MOL Obořiště

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika, s.r.o.

MOL - obořiště

Z historie retailového trhu…

Na "strakonické" dálnici D4 mezi odbočkami na Dobříš a Příbram ve směru na Prahu stojí čerpací stanice maďarského řetězce MOL. Již tradiční oázu využívají zákazníci dlouhá léta, a v čase tak mohou pozorovat její proměny, které svým způsobem demonstrují na lokálním případu vývoj retailového trhu s pohonnými hmotami v České republice za posledních 20 let.

Začalo to Esso

Čerpací stanici ležící na 36. kilometru dálnice D4 v katastru obce Obořiště ve směru na Prahu má v nájmu Michaela Zavadilová. O její provoz se stará už bezmála 20 let a byla zde i při jejím slavnostním otevření. Maďarský řetězec MOL je již jejím třetím provozovatelem. Zkušená nájemkyně spravuje vedle této dálniční čerpací stanice ještě další dvě pumpy na Dobříši a v Praze na Zbraslavi a celkem tak zaměstnává 21 lidí.

Čerpací stanici na původně rychlostní silnici R4 postavil začátkem tisíciletí americký Exxon Mobile v rámci budování východoevropské sítě Esso. V roce 2007 se však Američané z východu Evropy stáhli a svých 42 českých čerpacích stanic prodali italskému Eni. Do žluta oděná pumpa Agip, která se objevila i v naší anketě Petrol Awards, zde fungovala až do roku 2017, kdy ji převzal maďarský koncern MOL. V roce 2018 zde proběhla kompletní rekonstrukce, která trochu změnila uspořádání interiéru shopu a bistra, a na nové refýži se pak v roce 2020 objevily moderní multiproduktové výdejní stojany Gilbarco-Veeder Root s multifunkčními velkoformátovými displeji, které jsou v rámci kampaně na prémiová paliva Evo opatřeny efektními kryty vyvedenými ve veselých jarních barvách.

Pouze benzín a nafta

Čerpací stanice MOL na D4 stojí v relativně rovném a přehledném úseku v úrovni dálnice. Její prostor je vymezen právě rychlostní komunikací a silnicí 604, která kopíruje dálnici mezi sjezdy na 32. a 41. kilometru a prochází obcí Obořiště. I tak zde najde prostor pro parkování 12 kamionů (podle značení, jinak jich zde bývá mnohem víc…), dva autobusy a cca 30 osobních automobilů. Relativně široký koridor mezi oběma komunikacemi umožnil vybudovat zastřešení nádvoří se šesti stáními pro osobní a dvěma pro nákladní automobily s rychlovýdejem nafty.

Zákazníci zde mohou načerpat kompletní sortiment pohonných hmot společnosti MOL nabízených na českém trhu včetně vysokooktanového benzínu Evo 100 nebo aditivované prémiové nafty Evo Diesel. Kvalitu pohonných hmot zajišťuje pravidelný rozbor vzorků společnosti SGS v rámci programu Pečeť kvality, což dokládají samolepky na výdejních stojanech. Zatím zde chybí výdejový stojan na kapalinu AdBlue, kterou pořídíte pouze v plastových kanystrech, a také technologie čerpání kapaliny do ostřikovačů ze stojanu, kterou MOL nyní u svých pump v Česku zavádí. Smůlu mají i řidiči, kteří potřebují k provozu svého automobilu plyn (LPG nebo CNG) a zatím zde potřebné zázemí nenajdou ani majitelé elektromobilů. Z tankovacích karet zde akceptují vedle vlastních karet MOL ještě ty od společností CCS, Eurooil, E100, JCB, UTA a DKV.

Vše zvládne Merrychef

Moderní interiér prodejny vyvedený v decentních kávově hnědých odstínech v kombinaci s bílou navozuje příjemnou atmosféru. Trochu ji narušuje ostré odpolední slunce, které prostřednictvím prosklené čelní plochy shopu proniká bez jakýchkoliv zábran do interiéru. V prvních jarních slunečních dnech po mrazivé zimě je to jistě příjemné, v létě to však vyžaduje zvýšené nároky na provoz klimatizace, což s sebou samozřejmě přináší i vyšší spotřebu energie. To je, bohužel, důsledek původního architektonického řešení této čerpací stanice, se kterým ani důkladná přestavba interiéru nemohla nic dělat.

Veřejný prostor je rozdělený na tři zóny: obchod, občerstvení Fresh Corner a kávový koutek. Do první zóny vstoupíte v okamžiku, kdy projdete prosklenými dveřmi zvenku. Příkladně nabízené impulzní zboží tak nelze cestou k pokladnám minout. Samoobslužný kávový koutek se dvěma samoobslužnými kávovary Franke je umístěný v centru shopu a jídelní nebo odpočinkový kout se šesti stolky a barovým pultem umístili architekti do levé části.  

U pultu občerstvení si zákazník může objednat toasty a bagety, popřípadě teplé panini. Vybrat si lze mezi čerstvými vyrobenými školenou obsluhou a balenými, které sem dodává společnost Crocodille. Zákazník se také může sám obsloužit teplou polévkou a rozpékaným pečivem. Samostatnou kapitolou bistra jsou párky v rohlíku a také pět hotových jídel, která na pumpu dodává jako chlazený polotovar firma Bapa a obsluha je zde pouze ohřívá v profesionálním multifunkčním zařízení Merrychef Eikon. V době naší návštěvy měli v nabídce hovězí nebo segedínský guláš, svíčkovou, halušky se zelím a uzeným masem nebo sladký alpský knedlík s povidly. 

Skvělá káva i na doma

Významnou položkou konceptu Fresh Corner je samozřejmě kvalitní káva, kterou si mohou zákazníci sami "vyrobit" do kelímku ze dvou samoobslužných kávovarů s dotykovým displejem a následně zaplatit u pokladny. Alternativně si ji mohou nechat připravit obsluhou na pákovém kávovaru do šálku. V nabídce čerpací stanice nechybí ani kilové balení zrnkové kávy se značkou Fresh Corner, kterou si tak zákazníci čerpací stanice mohou vyrábět také doma.

Sortiment obchodu vychází ze standardů společnosti MOL na českém trhu a jeho součástí jsou cukrovinky, chlazené nápoje, základní kosmetické potřeby, víno, hračky, autokosmetika a autodoplňky. Regálů je přiměřený počet, prodejna není zbožím zbytečně přeplněna, mezi regály je dostatek místa a vše působí úhledně i útulně zároveň. Nájemce čerpací stanice tohoto velkého řetězce nemá příliš mnoho možností vymýšlet na pronajaté čerpací stanici něco originálního, na druhou stranu je výhodou, že na všech pumpách v zeleno-červených barvách maďarského řetězce najdete zboží, na něž jsou jeho zákazníci zvyklí.

Co se týče dalších služeb, k dispozici je samozřejmě bezplatné wi-fi připojení, není problém si zde nabít přenosnou elektroniku a nechybí ani základní sortiment léků, které na čerpací stanice MOL dodává firma Medipoint. Voňavé a čisté sociální zařízení je přístupné zevnitř. K dispozici je samostatné oddělení pro dámy, pány i invalidy, jejich prostor nájemkyně oživuje čerstvými květinami. Maminky zde najdou také přebalovací pult a cestovatelé nebo řidiči kamionů sprchu. Venkovní posezení naleznou návštěvníci čerpací stanice hned vedle shopu, další stolečky a lavičky pak jsou hned vedle parkovacích míst na druhé straně areálu. Mycí centrum a vysavač zde samozřejmě nenajdete, vzduch do pneumatik lze díky centrálnímu kompresoru doplnit u jednoho z výdejních stojanů. Asi není třeba dodávat, že čerpací stanice má otevřeno sedm dní v týdnu 24 hodin denně.

Závěr

Čerpací stanice MOL na D4 u Obořiště nabízí motoristům nejen komplexní služby, ale i prostor pro odpočinek uvnitř shopu i venku. Lákadlem je i zde vynikající káva, dobře vedené bistro pak umožňuje díky bohaté nabídce jídel zaplnit také prázdný žaludek. Kulinářské speciality ani domácí stravu zde nečekejte, kuchař mezi personálem čerpací stanice chybí. Nabídka klasických pohonných hmot je kompletní, majitelé vozidel s alternativními pohony však musí jinam a také si zde provozovatelé dieselů zatím u stojanu nedoplní nízkou hladinu kapaliny AdBlue.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek