské čerpací stanice příkladem. Právě zde totiž došlo koncem loňského roku k důkladné rekonstrukci shopu podle nově připravovaného konceptu Shell Café. Během třítýdenní rekonstrukce (…za omezeného provozu čerpací stanice) koncem loňského roku nezůstal uvnitř shopu doslova kámen na kameni. Když se pak těsně před Mikulášem slavnostně otevírala, mnohým zákazníkům musela při vstupu do interiéru spadnout brada.

Nový koncept Shell Café sází na útulné prostřední, přírodní materiály a decentní barevnost. Nové logo má svou zelenomodrou barvou signalizovat udržitelnost celého konceptu. Jeho součástí jsou ostatně i dvě nové směsi pražené kávy Shell Café Espresso směs a Shell Café 100 % Arabica.  Zrna, se pyšní certifikátem Rainforest Alliance. Tento certifikát mohou získat pouze udržitelné produkty, jejichž výrobní proces pomáhá chránit lesy, zlepšovat živobytí zemědělců, prosazovat jejich lidská práva i pomáhat lesnímu hospodaření.  Pod značkou Shell Café se pak zákazníci setkají i s dalšími výrobky, ať už se jedná  o hotovky a minutky, speciality z grilu, čerstvé bagety, wrapy či panini, nebo stále oblíbené hot dogy, které se, mimochodem, pyšní oceněním Česká chuťovka i značkou kvality podle hodnocení časopisu dTest.

Dostatečná tankovací kapacita

Velikost čerpací stanice odpovídá potřebám daného místa a poměrně hustému provozu. Řidiči osobních automobilů zde najdou přibližně třicet parkovacích míst, tankovací kapacita bohatě stačí na odbavení deseti osobních vozidel u tří refýží s dvěma výdejními multiproduktovými stojany Wayne a jednoho nákladního, kde je k dispozici nafta. Stranou pak stojí ještě jedna refýž pro kamiony s rychlovýdejem nafty a kapaliny AdBlue. Není třeba dodávat, že i v listopadové plískanici bylo tankovací místo čisté stejně jaké výdejní stojany označené vším potřebným a doplněné nezbytnými pomůckami pro řidiče.

V nabídce této dálniční čerpací stanice jsou všechny "tekuté" produkty od společnosti Shell počínaje aditivovanými palivy Shell Fuel Save (Diesel a Natural 95) a konče prémiovými Shell V-Power (benzíny 95 a Racing 100  a nafta Diesel). Platit lze samozřejmě nejen na pokladnách shopu, ale také prostřednictvím aplikace mobilním telefonem u každého stojanu rovnou z automobilu. Vystoupit z něj však zákazníci, kteří si chtějí natankovat, musí. Placař zde jako na všech dálničních čerpacích stanicch Shell k dispozici není.

Z hlediska alternativních pohonů tato čerpací stanice uspokojí pouze majitele automobilů přestavěných na spalovaní LPG, ostatní alternativní energie zde k dispozici zatím nejsouSoučasné problémy s nedostatkem kapaliny AdBlue zde nějak zásadně nepocítili, i když v době naší návštěvy byly všechny produkty v plastových obalech vyprodány. Ale zájemci mohli natankovat u jednoho ze dvou stojanů určených hlavně pro kamiony.

Dvě zóny

Shop je rozdělen na dvě zóny. První je věnována nabídce běžného zboží, které zde očekáváte. S ohledem na místo čerpací stanice a skladbu zákazníků zde nenajdete prodejnu potravin Billa, v nabídce jsou však tradiční produkty dálniční čerpací stanice: automotive zboží včetně provozních kapalin a olejů, drogerie, léků, příslušenství k přenosné elektronice, cukrovinky, dárky a alkoholické i nealkoholické nápoje. Součástí shopu je i koutek produktů z čerstvého ovoce Fruitisimo (smoothie, ovocné šťávy) a také regál s balenými bagetami a sendviči značky Shell Café (dříve Deli2go), které zákazníci najdou v impulzní zóně.

Druhou část interiéru zázemí čerpací stanice tvoří bistro nově předělané podle konceptu Shell Café. Od obchodní zóny ji dělí kávový koutek, jehož součástí je klasický kávový automat na instantní kávu Costa Express a samoobslužný kávovar na zrnkovou kávu do kelímku. Pokud chce zákazník kávu do porcelánového šálku, připraví mu jej školená obsluha na profesionálním pákovém kávovaru.

Nedaleko prostoru k občerstvení jsou umístěné toalety podle designového konceptu 2thelloo. Jak je na čerpacích stanicích Shell zvykem, jsou dobře vybavené, voňavé a čisté. Za poplatek 15 korun získáte kupón ve stejné hodnotě, který můžete uplatnit při placení na tankování nebo na bistrech čerpacích stanic Shell po celé republice.

Káva je základ

Nejrůznějšími způsoby připravovaná káva je základ občerstvení této čerpací stanice, která toho ale nabízí mnohem více. Vedle sladkého pečiva si zde můžete dát také teplou polévku nebo tradiční hotová jídla, které sem dodává společnost Bapa. Čerpací stanice nezaměstnává vlastního kuchaře. Částečně jej nahrazuje profesionální zařízení od značky Merrychef, které dokáže chutně připravit jak polotovar, tak minutku.

Mezi oblíbené položky na zdejším menu patří třeba gratinované brambory s brokolicí nebo paprikový lusk s rajčatovou omáčkou. A nechybí samozřejmě ani svíčková na smetaně nebo guláš. K tomu si zákazník může objednat i minutky z grilu (burger, wrapy, stripsy, souvlaki, smažený sýr nebo řízek), popřípadě výše zmíněný hot dog čizapečené bagety Panini. Objednané jídlo si můžete vychutnat jak u stolku v čalouněném křesle nebo na lavici v příjemně zařízeném prostoru bistra obklopeni květinami, tak venku pod slunečníky hned vedle shopu čerpací stanice.

Zkušená nájemkyně

Nájemkyní čerpací stanice je Adriana Brašničková, která pracuje v oboru už bezmála čtvrtstoletí. S manželem začínali u čerpací stanice Avanti na Dobříši v roce 1997, která se v roce 2002 stala součástí sítě Shell, a dnes spravují už čtyři žlutočervené čerpací stanice: Na Dobříši, u Votic, na D1 ve Všechlapech a v opačném směru na 58. kilometru u obce Kalná. Jejich firma dnes zaměstnává okolo 50 zaměstnanců, z nich přibližně dvacítka pracuje na čerpací stanici ve Všechlapech. Protože je otevřeno nonstop, střídají se po 12hodinových směnách. Součástí pracovního kolektivu této čerpací stanice jsou nejen dívky a ženy, ale také dva muži, kteří nemají problém ani s přípravou čerstvých plněných baget.

Zkušená nájemkyně si samozřejmě poradila i s novým konceptem Shell Café, na jehož doladění se v testovacím provozu také podílela. "Byli jsme přizváni k diskuzi a například jsme optimalizovali skladbu vitrín podle našich provozních zkušeností," říká Adriana Brašničková a dodává, že je to pro celou čerpací stanici velká změna, kterou samozřejmě zaregistrovali i zákazníci, od nichž má kladnou odezvu.

Závěr

Čerpací stanice Shell na D1 ve Všechlapech se nám líbila. Je vidět, že její provozovatel nabyl v retailovém businessu mnoho zkušeností a dokáže je využívat. Odráží se to i v celkovém dojmu jak z čerpací stanice, tak z příjemného a erudovaného personálu. I když se jedná o čerpací stanici velkého nadnárodního řetězce, najdete zde útulné prostředí, které dokáže uspokojit nabídkou služeb a nabídnout i něco navíc, což umožní motoristům alespoň částečně dočerpat energii. I když se čerpací stanice Shell řadí mezi prémiové, příjemně nás překvapila rozumně nastavená cenová hladina jídel. Motoristé zde často tankují i díky široké akceptaci tankovacích karet, nejen těch se značkou Shell.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek