MOL Praha - Chodov

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika, s.r.o.

MOL - Chodov

Čerpací stanice MOL na pražském Chodově u dálnice D1 ve směru do centra představuje svým způsobem dopravní uzel. Pokud chcete z D1 na Spořilov nebo do části Chodova, můžete (…ale nemusíte) projet skrz čerpací stanici. Má to své výhody i nevýhody.

Již od roku 1991

Čerpací stanici zde už v roce 1991 postavilo italské Eni (Agip) a její součástí bylo také mycí centrum s tunelovou myčkou a mycími boxy. Když maďarský MOL pumpu v roce 2014 převzal, vyměnil pouze totem, atiky a opláštění stojanů, v roce 2017 však celý areál prošel důkladnou rekonstrukcí, při které se změnilo snad úplně všechno. Poslední se dočkaly původní výdejní stojany, které byly teprve nedávno nahrazeny novými multiproduktovými s velkým multifunkčním displejem od firmy Gilbarco Veeder-Root.

Nájemcem čerpací stanice MOL na Chodově je Pavel Zdvihal. Původně pracoval pro společnost Crocodille, která na čerpací stanice dodává hlavně bagety, v roce 2008 však začal pracovat jako nájemce čerpací stanice Agip na Evropské ulici v Praze 6. V současné době má v nájmu tři čerpací stanice MOL. Jednu najdete na dálnici D1 ve směru na Brno na 30. kilometru v katastru obce Bělčice, zbylé dvě pak stojí proti sobě u severojižní magistrály na pražském Chodově. Pavel Zdvihal zaměstnává ve své firmě 34 lidí. Devět z nich pracuje v rozlehlém areálu chodovské pumpy, která stojí u sjezdu ze severojižní magistrály na Spořilov a Chodov vedle sportovního supermarketu Decathlon, prodejny nábytku, servisu Autocentrum a hotelu Amedia.

Kompletní nabídka paliv

S ohledem na vytížený prostor okolo je příjezd k čerpací stanici přes velkou vyasfaltovanou plochu trochu netradiční, nicméně přehledný a jednoduchý. Trochu problém mohou přijíždějícímu zákazníkovi způsobovat zaparkované automobily před výdejními stojany, nicméně prostoru je zde dostatek. Motoristé mají k dispozici čtyři oboustranné výdejní stojany s kompletní nabídku pohonných hmot od společnosti MOL. V rámci rekonstrukce a s ohledem na celkové výtoče přišla čerpací stanice o dva výdejní stojany, na jejich místě nyní najdeme kompresor.

Natankovat zde můžete jak standardně aditivovaný benzin a motorovou naftu, tak nová prémiová paliva MOL s označením Evo Plus (Benzin 100 Plus a Diesel D Plus). Chybí zde stojan na kapalinu AdBlue, neboť kamiony zde tankovat nemohou, naopak novinkou jsou výdejní stojany na kapalinu do ostřikovačů. "Kapalina do ostřikovačů je tady rok a půl, lidi si na to pomalu zvykají a začíná to fungovat," pochvaluje si Pavel Zdvihal.

Vedle konvenčních pohonných hmot nabízí chodovská "molka" také alternativní energie v podobě plničky LPG a dvou nabíjecích stojanů Siemens pro elektromobily s nabíjecími výkony 50 kW (konektory CHAdeMO a CCS) a 22 kW (Type 2).

Útulné zázemí

Moderní a útulný interiér prostorného zázemí designové podle standardů MOL navozuje pozitivní pocity hned při vstupu. Bohaté prosklení kombinované s decentním osvětlením úspornými "ledkami" umocňuje příjemnou atmosféru, která láká ke krátké relaxaci u dobré kávy. Prostor je rozdělen na shop a bistro Fresh Corner, které najdete vpravo od dveří. Uprostřed jsou pokladny a pulty pro výdej bistra. Posezení oddělené barovým pultem u kulatých stolečků nebo na zeleném sofa využívají zákazníci i k delším schůzkám. Kávu si zde můžete udělat sami do kelímku u dvou samoobslužných kávovarů nebo si ji nechat připravit vyškolenou obsluhou klasickým způsobem v pákovém automatu. Vedle kávy nabízí bistro ještě rozpékané sladké pečivo, balené (Crocodille) nebo místní čerstvé bagety, sendviče, panini a párky nebo klobásy z roller grillu. Teplou polévku nebo hotová jídal zde nenajdete. Charakter čerpací stanice i konkurence nedalekého KFC nedává provozovateli čerpací stanice prostor pro rozvinutější gastronomii, a tak se zde jinak výkonná multifunkční trouba MerryChef využívá pouze pro ohřev teplých italských sendvičů panini.

Sortiment shopu je standardní. Vedle cukrovinek a nápojů zde zákazníci najdou také tisk, hračky, drogerii, cigarety, víno a tvrdý alkohol. Poměrně solidní odbyt má autopříslušenství zejména kosmetika. Zákazníci čerpací stanice nejsou pouze motoristé, kteří se zde často stavují před návštěvou autoservisu, ale také klienti hotelu Amedia, pro které shop pumpy představuje jedinou prodejnu potravin, která otevřeno nonstop. Samozřejmostí je bezplatné wi-fi i možnost dobití mobilní elektroniky. Nabídku služeb ještě doplňuje samoobslužné výdejní místo e-shopů s boxy OX Point, které zde využívá doručovací služba Balíkovna

Součástí zázemí je samozřejmě čisté, prostorné a dobře vybavené sociální zařízení s oddělenými prostory pro obě pohlaví i speciální místností pro tělesně postižené, do kterého se samozřejmě vchází z prostoru shopu.

Dobře vybavené mycí centrum

Poměrně zásadní službou této čerpací stanice je zděné mycí centrum. Původně jeden mycí box a tunelovou myčku zde nahradily tři mycí boxy s technologií od firmy iWash a dva portály (na mytí a sušení) od firmy Istobal.V mycích boxech mohou zákazníci využívat až sedm programů včetně kartáče a závěrečného oplachu demineralizovanou vodou, v portálové myčce pak čtyři od 119 do 319 korun. Právě kvůli mycímu centru se na této čerpací stanici scházejí nejrůznější komunity automobilových nadšenců. "Někdy je to možná kontraproduktivní, protože prostor čerpací stanice zaplní velké množství automobilů, a přitom jejich majitelé zde prakticky nic neutratí," říká Pavel Hnízdil, i když samozřejmě ví, že je pro něj každý zákazník důležitý. Mycí centrum doplňují ještě dva vysavače a klepače koberců. O mycí linku a boxy se stará tzv. venkovní pracovník, který doplňuje mycí chemii a udržuje mycí prostory v čistém stavu, jinak je provoz portálů i boxů samoobslužný.

Závěr

Čerpací stanice MOL na pražském Chodově je zaběhnutým podnikem, který zde úspěšně slouží zákazníkům již více než 30 let. Za tu dobu se její podoba samozřejmě proměnila k nepoznání a ta současná splňuje všechny standardy kvalitní městské čerpací stanice 21. století. Základem nabídky jsou samozřejmě kvalitní aditivovaná paliva a tradičně chutná káva, velkým lákadlem je pak dobře vybavené mycí centrum, které nabízí alternativní mytí automobilů. Pumpu pak mohou využívat i elektromobilisté nebo majitelé automobilů na LPG.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek