Benzina D5 Šlovice

Čerpací stanice roku, ORLEN Unipetrol RPA s.r.o

Benzina D5 Slovice Benzina

Dálnice D5 z Prahy na Plzeň a Rozvadov je stále jediná zcela dokončená liniová dopravní stavba v Česku. A zřejmě to platí i o jejích odpočívkách, respektive čerpacích stanicích. Jejich rovnoměrné rozmístění plně zajišťuje potřeby řidičů v obou směrech. Pokud máte svou oblíbenou značku, tak například u Benziny Orlen se řidiči přijíždějící od německých hranic dočkají až krátce před Plzní, kde stojí na odpočívce Šlovice po obou stranách dálnice dva velké areály čerpacích stanic Benzina Orlen.

Obrovské parkoviště

Úsek dálnice D5 Útušice - Sulkov byl otevřen jako jeden z posledních až v roce 2003 a od té doby zde slouží obě čerpací stanice Benzina Orlen. Ta na příjezdu od německé hranice slouží jako tranzitní pumpa pro všechny, kteří míří do Plzně a dále na Prahu. Její velkou předností je nebývale prostorné zázemí s plochou větší než 220 m2, což zajišťuje solidní návštěvnost této čerpací stanice během celého roku. Vedle kamionů a osobních automobilů totiž snadno obslouží i několik autobusů. Další předností je velké parkoviště pro kamiony. To bylo navíc v roce 2020 rozšířeno, takže zde po obou stranách může nyní současně parkovat 135 kamionů. Novinkou je navíc online systém, který řidičům nahlásí uvolněnou kapacitu a navede jejich kamiony na jedno z volných míst.

Původně pumpa patřila mezi ty prémiové v největším českém řetězci s označením Benzina Plus, nyní ji lze charakterizovat jako velkou dálniční pumpu s restaurací podle nejvyššího standardu konceptu Stop Cafe. Rekonstrukce zde proběhla začátkem první vlny pandemie covidu-19 na jaře roku 2020, provoz pak v dalším průběhu roku komplikovala úprava parkoviště, kterou zde provádělo ŘSD. První fáze rekonstrukce zahrnula shop a zázemí čerpací stanice, časem se ještě bude rekonstruovat tankovací nádvoří včetně výdejních stojanů pro pohonné hmoty. Bohužel zde nenajdete výdejní stojany pro kapalinu AdBlue. Močovinu pro SCR katalyzátory vznětových motorů tak mohou zákazníci zakoupit pouze balenou  v desetilitrových plastových kanystrech.

Placení u stojanu

Zastřešená refýž nabízí celkem tři oboustranné výdejní stojany pro osobní automobily a dva pro nákladní automobily s rychlovýdejem nafty. Všechny stojany pro osobní automobily jsou čtyřproduktové, což umožňuje, aby nabízely kompletní sortiment sítě Benzina Orlen (Efecta 95, Efecta Diesel, Verva 100 a Verva Diesel). Starší, ale na první pohled dobře udržované výdejní stojany nesou českou značku Adast a disponují pouze mechanickým počitadlem. Moderní technologie je zde zastoupena možností přímé platby za palivo u stojanu prostřednictvím mobilní aplikace Benzina Orlen. Pokud tedy zákazník spěchá, vůbec nemusí navštívit shop čerpací stanice.

Na odpočívce mohou doplnit energii také provozovatelé elektromobilů u čtyř rychlonabíjecích stanic ČEZ se standardními konektory AC, CCS a CHAdeMO. "Zaplatit" za odebranou elektřinu můžete buď čipem od společnosti ČEZ, nebo přihlášením se do aplikace prostřednictvím QR kódu.

Káva, zmrzlina i ledová tříšť

Za automatickými skleněnými dveřmi na fotobuňku je zákazníkům k dispozici mimořádně prostorný a současně útulně zařízený a kompletně vybavený shop s velkoryse dimenzovaným posezením (přes 50 míst). U každého stolku jsou navíc k dispozici i konektory USB a standardní zásuvka pro dobití mobilního zařízení. Maloobchodní část pak disponuje čtyřmi samostatně stojícími regály a obrovskou vestavěnou lednicí s velmi širokou nabídkou nápojů. U stěny naproti pokladnám hned vedle barového pultu najdete opět mimořádně prostorný samoobslužný kávový koutek, který je vybaven dvěma kávovary Franke s dotykovým displejem a širokou nabídkou káv. Vedle toho mají zákazníci k dispozici nově ještě samoobslužné automaty na zmrzlinu do kornoutu (dva druhy), ledový čaj (na místě připravený) a ledovou tříšť (dva druhy). U automatů je možné platit kartou nebo žetony, všechny nápoje pak dostanete výhradně do kelímku. Standardem je samozřejmě bezplatné připojení prostřednictvím wi-fi, takže si můžete při konzumaci, i když nemáte mobilní data, přečíst bez problémů aktuality nebo maily na svém telefonu, tabletu či notebooku.

V sortimentu čerpací stanice nic zásadního nechybí, zákazníci v regálech najdou základní zboží od cukrovinek, drogerie, novina a časopisů, vína, hraček až po potřeby pro motoristy stejně jako na většině čerpacích stanic sítě Benzina Orlen. Co se týče dalších služeb, vsadit si zde můžete i Sazku a v případě potřeby zde najdete také základní sortiment léčiv. U dveří v impulzní zóně nechyběl chlazený regál s označením Hity měsíce, kde během naší návštěvy nabízeli v akci produkty od společnosti Red-Bull, Big Shock a také nesycené vitamínové vody Oshee.

Široká nabídka jídel

Velkoryse dimenzované posezení naznačuje, že zde můžete očekávat z hlediska bistra větší nabídku jídel než jen párek v rohlíku, kterých zde prodají během sezony někdy i přes 300 denně, a plněnou bagetu. Ty jsou v nabídce balené (Hamé)                i zde čerstvě připravované, přičemž sortiment se pravidelně obměňuje. V současnosti mezi nejpopulárnější patří bageta nebo pannini s trhaným masem a pikantními papričkami jalapeňos.

Jinak se zde můžete plnohodnotně nasnídat, naobědvat i navečeřet. V nabídce jsou minimálně dvě teplé polévky a tři hotová jídla (guláš, španělský ptáček a svíčková). Ale nechybí ani na místě připravované čerstvé hamburgery, řízky, bramborové a zeleninové hranolky nebo kuřecí stripsy. Tyto produkty jsou navíc připravované v pecích, nikoliv ve fritovacích hrncích. I když kuchař mezi personálem čerpací stanice není, přímo zde připravují čerstvé saláty (s tuňákem, césar salát) a těstoviny s houbovou, rajčatovou a sýrovou omáčkou. Zájemci o zdravou stravu mohou ochutnat chia puding nebo bezmasá jídla s tofu. K snídani dostanete například míchaná vejce s párkem a ke kávě zde vedle klasického sladkého pečiva a croissantů nabízejí teplé belgické vafle s džemem nebo nutelou. K pití vám vedle standardních nealkoholických nápojů, kávy a čaje připraví obsluha čerpací stanice fresh džusy  z čerstvého ovoce.

Součástí velkorysého zázemí je ještě kancelář, přípravna, sklad i prostorné sociální zařízení, které vedle toalet pro dámy, pány i invalidy nabízí cestovatelům a řidičům kamionů sprchu a maminkám přebalovací pult.

Se zkušeností s rychlým občerstvením

Nájemcem čerpací stanice je Martina Čejková, která zde hospodaří od roku 2017. Na čerpací stanici ji přilákala kamarádka, která má v nájmu jinou čerpací stanici Benzina Orlen, a také chuť vrátit se pracovně do Čech, protože předtím 18 let vedla pobočku McDonaldu v Německu, kam z Plzně musela dojíždět. Sama nyní zaměstnává 12 lidí (včetně syna), kteří se ve dvousměnném provozu starají o bezproblémový chod čerpací stanice, a k tomu si ještě v sezoně najímá na dohodu o práci dalších šest lidí. Nejvíce práce zabere údržba velkého areálu čerpací stanice, jenom zatravněných ploch je v areálu okolo 4000-5000 m2. Mimochodem, v kolektivu zaměstnanců najdete i pět Ukrajinek, přičemž dvě z nich rozšířily tým během současné uprchlické krize. "Nedovedu si to bez nich představit a myslím, že ani peníze nemají vůbec špatné, takže jsou také spokojené," říká Martina Čejková.

Závěr

Čerpací stanice Benzina Orlen působí sympaticky stejně jako služby, které nabízí. I když se jedná o poměrně velký objekt s prostorným zázemím, všude je vidět pečlivá snaha nájemkyně a jejích zaměstnanců o udržování pořádku a čistoty, což se týká nejen interiéru shopu nebo sociálního zařízení, ale také okolí včetně travnatých ploch kolem parkoviště. Po rekonstrukci výdejní plochy se čerpací stanice na odpočívce Šlovice může stát jednou z výkladních skříní celé sítě Benzina Orlen.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek