Fotovoltaické elektrárny ve skladech ČEPRO

Projekt roku, Čepro a.s.

Nominace cepro

Společnost ČEPRO zprovoznila na střechách objektů ve skladech pohonných hmot 5 fotovoltaických elektráren (FVE). Celkový instalovaný výkon všech 5 projektů FVE je 2,002 MWp, přičemž bylo proinvestováno cca 46 mil. Kč. Tento projekt bude také z části financován dotací v rámci OP PIK "Výzva III. programu podpory Úspory energie Fotovoltaické systémy" a předpokládaná výše dotace je cca 41 % z uznatelných nákladů. Předpokládá se, že naše elektrárny celkově vyrobí za rok přes 2 000 MWh, což je roční spotřeba 1 000 domácností, přičemž tato výroba přinese úsporu cca 900 tun emisí CO2 ročně, které by jinak vznikly při výrobě elektřiny z klasický zdrojů.

I když se jednalo o velmi složité a komplexní projekty, kdy bylo potřeba zejména zajistit smlouvy o připojení, žádosti o dotaci, stavební povolení, výběr spolehlivého zhotovitele, kolaudační rozhodnutí a licenci od Energetického regulačního úřadu, společnost ČEPRO se rozhodla v instalaci FVE na svých skladech pokračovat. Nyní tak pracujeme na výstavbě dalších 6 projektů instalace FVE na skladech ČEPRO, přičemž celkový instalovaný výkon projektů FVE by tentokrát měl být 13,024 MWp. Předpokládá se, že bude proinvestováno cca 260 mil. Kč, a opět by tyto projekty měly být z části financovány dotací, tentokrát v rámci Modernizačního fondu (Výzva MODF - RES+ č. 1/ RES+ č. 2).

Zároveň společnost ČEPRO připravuje instalace malých FVE na čerpacích stanicích, kdy v současnosti již jednu čerpací stanici s malou FVE (9,6 kWp) máme.

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek